22-08-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Trixx: Off the lip naar fin-first

Big Wednesday. Zo is de dag genoemd door de rijders die hebben gevaren in de Zuid-Afrikaanse swell die op een woensdag in februari binnen kwam rollen. Kevin Langeree zag je al eerder waanzinnig golfrijden op een coveroptie en in de Inspire van vorig nummer. Ydwer van der Heide zag hem die dag door zijn telelens ook een uitgehaakte off the lip naar fin-first uitvoeren. Kevin Langeree legt uit hoe hij dat doet.

Rider: Kevin Langeree

Fotografie: Ydwer van der Heide

Zelf vaar ik in de golven meestal uitgehaakt en met straps. Ik haak uit omdat ik dan optimaal kan bewegen. De straps heb ik op mijn board om aerials uit te kunnen voeren. Hierdoor kan ik veel meer power in mijn turns en airs leggen.

Neem de 2e of de 3e golf in de set                                                                                              Er komt een hoop kijken bij het maken van een goede topturn. De timing moet perfect zijn. Het is dus belangrijk om de golf goed te lezen. Wat ik altijd doe is het volgende: zoek een mooie set. Neem niet altijd de eerst golf van de set, want die is vaak nog wat rommelig. De tweede of derde golf is vaak beter. Wacht zo lang mogelijk boven op de golf. Je timing is erg belangrijk. Als je besluit de golf te gaan rijden haak je uit en stuur je de kite van 1 naar 3 uur. Daardoor geeft de kite een boost en tegelijkertijd drop je in op de golf waardoor je ook extra snelheid maakt. Terwijl je de bottomturn inzet stuur je de kite weer omhoog en kijk je naar de lip. Zoek het mooist, steilste stuk van de golf uit en zet je board zo verticaal mogelijk tegen de lip.

 

Stuur je kite terug voordat je de lip raakt                                                                                   Voordat je de lip raakt stuur je de kite alweer naar beneden. Dit voorkomt dat je achter de golf land of in de lip blijft hangen. Je hebt dus een soort S beweging gemaakt met je kite. Als de lip steil genoeg is probeer dan zo laat mogelijk je board pas terug te draaien. Hierdoor krijg je dat je tail van je board boven de golf uit komt. Nadat je de lip hebt geraakt probeer dan ook je heupen richting de onderkant van de golf te draaien. Om deze turn verder uit te werken zou je nog verder kunnen draaien zodat je met je vinnen voor van de golf af gaat. Je moet dan dus meer je heupen in draaien. Deze turn is een goede om met aerials te gaan beginnen. Als je timing, board en kite positie perfect is ga je bijna vanzelf de lucht in. Veel plezier met proberen!

 

 van