Tubolito review, superlichte en sterke binnenbanden

Tubolito Road, superlichte binnenbanden. Mits je niet al over bent naar tubeless, zijn ze een essentieel onderdeel van je fietsrit. En grote kans dat je er minimaal één extra bij je hebt, voor het geval je lek rijdt. Volgens Tubolito is de technologie van binnenbandjes maar minimaal ontwikkeld in de afgelopen 100 jaar. Twee Duitse ingenieurs, die jarenlang nieuwe materialen hebben ontwikkeld voor onder meer mobiele telefoons, gingen de uitdaging aan door een geheel nieuwe binnenband te ontwikkelen: de Tubolito.

Tubolito afmetingen review
Foto Tubolito.com

Deze binnenbanden zijn flinterdun, superlicht en heel erg oranje. Verder lijken ze verdacht veel op een tuinslang als je er een beetje lucht in pompt. De band heeft een normaal Frans ventiel. Op de band is een duidelijke streep getekend om aan te geven hoe je de banden moet monteren. Ze mogen namelijk niet gedraaid in de buitenband zitten. Het monteren van de banden gaat gelukkig erg gemakkelijk.

Tubolito mountainbike
Foto Tubolito.com

Claim to fame van Tubolito: superlicht en twee keer meer lekbestendig dan een gewone binnenband. Dat eerste kunnen we makkelijk testen: volgens opgaaf weegt de 700c band met 60 mm-ventiel 39 gram. Er is ook een 42 mm-versie. Met ventieldopje en rubber ringetje (die het klassieke schroefringetje vervangt) komen wij op 39,8 gram. Dat is 60 gram minder dan de standaard binnenbanden die uit ons wiel komen. Claim 1 klopt dus. Wat betreft claim 2: we hebben tijdens het testen niet lek gereden, ook niet tijdens het rijden van de route van Gent-Wevelgen, wat toch 215 km over slechte, Belgische wegen is. Mocht je toch lekrijden: Tubolito heeft een speciale repair-kit met 5 plakkers ontwikkeld. Een lekke band gooi je dus niet weg, maar repareer je gewoon. Weight Weenie-tip: Tubolito heeft nu ook een S serie: dit bandje weegt in 700c slechts 23(!) gram. Dat betekent dat je, ten opzichte van bandjes van 100 gram, met twee S bandjes en een repair-kit rond de 230 gram gewichts- besparing realiseert.

 

 van