22-08-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Trixxx: Strapless Backroll

Bij strapless tricks is je stance (de plek waar je je voeten plaatst) van doorslaggevend belang. Bij deze backroll transition is het belangrijk, dat je bij je afzet op zoek gaat naar een klein golfje. Deze geeft je gelijk de mogelijkheid om het board op te kicken en zo makkelijk je board vast te pakken. Probeer vlak voor de afzet een brede stance aan te nemen. Dit zal je meer controle geven.

Probeer goed aan te kanten totdat je bijna geen vaart meer hebt. Bij de afzet trek je je voorste been op, gevolgd door je achterste been in te trappen. Dit is te vergelijk met een skateboard ollie.
Nu is het van belang dat je je board met je voorste hand ongeveer iets boven het midden van je board bij de rail vastpakt. Wanneer je voelt dat je voldoende grip hebt bij vastpakken van je board en een klein zweefmoment hebt, is  het een kwestie van over je schouder kijken, en de kite naar ongeveer half 1 sturen.
Op het moment dat je je volledige draai bijna hebt gemaakt, kan je je gaan focussen op een goede landing. Een brede stance bij de landing is erg belangrijk . Snelheid bij de landing is van groot belang en daarom kies ik er voor om de kite door te loopen vanaf 12/1 uur.

Belangrijke punten bij deze backroll

  • Zoek naar een klein golfje
  • Brede stance
  • Achterste hand op het midden van de bar
  • Grab je board iets boven het midden van het board
  • Vooral bij een wat grotere kite kan je er voor kiezen om de kite door te loopen om weer snelheid te creëren. Bij kleinere maten kan je eventueel de kite terugsturen zonder te loopen.

Rijder: Ruben Versluis  (Oxbow/kitecentre Zanzibar)

Fotografie: Stefan van der Kamp

 van