03-09-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Trip van de week: Fuerteventura

In de ‘Trip van de week’ wordt er elke week een nieuwe kitespot uitgelicht. Deze week in trip van de week: Fuerteventura. Waarschijnlijk heb je deze spot al vaker gehoord. Het is namelijk een van de stops van de Freestyle World Tour, en dat betekend vaak vlak water en genoeg wind!

Fuerteventura of ‘Fuerte’ is onderdeel van de Canarische Eilanden en ligt ongeveer honderd kilometer voor de noordwestkust van Afrika. Vliegen vanaf Amsterdam kost je iets meer dan vier en half uur. Fuerte betekend niet zoals veel mensen denken: sterke/harde wind. Fuerte betekend inderdaad sterk/hard maar de correcte vertaling van ventura is geluk. Fuerteventura betekend dus sterk/veel geluk.

Wind en klimaat

De zomers in Fuerte zijn warm, met een gemiddelde temperatuur van 30ºC. De zee schommelt tussen de 21ºC en 23ºC waardoor kiten in boardshort geen probleem is. Mocht het wat bewolkt zijn, is het verstandig om een lycra mee te nemen. In de winters schommelt de buitentemperatuur rond de 18ºC.

Fuerteventura heeft geen wind het hele jaar door. De periode juni – augustus is het meest windzeker, in deze periode heb je de beste kans om elke dag te kunnen kiten. Wat opvalt, is dat de windvoorspelling vaak wat minder knopen aangeeft dan de actuele wind. Tel hier dus ongeveer 3/4 knopen bij op.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Fuerteventura is niet zoals we die kennen in Nederland. Er rijden bussen, maar het is aan te raden om zelf een auto te huren. Mocht je het hele eiland willen verkennen ontkom je niet aan een auto.

Kitespots

Flagbeach

Fuerteventura kent meerdere kitespots. De meest bekende spot is Flagbeach, wat net onder het dorp Corralejo aan de noordoostkant ligt. Je treft hier een zandstrand met mooi helder water. De zee kan wat ‘choppy’ zijn met wat golven die bij de eerste zandbank breken. Let wel op dat bij laag water wat stenen boven water komen. Sommige zie je, sommige niet…. hou hier dus goed rekening mee als je met laag water het water op gaat! Ook met hoog water blijft het oppassen, met een harde crash zou je zomaar een rots kunnen raken. Mocht je naar deze spot gaan, vaar wat up en downwind om de stenen te spotten. Het is namelijk niet zo dat de hele bodem vol met stenen ligt, deze zijn redelijk gegroepeerd.

El Cotillo

El Cotillo staat bekend om haar grote golven en ruige kustlijn. Hoge kliffen met daartussen strandjes waar je je kite kan op laten. Om op het strand te komen moet je een stuk off-road. De spot is het best te varen met noordenwind (side onshore). Let wel op dat de wind over het dorpje heen moet komen, hierdoor is de wind wat vlagerig. Voor beginners is deze spot wat uitdagender, door de hoge golven en wat vlagerige wind is een goede kitecontrole een must.

Sotavento

 

 

 

 

 

 

 van