31-03-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Uitgelicht – Youri Zoon

Deze week lichten we Youri Zoon uit. Nederlands kampioen, Europees kampioen en tweevoudig wereldkampioen freestyle. Afgelopen jaar greep Youri net naast de titel, maar behaalde hij een verdiende tweede plaats. Youri Zoon staat bekend als een freestyle powerhouse. 

Youri Zoon is opgegroeid in Zeeland. Vanaf een jonge leeftijd is Youri al bezig met extreme sporten als BMX, motorcross en windsurfen, maar vanaf dertienjarige leeftijd besloot hij om zich volledig te focussen op het kitesurfen.

Een jaar later, toen Youri veertien was, werd hij ontdekt door Jinne Sietsma, een van de beste boardshapers ter wereld. Door zijn krachtige en snelle vaarstijl onderscheidde Youri zich van de andere kitesurfers. Samen met Jinne is het Youri Pro kiteboard tot stand gekomen. Dit board is speciaal ontwikkeld voor de freestyle kitesurfers.

Terug knokken

In 2007 en 2008 scheurt Youri twee keer zijn voorste kruisbanden af. Maar het jaar daarna, 2009, komt Youri keihard terug. Hij eindigt net achter Kevin Langeree die dat jaar wereldkampioen wordt. In 2011 pakt Youri voor het eerst het wereldkampioenschap. Van de eerste acht stops wint hij er vijf, waardoor de laatste drie stops geen invloed meer hebben op de uitslag. In 2012 pakt Youri voor de tweede keer het wereldkampioenschap.

Terug naar de RPM

Na drie jaar met Best Kiteboarding te hebben gevaren is Youri terug naar zijn oude sponsor Slingshot. Youri ontwikkelde vanaf 2009 mee aan de RPM. Nu hij terug is bij Slingshot is de RPM weer de vertrouwde keuze.

Wedstrijd voor het wereldkampioenschap

Vorig jaar tussen 20 en 26 december was de laatste stop van de WKL tour. Het ging tussen drie rijders: Youri Zoon, Carlos Mario en Alex Pastor. Alle drie hadden ze nog kans om wereldkampioen te worden. De finale was bizar te noemen. 317’s, backside 7’s waren de tricks die alle rijders uitvoerden. Maar het was Carlos Mario die boven de andere twee uitsteeg. Een Hinterberger 9, Slim 9, KGB7 en een bijna perfecte Heart Attack 7 zorgden ervoor dan Carlos de overwinning pakte.

Youri pakte de derde plaats tijdens de stop. Een powerhouse die tijdens de laatste heat een 317, KGB7 en Heart Attack 5 lande alsof het niks was. Uiteindelijk werd Youri tweede in de overall ranking.

Zie onderstaande video met de highlights van de laatste stop in New Caledonia. De final heat van de mannen is te zien vanaf 22.35.

Film & TV

2 Up 1 Down

Youri staat vooral bekend om zijn freestyle performance. Voeg Kevin Langeree en Nick Jacobsen toe en er gebeurd gegarandeerd iets vets. Hoe kite je met drie kites, drie rijders en maar één board? Zie onderstaande video welke is opgenomen in Kaapstad!

https://www.youtube.com/watch?v=_qvPHN3vtik

Chapter One – 2016

Chapter One, is volgens velen dé kitefilm. De film kwam tot stand in samenwerking met WeTransfer en Eyeforce. De film is te zien in 4K en opgenomen op de meest waanzinnige spots ter wereld. Denk hierbij aan Fiji, Hawaii, Zuid-Afrika en niet te vergeten ons eigen koude winderige landje. Niet alleen Youri, maar ook Kevin Langeree, Aaron Hadlow, Pete Cabrinha en Ruben Lenten zijn onder andere terug te zien in Chapter One. Klik hier voor het artikel over Chapter One.

Forward – 2013

In 2013 kwam Youri met een tweede webserie; FORWARD. In de webserie wordt het verhaal beschreven van Youri Zoon. Een atleet die zijn hele leven als doel heeft gehad om wereldkampioen te worden. In de serie kijk je terug op de periode waar Youri net zijn eerste wereldtitel gehaald heeft.

De serie bestaat uit drie afleveringen welke opgenomen zijn in Zuid-Afrika. Ook zijn shots van de WKL (toen nog PKRA) te zien. De serie is opgenomen in samenwerking met EyeForce.

Klik hier voor aflevering 2 en aflevering 3.

https://vimeo.com/64151933

Hidden Lines – 2012

Hidden Lines, de voorloper van Chapter One. De film kwam in 2012 uit met als hoofdrolspelers Kevin, Youri en Nick Jacobsen. Eyeforce nam de productie op zich, wat resulteerde in de eerste echte kite film wereldwijd. De film is online te bekijken en geschoten in Chili, San Blas Islands en Nitro City. Wil je de film nog een keer zien? Klik dan hier om alle afleveringen te zien.

Access_nieuws_Hidden Lines kiteboard premiere 2012

Recorded – 2011

Youri begon in 2011 met het opnemen van zijn eigen webserie; Recorded. In samenwerking met EyeForce is de webserie tot stand gekomen. De serie is opgenomen in Australië en de British Virgin Islands in de Caribbean. De serie bestaat uit zes afleveringen gesponsord door onder andere Brunotti.

In de serie zijn onder andere Richard Branson, Susi Mai en Andre Philip te zien.

Denk je nu na al die video’s dat Youri alles land? Kijk dan onderstaande video.

https://www.youtube.com/watch?v=hfkCoR6P0yc

Vond je dit artikel gaaf? Lees dan de vorige edities met Kevin LangereeRuben Lenten en Susi Mai.

Wil jij meer informatie over Youri Zoon? Ga dan naar zijn Facebook-pagina of website om nog meer te weten te komen. Check de website van Slingshot en Brunotti om te zien met welke gear Youri het water op gaat.

 van