14-03-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Uitgelicht – Ruben Lenten

Ruben Lenten, The Master of Extreme en wellicht de meest bekende kiter wereldwijd. Ruben pusht de sport steeds verder naar een hoger niveau. Hoger, sneller, extremer! Deze week lichten we Ruben Lenten uit.

Ruben Lenten

Ruben werd geboren op 30 maart 1988. Op twaalfjarige leeftijd begon hij met kiten en op zestienjarige leeftijd wisten de eerste sponsoren hem te vinden. Een jaar later (2005) weet hij zich te kwalificeren voor Red Bull King of the Air, wat toen nog gehouden werd in Hawaii. Samen met Kevin en Jalou Langeree streden de drie Dutchies om een podiumplaats tegen 40 andere kiters. Ruben weet onder andere Aaron Hadlow, Kevin en levende legende Robby Naish te verslaan. Waar Ruben er met de winst vandoor gaat, worden Jalou (toen vijftien jaar oud) en Kevin (toen zeventien) vierde en vijfde.

In het jaar 2005 wint Ruben niet alleen de Red Bull King of the Air, maar eindigt hij ook tweede in de PKRA ranking (Professional Kiteboard Riders Association).

In 2006 loopt Ruben een van zijn eerste serieuze enkelblessures op, deze werd veroorzaakt door een slechte landing na een kiteloop-handlepass. Hierdoor was hij niet in staat om serieus voor de titel mee te doen. In de video hieronder kijkt Ruben terug naar de Red Bull King of the Air en zijn tweede plek in de PKRA.

https://www.youtube.com/watch?v=Q-slRaRjwOE

Nieuwe koers

Nadat Ruben in 2007 de zevende plaats wist te behalen in de PKRA tour, geeft hij in 2008 aan niet meer deel te nemen. Waarom? Hij voelt het pas kriebelen bij 30 knopen of meer. Daarnaast is hij het niet eens met de manier waarop de jury de riders beoordeelt.

Ruben besluit vanaf dat moment een nieuwe koers in te slaan. Het kiten moet een andere richting op. Freestyle tricks zijn gaaf om te zien, maar voor iemand die buiten de sport staat is het moeilijk in te schatten wat er gebeurd. Ruben gaat voor extremer, hoger en harder! Nu in 2017 kennen we allemaal de Megaloop Challenge en de King of the Air, waar Ruben een van de grondleggers van is.

Blessures 

Ruben heeft vele blessures gekend in zijn kite carrière. Waar zijn eerste echte serieuze enkel blessure begon in 2006, heeft hij de jaren daarop ook geen rust gehouden. In 2009 en 2012 moest hij onder het mes in Zuid-Afrika waarna hij zes maanden niet mocht kiten. Begin januari 2015, tijdens de halve finale van de Red Bull King of the Air, crasht Ruben eerst hard doordat zijn heelside hapt. Ruben wordt uit zijn bindingen getrokken, en dit na 20 seconden in de heat. Vlak daarna, bij de landing van een handlepass breekt hij zijn board en ontwricht zijn hand door zich af te reageren op het strand. Zie hieronder de video van de crash.

Ruben Lenten 1

Maar deze blessures vallen in het niet als Ruben op 22 augustus 2015 in San Fransisco te horen krijgt dat hij kanker heeft. Een kwaadaardige tumor bij zijn lymfeklier van 9 x 9 centimeter.

Ruben voelde een paar dagen daarvoor pijn in zijn borst en in zijn keel, maar een bezoek aan de dokter in Nederland leverde niets op. Het vermoeden was dat de pijn veroorzaakt werd door stress en een getrokken verstandskies.

Toch besloten Ruben en zijn vrouw Nikki (toen nog vriendin) te vertrekken naar San Fransisco. Eenmaal aangekomen namen de klachten alleen maar toe. Op een röntgenfoto en CT-scan werd de tumor in zijn borst ontdekt. Diezelfde dag is hij opgenomen in het ziekenhuis waaruit bleek dat er geen uitzaaiingen waren.

Op 16 maart 2016, zeven maanden later, krijgt Ruben het goede nieuws te horen, de tumor is weg!

Zie hieronder de video waarin Ruben terugblikt op de moeilijkste periode van zijn leven.


Film & TV

Chapter One – 2016

Chapter One, is volgens velen dé kitefilm. De film kwam tot stand in samenwerking met WeTransfer en Eyeforce. De film is te zien in 4K en opgenomen op de meest waanzinnige spots ter wereld. Denk hierbij aan Fiji, Hawaii, Zuid-Afrika en niet te vergeten ons eigen koude winderige landje. Niet alleen Ruben, maar ook Kevin Langeree, Aaron Hadlow, Pete Cabrinha en Youri Zoon zijn onder andere terug te zien in Chapter One. Klik hier voor het artikel over Chapter One.

Code Red – 2016

Na een jaar gevochten te hebben tegen kanker, laat Ruben zien dat hij weer terug is op volle kracht! In ‘Code Red’ jaagt Ruben op stormen om zo extreem mogelijk te loopen. Drie landen, één storm en vele loops later mag gezegd worden dat de Master of Extreme terug is.

Ten Days with Lenten – 2015

In ‘Ten Days with Lenten’ neem je een kijkje in het leven van Ruben. Zijn passie, lifestyle, gezond eten en privé leven komen aan bod in deze driedelige serie. Zie hieronder de eerste aflevering van ‘Ten Days with LEN10’. Zie aflevering 2 en aflevering 3 op Ruben zijn YouTube-kanaal.

On the Loose – 2012

On the Loose is een serie die voor het eerst te zien was in 2012. In de serie is Ruben samen met Aaron Hadlow te zien. In ‘On the Loose’ staat actie voorop, maar geeft ook een kijkje in het leven van een professionele kiter. In de serie probeert Ruben de s-loop onder de knie te krijgen, maar dit blijkt toch moeilijker dan gedacht.

Vond je dit artikel gaaf? Klik dan hier voor de kitesurfer van de week: Kevin Langeree!

Wil jij meer informatie over Ruben Lenten? Ga dan naar zijn Facebook-pagina of website om nog meer te weten te komen. Check de website van Mystic om te zien met welke gear Ruben het water op gaat!

 van