21-12-2015 - Kitesurfen, Nieuws

Unwrapped: Brunotti Boomer

Brunotti wist eerder dit jaar veel reuring te veroorzaken bij de lancering van de collectie 2016-boards door tegelijkertijd ook een volledige lijn wetsuits, trapezes en andere accessoires te presenteren. Met een officiële presentatie, grote demoruimte en feestje achteraf was onze interesse gewekt. Ons ging het vooral om de boards en we wisten een van de eerste Brunotti Boomers te bemachtigen voor een testrit.

Brunotti Boomer-tekst1

Bij de eerste blik op de Brunotti Boomer vallen direct zijn looks op. Waar veel waveboards tegenwoordig opvallende kleuren en heftige graphics meekrijgen, heeft Brunotti het ontwerp van de Boomer clean gehouden. De looks van een klassiek epoxy shortboard gecombineerd met een strakke zwart-groene tail. De Boomer heeft een hybride (newschool) shape: een brede swallowtail met een spits toelopende neus. Aan de shape is direct te zien dat het volume met name achterin zit bij de swallowtail (eigenlijk is die tail een smalle uitvoering van een fish), de dunne spitse neus voorin bevordert het rijden van steilere golven en het varen op hogere snelheid.

Bij het monteren van het board kom ik erachter dat ik zelf kan kiezen of ik met sexwax in de weer ga of dat ik de bijgeleverde pad gebruik om grip op het board te krijgen. De Boomer is op de neus overigens uitgerust met een FCS mount voor je GoPro. Wanneer de stickers van de pad geplakt en gedroogd en de vinnen gemonteerd zijn, kan het grote feest beginnen.

Met een recht aanlandige wind is het lastig direct hoogte te lopen en ben ik aan het vechten tegen de golven. Het zijn lastige condities, maar de Boomer laat wel direct zijn karakter zien. De Boomer is zeer wendbaar komt dankzij de lichte neus met gemak over de kleinere brekende golven heen en vaart daarna op snelheid verder. Bij het wegvaren sta ik eerst nog wat ongemakkelijk ver voorop waarbij het board echt weg wil varen. Iets meer druk op het midden en achterwerk van het board leert dat je dan wel planeert en je voorste voet met name gebruikt om het board te sturen.

Het mooie aan de grote hoeveelheid volume achter in het board is dat de Boomer op alle golven werkt. Het maakt niet uit hoe klein of slap de golven zijn, ze hoeven niet eens te breken, of het board surft de golf af. De Boomer heeft een dunne rail die ervoor zorgt dat je mooi scherp kunt carven en snappy bochten kunt inzetten. Dankzij de pad heb je te allen tijde controle over het board en deze leent zich ook goed voor die eerste strapless airtricks. De keerzijde aan veel volume achterin het board is dat je tijdens het gijpen voor je gevoel vreemd ver achterop moet gaan staan, voor tricks echt even moet oefenen hoe je dit board laat poppen. De honeycomb-constructie is er in ieder geval sterk genoeg voor.

Brunotti Boomer-tekst2

De Boomer is uitgerust met een Futures quad setup vinbox en een setje smalle, stijve vinnen. Deze setup zorgt voor meer drive wanneer je op hoge snelheid vaart en grip als je de golf afrijdt. Aan de bovenzijde zijn grabrails in het board verwerkt. Deze zijn niet heel diep, maar het board is ook niet heel dik, dus ze zijn precies dik genoeg om voldoende houvast te geven zodat je het board effectief kunt grabben.

Al met al is de Brunotti een fijne plank om in de Noordzee-golven mee te kiten. De grabrail, pad en goede pop maken het uitnodigend om ook je eerste strapless airs te springen. Het board carvet prima, maar mocht je vaak hoge golven in het buitenland opzoeken dan doe je er goed aan een board met een smallere, klassieke tail te kiezen.

 van