14-12-2015 - Kitesurfen, Nieuws

Unwrapped: Naish Pivot 9m2

Toen de Pivot vorig jaar nieuw geintroduceerd werd was deze freeride- wavekite direct een groot succes, met name onder de doorgewinterde waverijders. Voor 2016 komt de Pivot uiteraard terug, waarbij producent Naish vermeldt dat deze driestruts-vlieger meer het freeride- segment is ingedoken.

Lisette: “De bardruk is zo licht dat je nauwelijks merkt dat er bij deze wind (14 knopen) druk in de vlieger zit. Totdat je ziet hoe gemakkelijk je met de Pivot upwind kruist!”

De tas
De 2016 Naish Pivot wordt geleverd in een zeer compact tasje. Dankzij de stevige rits opent de tas uitnodigend als een enveloppe, waardoor je de kite er alsnog probleemloos in krijgt. De tas is voorzien van straps waar je de pomp en je board zo achter schuift. Er zijn wel straps maar er is geen netje om je bar mee te zekeren, dus deze gaat bij ons voor de zekerheid bij het hoofdvak in de tas. Dit jaar is de tas ook van een ventilatieraampje voorzien, zodat je klamme kite ook in de tas nog wat kan drogen.

De bar
De nieuwe Pivot vaar je met het Fusion Control System. Deze smalle bar is gemakkelijk in lengte te verstellen zodat hij op iedere maat Pivot past. De Bar oogt zeer slank. Niet alleen de diameter van de bar en de lichtgewicht chickenloop zijn slank uitgevoerd, de quickrelease is dat ook. Hoewel deze bar op het eerste gezicht niet het meeste vertrouwen wekt, functioneert alles prima en ervaren we de kleine diameter van de bar als aangenaam. De bar is voorzien van een goede grip met Memory Core die voorkomt dat je handen van de bar af glijden. De Fusion is een van de weinige barren met een depower clamcleat onder de bar. Dit heeft als voordeel dat je gemakkelijk en te allen tijde het depowerkoord kunt trimmen. Keerzijde is dat je bij een gedepowerde kite wel eens last kunt hebben van het koordje. Naish biedt voor 2016 overigens ook een ATB-variant (met ‘Above The Bar’ depower strap) van de Fusion bar aan. De chickenloop van de Fusion bar is klein en de donkey dick relatief groot en stug, deze haakt niet per ongeluk uit.

Quickrelease
De quickrelease van het Fusion Control System is lichtgewicht uitgevoerd. Deze smalle, dunne plastic huls schuift eenvoudig omhoog waarbij de chickenloop open springt. Het systeem kan door zand wat stroever openen, dus je doet er goed aan je bar na iedere sessie af te spoelen en de quickrelease regelmatig te testen.

Inflate/ deflate
In tegenstelling tot de andere kites die ook eenzelfde ventiel als inflate en deflate gebruiken, zitten er op de drie struts van de Pivot ook kleine deflate- ventielen. Op deze manier loopt de kite door middel van een zogeheten Octopus-systeem nog gemakkelijker leeg en krijg je hem zo strak opgevouwen dat de Pivot in zijn kleine tas past.

Unwrapped_Naish-Pivot-9m2_Tekst3

Tune opties
Je kunt de Pivot op de wingtips tunen voor meer of minder bardruk. Wij varen de vlieger zoals deze standaard geleverd wordt: met de pigtail op het middelste bevestigingspunt. Opvallend is dat je de Pivot enkel met de depowerstrap op de bar kunt trimmen, in tegenstelling tot andere kites waarbij je de power ook nog kunt aanpassen met de knoopjes op de pigtails.

Vaarwater
De Pivot werd vorig jaar al als freeride-wavekite gepresenteerd en werd toen met name door waverijders bejubeld. Dit jaar is de vlieger wat gefinetuned waardoor hij interessanter is voor de freerider. Het is nog steeds geen freestyle machine, maar de nieuwe Pivot leent zich (naast waverijden) nu ook beter voor hoge sprongen en ingehaakte freestyle tricks.

Veranderingen
Er is niet veel veranderd na het succes van de eerste Pivot. De high end is verbeterd zodat het bereik van de vlieger in totaal is vergroot. (De low end was al uitstekend.) De graphics en kleurencombinaties zijn veranderd.

Karakter
De Pivot heeft op de middelste setting al een zeer lage bardruk. De kite vliegt vloeiend en bouwt bij het insturen weinig kracht op. Ook wanneer je een kiteloop trekt, versnelt de vlieger nauwelijks. Dit is waar de waverijders hun winst behalen omdat je de vlieger snel van richting kunt laten wisselen (door middel van een downloop) zonder daarbij van je board getrokken te worden. De Pivot ontleent zijn naam aan de draai om zijn eigen tip, maar als je deze echte korte bochten wilt sturen dan moet je flink stuurinput leveren, anders draait de Pivot een grotere bocht. Het is van belang de Pivot goed te trimmen, omdat de vlieger bij weinig wind neigt te stallen. De lift en hangtime in de high end maken van de Pivot een toffe freeride-vlieger, het is gemakkelijk hoogte pakken en mocht je crashen dan is de vlieger vliegensvlug weer uit het water. Het grootste voordeel aan de Pivot blijft zijn uitstekende drift.

Unwrapped_Naish-Pivot-9m2_Tekst2

Conclusie
Door het verbeteren van de high end is het ook bij harde wind (met verbeterde stabiliteit en boost) een heerlijke vlieger om te freeriden. In de low end kom je vroeg weg en de vlieger vaart al snel upwind. De Pivot leent zich prima voor ingehaakte tricks en hoge sprongen, maar dankzij zijn geroemde driftvermogen zal ook deze 2016-editie onder de waverijders geliefd zijn. Mocht je een mooie golf gevonden hebben en veel downwind snelheid opbouwen terwijl je de golf rijdt, dan vliegt de Pivot krachteloos downwind met je mee.

Een 9m is te verkrijgen vanaf 1299,-

 van