28-04-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Uitgelicht – Kai Lenny

Kai Lenny is een van de meest complete allround surfers ter wereld. Kai kan letterlijk alles op een board. En niet een beetje van alles, maar in elke categorie draait hij mee in de top. Kitesurfen, windsurfen, stand up peddelen, big-wave surfen, foilen, you name it. 

Kai Lenny groeide op in Maui. En net als de vele andere waterliefhebbers in Maui stond Kai al op een surfboard op jonge leeftijd. Nog voordat hij tien werd, hing hij al aan een kite. Met mentors als Robby Naish, Laird Hamilton en Dave Kalama kon het ook bijna niet anders dat Kai Lenny tot een van de beste watersporters ter wereld uitgroeide.

Kitesurfen

Kai Lenny startte met kitesurfen toen hij negen jaar was. Met een powerkite en een longboard maakte hij zijn eerste meters. Niet op Maui, maar op een van de Fiji eilanden tijdens een familievakantie.

Kai heeft meerdere keren ‘Jaws’ gevaren. Pe’ahi, zoals het eigenlijk heet, is gelegen aan de noordkust van Maui. De naam Jaws is ontstaan door de plotselinge verandering van de omstandigheden, wat gepaard gaat met enorme golven, welke tot 21 meter hoog kunnen worden.

Zie onderstaande video waarin Kai Lenny, Jesse Richman, Robby Naish en de Porcella broers Jaws te lijf gaan.

Stand up paddle

Kai Lenny is maar liefst zeven keer wereldkampioen op de sup. Drie keer in de Stand Up World Series en vier keer de Stand Up World Tour. In elke categorie in de sup blinkt hij uit, race, wave en sinds een paar jaar op de markt, de hydrofoils. Kai over de hydrofoil sup ‘Het gave is dat je onwijs lange stukken kan afleggen. Er is zo weinig weerstand met een hydrofoil, dat het weinig energie kost om boven het water te zweven. Je pakt zo de ene na de andere golf, kilometers lang!’

Big wave surfing

Een van de eerste momenten die Kai zich kan herinneren was die van Pe’ahi. Zijn hele leven droomde Kai om Jaws te kunnen surfen. Op zijn zestiende is het dan eindelijk zo ver, en dit op een foilboard. Later viel Kai Jaws aan met de kite en windsurfzeil.

Ultimate Crossing

In the Ultimate Crossing neemt Kai het op tegen zichzelf. Van Maui naar Oahu, 210 kilometer lang, afgelegd door zijn favoriete speeltjes te gebuiken. Kite, windsurf, sup en surf. Zie onderstaande video voor de eerste aflevering. Meer zien? Klik dan hier.

Gaat het ook wel eens mis? Ook Kai leert met vallen en opstaan, al zijn zijn wipeouts wel iets heftiger dan die van ons.

https://www.youtube.com/watch?v=2rUHmCgnTts

Wil jij meer informatie over Kai Lenny? Ga dan naar zijn Facebook-pagina of website om nog meer te weten te komen. Check de website van Naish om te zien met welke gear Kai het water op gaat.

Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van