Uitgelicht: Spoortemonneetje brengt oude tubes tot leven
Baantubes. Van die mooie rode Dugast-tubes of de Vittoria Pista. Met zo’n dun loopvlak dat de banden na 400 kilometer al snel versleten in de prullenbak eindigen. Zonde van zo’n mooie tube, dacht Winanda Spoor. Toen haar vriend, mecanicien bij de Nederlandse baanselectie, graag een hoesje voor zijn fietscomputer wilde, maakte ze er zelf één van zo’n oude tube. Het project slaagde en er volgden al snel meer producten. Allemaal gemaakt van oude fietsbanden.
Het idee voor het eerste ‘Spoortemonneetje’ is, hoe kan het ook anders, ontstaan tijdens een fietstocht. Om de autosleutels veilig op te bergen werden deze in een versleten hoesje gestopt. Daar moest een betere oplossing voor te vinden zijn, dacht Winanda. Ze had nog wat tubes liggen na het maken van het fietscomputerhoesje en zo ontstond het eerste Spoortemonneetje, inclusief lus voor de autosleutels. Klein genoeg om niet te veel ruimte in een achterzakje op te eisen en zo gemaakt dat een bankpasje er perfect in past. Via-via kwam de vraag om ook producten zonder sleutellus te maken en zo begon de bal te rollen. Er volgde een tas om kettingbladen in op te bergen, perfect om het reservemateriaal voor de baantrainingen in mee te nemen. Het rubber van de banden is immers stevig genoeg om de tandwielen veilig in op te bergen. Nu, drie jaar later, is de eerste kettingbladentas nog steeds in gebruik en worden de Spoortemonneetjes een begrip in de fietswereld. Het assortiment is uitgebreid met een candybag, die je aan de bovenbuis en stuurpen kan bevestigen, een stuurtas, etui, schoudertas… Je kunt het zo gek niet bedenken of Winanda heeft het gemaakt van oude tubes. Zo niet, dan kan het op bestelling worden gemaakt. Als voering in de tassen wordt op aanvraag de stof van oude wielershirts gebruikt, alles om verspilling tegen te gaan. Ze heeft zelfs een vlinderdas gemaakt van tubes, die gedragen is op het jaarlijkse NOC*NSF Sportgala.

Upcycling
Hergebruik van materialen die anders verloren zouden gaan is natuurlijk helemaal van deze tijd. Vooral als het wordt omgetoverd in een product dat daarna van waarde is en wellicht mooier is dan voorheen, wat met een mooi woord upcycling wordt genoemd. Tijdens internationale baanwielrentoernooien moet je niet gek opkijken als je de mecanicien van team NL banden ziet knippen op het middenterrein. In eerste instantie waren dat alleen de tubes van de Nederlandse selectie, maar het idee sloeg snel over naar andere teams. Inmiddels bewaren steeds meer mecaniciens gebruikte banden voor Spoortemonneetje. Zo zijn er nu zelfs producten gemaakt van de zeer exclusieve Soyo Gold Star-tubes, met een verkoopprijs van 18o euro per stuk en exclusief gebruikt in het Japanse keirin-circuit. De producten worden wereldwijd verkocht en voornamelijk bezorgd via de baanwedstrijden.
Fabrikanten zoals Dugast en Vittoria staan volledig achter het project. Producten met foutjes die de verkoop niet halen worden zelfs direct naar Winanda verzonden om alsnog een bestemming te krijgen. Naast de baantubes worden er ook mountainbike- en cyclocrossbanden voor de Spoortemonneetje-producten gebruikt. Alle producten worden in Nederland door Winanda in elkaar gezet en webshopbestellingen in de omgeving van Apeldoorn worden als het even kan zelfs op de fiets bezorgd. Mocht je de producten eens willen bekijken dan kan dat, ze zijn bij steeds meer fietswinkels verkrijgbaar. Of je gaat naar spoortemonneetje.nl!
De nieuwste uitgave van Wielrenblad kun je bestellen in de Soul Webshop. Losse exemplaren zijn ook weer verkrijgbaar in de betere boekhandels. Ook is Wielrenblad #2 2020 beschikbaar in de Soul Kiosk App. Wil je voortaan geen nummer van je favoriete magazine meer missen? Word dan snel abonnee van Wielrenblad. Dan ontvang alle nummers als eerste in je brievenbus en profiteer je van alle voordelen voor onze trouwe abonnees. Bovendien houd je ook meer tijd over voor je volgende tocht!