18-02-2009 - Surfen, Nieuws

Trips Tips

Door de klimaatschommelingen van de afgelopen jaren zijn aangespoelde ijsklompen verleden tijd. De winter is niet meer wat hij geweest is. Hoge temperaturen in combinatie met af en toe een swell zorgen voor ongekend drukke winterline-ups. Heerlijk allemaal, maar soms wil je net even wat meer. Weg van de Noordzee en op naar de dikke groundswell van de Atlantische kust.

 

 

1. VERVOER
Met Easyjet naar bijvoorbeeld Bilbao voor 49 euro is helemaal top. Echter, bij het inchecken blijkt vaak dat je voor je boards extra moet betalen. Luchthavenbelasting en het bij aankomst huren van een auto gaat je ook niet in de koude kleren zitten. Een ouderwetse roadtrip is wat dat betreft nog steeds een goede optie. Kies voor een ruime en zuinige auto die niet te gaar is. Met deze vierwieler knal je allereerst richting het zuiden om je vervolgens vanaf je centraal gelegen appartement elke dag te verplaatsen naar andere spots. En blijkt de desbetreffende baai toch niet zo te breken als in je Stormriders Guide, dan rij je gewoon door naar de volgende. Boards op het dak met het inmiddels heilige imperiaal, of toch die enorme aerodynamische skibox van je oom. Tanken wordt elke tweehonderd kilometer naar het zuiden aanzienlijk goedkoper. Maar zorg dat de auto het maximale aantal mensen vervoert zodat je de kosten kunt splitten.

 

 

2. ACCOMMODATIE
Bij aankomst op je (voorlopige) bestemming is het verstandig om de eerste nacht een goedkoop hotelletje te zoeken. Dit is misschien tien euro duurder dan een goede deal voor een appartement. Maar gedurende het hotelbezoek kan er worden gekeken wat de voorspellingen zijn en hieruit kan een ‘plan-de-campagne’ worden gemaakt voor de rest van de week. We zijn op zoek naar een centraal gelegen spot, waar vandaan er iedere dag kan worden uitgeweken naar de plekken waar de omstandigheden het beste uitkomen. In de winterperiode staan bijna alle appartementen leeg. Maak daarom een goede deal voor de rest van de week. Voor de echte lowbudget reiziger is een tentje ook in deze tijd van het jaar natuurlijk een goede optie.

 

 

3. INTERNET
Check in Nederland op het internet nauwkeurig de omstandigheden die je te wachten staan. Een tekort aan swell kan een reden zijn om thuis te blijven. Eenmaal vertrokken blijft het belangrijk om internet dagelijks te raadplegen. Met een trip van tien dagen moet je de tijd efficient gebruiken. Zo kan je de spot waar je surft aanpassen aan de omstandigheden. Elke break is anders gelegen en ontvangt dus vanuit een andere hoek swell en wind. Daarbij moet je ook rekeninghouden met welk getij de spots het beste lopen. Neem de omstandigheden als een gegeven, raadpleeg je Stormriders Guide voor de hierboven genoemde variabelen en kies per dagdeel de beste spot. Staar je ook niet blind op je Stormriders Guide en ga zelf op onderzoek uit met een gedetailleerde kaart van het gebied.

 

 

4. GEZELSCHAP
Niet geheel onbelangrijk is het gezelschap waarmee je het avontuur instapt. Sociaal intensief zou een understatement zijn. Met vijf man in een auto is vrij krap, maar goed te doen. Daarnaast surf je met elkaar, eet, drink, lach, huil en geniet je met elkaar. Dus kies je bemanning goed uit en neem zo nu en dan momenten voor jezelf. Wees verdraagzaam en hou het rustig. Niet alleen voor elkaar, maar ook voor de lokale wetshandhavers.

 

 

5. GOEDE VOEDING EN RUST
De te maken trip is lichamelijk en geestelijk vermoeiend. Punt. Daarom is het van groot belang om dagelijks gezond te eten. Maar natuurlijk wel zo goedkoop mogelijk. Een simpele doch voedzame maaltijd biedt uitkomst. Hoe meer mensen mee eten, hoe goedkoper de maaltijd natuurlijk wordt. Dus kook gemeenschappelijk! Rust daarnaast goed uit en maak gebruik van de plaatselijke siesta. Zo kan je voor zonsondergang je derde sessie van de dag weer aan.

 

 

6. EQUIPMENT
Dat je het water niet in gaat, mag niet aan je materiaal liggen. Nou zeg ik niet dat je de allerduurste wetsuit en het meest prijzige board moet aanschaffen, maar zorg dat je materiaal passend is voor de omstandigheden. De watertemperatuur ligt in de Atlantische Oceaan in de winter rond de twaalf tot vijftien graden Celsius. Dus een goede wetsuit is geen overbodige luxe. Vertrek goed voorbereid wat betreft je reservemateriaal en neem ook een rol ducktape, een tube Solares of het hele chemicaliënpakket mee om eventuele schade ter plekke te herstellen.

 

 

7. FOTO’S EN NETVLIES
Een goede tijd hebben en surfen zijn de prioriteiten. Dus geniet met volle teugen van de dikke groundswell, de temperatuur, het uitzicht, sunset, sunrise en de sterren. Je netvlies wordt zeker verwend! Maak foto’s van je trip. Een paar plaatjes van de spots, de sfeer en misschien zelfs wat actie, vormen met de tijd een waardevol aandenken.

 

 

8. SAFETY FIRST
Besef goed waar je aan begint. Elk avontuur kent zijn gevaren. Allereerst stap je in de auto om zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming te rijden. Urenlang vrachtwagens inhalen op de tolweg kan ‘s nachts voor psychedelische taferelen zorgen. Wissel daarom regelmatig van bestuurder. Rij wel door, maar met vijf man in en vijf boards op de auto kan het verstandig zijn om niet te planken. Wees ook in het water niet roekeloos. Overschat jezelf niet. In Europa kunnen de golven in deze tijd van het jaar heftig zijn. Vanaf de kant ziet het er altijd kleiner uit dan wanneer je door de lip in je nek gegrepen wordt. Tenslotte, toon respect voor locals. Wanneer jij je gewoon aan de regels houdt en locals normaal groet, is er in principe niets om je zorgen over te maken.

 

 

9. LEAVE THE OCEAN LIKE YOU FOUND IT
Boven wat respect voor lokale kings, staat natuurlijk het respect voor de omgeving. De meeste stranden liggen in uitgestrekte natuurgebieden waar jij te gast bent. Laat daarom geen spoor van teringzooi en vernieling achter. Gooi je afval of peuk niet op het strand en wees voorzichtig met maagdelijke duinen. Want wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten! Dit bewustzijn zorgt voor positieve karma en dus goede surf.

 

 

10. ENJOY
Last but not least: Enjoy! Geniet van je trip. Wees jezelf op je plank. Met jouw stijl en jouw niveau. Natuurlijk kun je je door anderen laten inspireren, maar jouw manier is de manier. Laat je niet opnaaien door anderen. Ken je grenzen en probeer ze te verleggen. Surf tot je leeg bent, maar neem ook je rust. Zie de golf als het schildersdoek, je plank en lichaam als het penseel en laat het kind in je los. Of, zoals Bob Ross zou zeggen: “Happy painting and God bless.”

 

 

Tekst: Wouter Prinsenberg

 


Het hele verhaal kun je lezen in 6 Surf #1 2008, heb je deze nog niet?
Bestel hem via de SOULshop of word abonnee!


 van