10-07-2017 - Nieuws, Wielrenblad

Tussenstand BBB & Wielrenblad Tourpoule!

De eerste week van Le Tour de France is alweer om en wat is er de afgelopen dagen veel gebeurd. Verschillende ‘abandons’ hebben we voorbij zien komen, in de top van het klassement en ook enkele Nederlanders hebben het veld (noodgedwongen) moeten verlaten. We blikken met jullie terug op de eerste week van Le Tour 2017!

De Tour van 2017 kenmerkt zich tot nu toe door veel uitvallers, diskwalificaties en een dominant Team Sky. Vanaf etappe 1 is het al raak: veel valpartijen en uitvallers. Onder andere klassementsman Alejandro Valverde is vanaf dag 1 uit koers. De Spanjaard schoof onderuit tijdens de tijdrit en kwam hard met zijn knie in de hekken. Gevolg bleek later een gebroken knieschijf. Ook de Lotto-Jumbo renners kregen te maken met glad asfalt. Onder andere sprinter Dylan Groenewegen schoof onderuit, maar de schade viel mee. Geraint Thomas (Team Sky) eiste de overwinning op en daarmee ook de gele trui.

Tijdens etappe 2 was het aan de sprinters. Heel Nederland hoopte op een overwinning van eerder genoemde Groenewegen, maar hij kwam helaas te laat en finishde als 5e. Marcel Kittel won overtuigend en pakt daarmee zijn verantwoordelijkheid voor zijn team. Kittel werd op de hielen gevolgd door Démare en Greipel. Ook etappe 3 eindigde in een eindsprint, maar na de glooiende heuvels van Verviers zijn de pure-sprinters niet meer voorin te vinden. Peter Sagan wist staande te blijven nadat zijn schoen uit zijn pedaal vloog en won alsnog de etappe, gevolgd door Michale Matthews en Daniel Martin. Geraint Thomas hield het geel.

Etappe 4 zullen de sprinters Cavendish en Sagan niet snel vergeten. Na onderstaand contact komt Cavendish vervelend ten val en wordt Sagan uit koers gehaald door de organisatie. Aanvankelijk kreeg de Slowaak een tijdstraf van 30 seconde. Een discussie werd hierdoor op gang getrokken onder wielerliefhebbers. Cavendish lijkt namelijk eerst te duwen waarop Sagan reageert met een elleboog. Oordeel zelf, maar feit is: Cavendish breekt zijn schouder en Sagan krijgt een DQ achter zijn naam, beide toprenners uit koers. Démare wist de rest voor te blijven en pakte de winst in Vittel, vlak voor Kristoff en Greipel.

Na een aantal dagen op relatief vlak gebied, werden de renners woensdag opgetrommeld voor een semi-bergetappe van zo’n 160 kilometer. Acht vluchters kwamen op stoom en uiteindelijk trok Fabio Aru aan het langste eind. Froome viel wat tegen en verliest 20 seconde. In de vijfde etappe van Vittel naar La Planche des Belles Filles gaven acht vluchters de rit kleur. Op de slotklim bleek de Italiaan Aru de sterkste, Froome viel opnieuw wat tegen maar mocht desondanks in het geel van start in Etappe 6!

In etappe 6 en 7 zal hij echter niet aan bod komen in de finale. De twee vlakke etappes waren een uitgelezen kans voor de sprinters en dat benutten die maar al te graag. Twee keer wist Marcel Kittel zijn vorm te tonen en de overwinningen te pakken. De nummers twee en drie verschilden wel behoorlijk, in etappe 6 weten Démare en Greipel zich vooraan te melden maar in etappe 7 eindigen zij een stuk verder achter Kittel.

Etappe 8 werd een belangrijke en dat wisten de renners vooraf. Gesink was van plan zijn slag te slaan en zat meteen goed mee. Uit een grote kopgroep bleven vier mannen over, inclusief Gesink! Met nog 17 kilometer te gaan trok Calmejane het gas open en ontsnapte uit de kopgroep. Gesink ging in de achtervolging maar moest zijn meerdere erkennen in Calmejane die ondanks kramp in de laatste kilometers op voorsprong bleef. Een mooie prestatie van de Nederlander, maar geen overwinning. “Er komen nog meer kansen” zei Gesink achteraf.

Maar etappe 9 blijkt een slagveld. De renners kregen een flinke etappe, ook wel koninginnenrit, voor hun kiezen en ook het weer zat niet mee. Dat leverde weer gevaarlijke situaties op en al vroeg in de etappe raakte Geesink bij een valpartij betrokken. Daarbij loopt hij een scheurtje in een wervel in zijn onderrug op. Gelukkig lijkt het een ‘gunstige breuk’ te zijn en is hij naar verwachting snel de oude, dankzij een op maat gemaakt korset. Manuele Mori is ook bij de valpartij betrokken en lag kermend op de grond. Voor Mori is het ook einde tour, hij brak zijn schouderblad en had een klaplong.

Later in de etappe zat het klassementsman Porte ook niet mee. Hij raakte tijdens de afdaling in de greppel en maakte een vreselijke klapper. Daarbij kwam ook Dan Martin ten val. Martin was boos maar bleek zonder ernstige verwondingen de etappe te kunnen voltooien, wat helaas niet van Porte gezegd kan worden. Hij werd gestabiliseerd en afgevoerd per ambulance. Later bleek dat hij zijn sleutelbeen en bekken gebroken heeft.

Niet alleen door de valpartijen vielen veel renners uit in etappe 9. Er werd hard gekoerst en een aantal renners konden die snelheid in de bergen niet aan. Onder andere Démare en Van Emden finishte buiten de tijdslimiet en worden daarom uit koers gehaald door de organisatie.

Klassementen

Na etappe 9 ziet het klassement van Le Tour de France er als volgt uit:

 1. Chris Froome
 2. Fabio Aru + 0.18
 3. Romain Bardet + 0.51
 4. Rigoberto Uran + 0.55
 5. Jakob Fuglsang + 1.37
 6. Daniel Martin + 1.40
 7. Simon Yates + 1.58
 8. Nairo Quintana + 2.09
 9. Mikel Landa + 3.02
 10. George Bennett + 3.49

Beste Nederlander is Koen de Kort op plek 32, gevolgd door Bauke Mollema op plek 37.

In de Tourpoule van BBB & Wielrenblad ziet het klassement er zo uit:

 1. 8 bar – 2.606 punten
 2. AxelP – 2438 punten
 3. BtotdeZ – 2.436 punten
 4. nagaS – 2.415 punten
 5. Bob Storm – 2.402 punten
 6. eek – 2.401 punten
 7. WDZ – 2.400 punten
 8. Roel92 – 2.398 punten
 9. Bow Down Bi***es – 2.392 punten
 10. TeunK – 2.391 punten

Vervolg

In etappe 10 gaan we verder in de Dordogne. De etappe kent twee hindernissen, maar finisht vlak. Een dag voor de overgebleven sprinters dus. Zal Marcel Kittel zijn aantal overwinningen uitbreiden of gaat Dylan Groenewegen zorgen voor Neerlands glorie?


Meer wielernieuws? Volg ons dan op Facebook en Instagram. Met een abonnement op WIELRENBLAD ben je natuurlijk verzekerd van een verzameling nieuws, routes en prachtige afbeeldingen bij jou op de mat!

 

 

 van