Unhooked backroll tutorial

Een van de eerste tricks waar riders zich op focussen wanneer ze gaan uithaken, is de uitgehaakte backroll. Een trick die de deur naar serieuze freestyletricks op een grote kier zet. 

De unhooked backroll kan je eerste unhooked trick zijn. Maar je kunt deze trick ook leren wanneer je al een raily kunt. Zolang je de ingehaakte versies, maar goed onder de knie heb, inclusief krachtige afzet. Bij alle unhooked tricks is de pop trouwens van essentieel belang. Wanneer de afzet niet goed is, wordt het een stuk lastiger om de trick te kunnen sticken.  Dit komt doordat er zoveel spanning op de lijnen blijft staan dat de bar bij je houden en weer terug inhaken vaak te zwaar is.  

Wanneer je dus een goede ingehaakte backroll kunt doen, waarbij er ‘slack in de lijnen’ zit (geen volledige spanning op de lijnen) bij de landing, dan kun je in principe ook voor de unhooked variant gaan. Zelf stel ik de bar voordat ik ga uithaken altijd zo af, dat mijn safety leash zowel aan de safety-lijn zit (hoe je normaal gezien je safety leash bevestigd) alsmede aan mijn chicken loop. Dit doe ik, zodat (wanneer ik de bar los moet laten) mijn kite niet landt alsof ik mijn safety getrokken heb (flagged out). Het nadeel is, dat er spanning blijft staan op de kite en mijn enige directe safety dan mijn tweede safety trekken is, waarbij je de kite kwijt bent… Het grote voordeel is, dat ik mijn kite binnen kan halen door mijn leash naar mij toe te trekken. Hierna pak ik de chickenloop en haak ik weer in, waarna ik mijn kite herstart om een nieuwe poging te wagen.  

Dan zijn we klaar voor het echte werk: het inzetten van de unhooked backroll!  

De aanloop  

Vaar op een normaal, comfortabel tempo met de kite op 1 of 11 uur. Zorg dat je je handen in het midden van de bar hebt. Dit voorkomt per ongeluk sturen; het mooiste is wanneer je de kite op 1 positie weet te houden gedurende de hele trick.  
 

Voor een lekkere afzet zoek je een mooi vlak stuk uit. Zorg dat je voldoende ruimte downwind hebt. Reken extra ruimte bij de ruimte die je bij een normale backroll incalculeert. Dit omdat je vanaf de inzet tot en met de landing inclusief het weer terug inhaken, een stuk downwind gaat. Omdat je wellicht aan de beweging van het weer inhaken moet wennen – en dit soms niet in een keer lukt –  is veel ruimte downwind dus erg fijn en veilig!  

Advies 

Oefen het in- en uithaken vooraf een paar keer terwijl je gewoon aan het varen bent: vaar een stukje downwind, haak uit en haak vrijwel direct weer terug in waarna je weer aankant.  

De afzet

Vaar een stukje downwind zodat je gemakkelijk uit kunt haken. Zodra je uitgehaakt bent kant je aan en zet je af. Dit gaat als volgt: zet je board in een korte en flink krachtige beweging upwind en zet af met je hielen. Zorg dat je (veel) druk hebt op met name je achterste voet.  

Kijken is key

Zoals je waarschijnlijk weet van je eerste gewone backrolls en de bijbehorende landingen, is kijken essentieel! Zorg dat je blijft kijken over je schouder en zorg dat je de landing zo snel mogelijk spot. Zodra je los bent van het water kijk je dus over je schouder en gooi je je voorste been omhoog. Wanneer er nog kracht op de lijnen staat, zul je merken dat je in een wat meer horizontale positie getrokken wordt gedurende de rotatie. Jezelf compact maken tijdens de draai, lukt dus niet goed. En dat is niet erg. De rotatie is unhooked niet veel lastiger, wanneer je je landing maar (zo snel mogelijk) spot! 

De landing

Je spot je landing en je kite is waarschijnlijk vrij hoog (ergens tussen 1 of 11 en 12 uur). Om de landing wat zachter te maken, stuur je de kite alvast weer een beetje in. Dat kan ook gewoon wanneer je uitgemaakt bent. Hierdoor krijg je net wat meer zijwaartse pull en daardoor voorwaartse snelheid, wat ervoor zorgt dat je landing smooth is. Let op: begin niet gelijk met aankanten maar vaar nog even downwind zodat je rustig weer in kunt haken.  

Is het gelukt en ging het allemaal goed?
Misschien is een kleine extra rotatie toevoegen een leuke nieuwe uitdaging: de unhooked backroll switch landen. 


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van