09-05-2015 - Surfen, Nieuws

Uitslagen NK Surftour St. Girons

Maandag 4 mei was het eindelijk zo ver, de wedstrijd in St. Girons Plage ging beginnen, er werden meerdere heats gesurft in de verschillende categorieën. De wedstrijd was nog niet klaar, daarom was er een tweede wedstrijddag nodig. Deze vond donderdag 7 mei plaats, met goede condities en lekker weer beloofde dit een top dag te worden. De eerste heat begon om 9 uur en werd uiteindelijk de laatste dag.

Beeld: Mitch Nieuwenhuizen

Open men
De ochtend begon met de eerste vier heats van de ‘Open Men’. In de eerste heat mocht de Nederlands kampioen 2014, Pascal van der Mast, meteen het water in en werd duidelijk dat de golven voor de mannen goed waren. In de vierde heat werd duidelijk door de live-scores op het strand dat Roy van Eijk en Kaspar Hamminga wisselend op de eerste – en tweede plaats stonden.

Uit deze vier heats gingen acht surfers door naar de semi-final: Pascal van der Mast, Jorn van Keulen, Erik Ringelberg, Daniel Spaans, Robin Kersbergen, Pepijn Tigges, Roy van Eijk en Kaspar Hamminga. In de semi-finals waren beide heats spannend tot het laatste moment en werd er heel goed gesurft.

De finale werd uiteindelijk gesurft door Jorn van Keulen, Kaspar Hamminga, Roy van Eijk en Pascal van der Mast. Het was een spannende finale met super goede golven. Vooral Pascal en Kaspar lieten zichzelf veel zien tijdens deze heat en werd duidelijk dat zij erg aan elkaar gewaagd zijn.

Final juniors
Deze finale ging tussen Tom Boelsma, Sjoerd Tummer, Fabian Salawanej en Senne Roeper. De surfcondities waren nog steeds goed en zeker goed genoeg om een finale te surfen. Alle vier de jonge surfers hebben op de eerste wedstrijddag al veel van zich laten zien en in de finale was dat niet anders. Tijdens de finale werden er geen live-scores doorgegeven dus zowel de surfers als publiek op het strand hadden geen idee hoe er gescoord werd. De uitslag werd ’s avonds bij de crowning party bekend gemaakt.

tekst_NKsurftour

Final women
De eerste ronde en semi-finals van de ‘open women’ werden gesurft op de eerste wedstrijddag. Voor hen was er dus ook nog een finale te surfen. In deze finale stonden Mirna Boelsma, Julia van Rooij, Dominga Valdes en Eveline Hooft. Dominga startte de heat met een goede openingsgolf en had meerdere goede turns. Maar zij kreeg goede concurrentie van de andere drie dames. Julia van Rooij stond vorig jaar ook in de finale en werd toen tweede. Dit jaar had ze de kans om te surfen voor de eerste plek.

Eveline stond eerder in de week in de finale van de grommets en surfte dus voor de tweede keer in een finale van de NK Surftour 2015 presented by GoPro. Mirna Boelsma moest in deze heat haar titel verdedigen

Final longboard men
De finale van de longboard men was een ontzettend vermakelijke finale waarin veel golven gepakt werden en alle vier de surfers gemotiveerd waren om de beste golven te pakken en toffe moves op de boards te maken. De finale werd gesurft door Danny Bastiaanse, Hendrik Ringelberg, Michiel Six en Michael Weterings. Hendrik Ringelberg surfte de meeste golven en was veel zichtbaar in de heat. Michiel Six, die vorig jaar tweede werd, was ontzettend gemotiveerd en liet hele mooie gecontroleerde golven zien. Michael Weterings, die ook meedeed aan de ‘open men’, maar in de eerste rond helaas niet door ging naar de semi’s, surfte een goede longboard finale. De ervaren Danny Bastiaanse, vorig jaar derde van Nederland, zorgde ook voor veel competitie in deze heat.

Crowning party en uitslagen
Na de wedstrijd werd er gebarbecued en was er een crowning party waarbij de winnaars van de eerste stop van de NK Surftour 2015 presented by GoPro bekend werden gemaakt. De eerste gekroonde finalisten waren de grommets. De finale van grommets is gewonnen door Eveline Hooft, gevolgd door Jaas Roeper en Loek Engelenburg. Tom Boelsma was met 16.17 punten de duidelijke winnaar van de juniors, met als tweede Fabian Salawanej met 12.10 punten en Senne Roeper met een totaal van 9.60.

De longboard women werd gewonnen door Laura Frencken, gevolgd door Selma Ubels en Melody Sturm. De finale van de longboard men is gewonnen door Michiel Six die met zijn surfboard naar het podium kwam en zichtbaar erg blij was met deze winst. Hij toonde de jury veel controle en krachtige turns. Danny Bastiaanse eindigde als tweede en Michael Weterings als derde.

De spannende finale van de ‘open women’ werd door haar krachtige turns en goede openingsgolf gewonnen door Dominga Valdes. Zij liet Eveline Hooft achter zich, die tweede werd in deze categorie. Mirna Boelsma eindigde als derde.

De spannende finale van de ‘open men’ werd met een totaal van 18.32 gewonnen door Kaspar Hamminga. Hij kreeg voor zijn zevende golf de hoogste score van de wedstrijd. Toen hij zijn beker van jurylid Bas Aukes in ontvangst nam was hij duidelijk erg blij met deze winst. Pascal van der Mast werd met zeven tiende punt verschil tweede en Roy van Eijk eindigde als derde.

Uitslagen NK Surftour St. Girons 2015

Open Men
1 Kaspar Hamminga
2 Pascal van der Mast
3 Roy van Eijk

Grommets
1 Eveline Hooft
2 Jaas Roeper
3 Loek Engelenburg
4 Tom Schimmelpennik

Juniors
1 Tom Boelsma
2 Fabian Salawanej
3 Senne Roeper
4 Sjoerd Tummer

Longboard women
1 Laura Frencken
2 Selma Ubels
3 Melody Sturm

Longboard men
1 Michiel Six
2 Danny Bastiaanse
3 Michael Weterings
4 Hendrik Ringelberg

Open women
1 Dominga Valdes
2 Eveline Hooft
3 Mirna Boelsma
4 Julia van Rooij

Bron: NK surftour

 

 van