06-09-2016 - Mountainbiken, Nieuws

Up/Date: Up/Down klaar voor de SWISS EPIC FLOW

Het laatste trainingsweekend voor de Swiss Epic Flow ligt net achter ons. Daarop volgt onvermijdelijk dat irritante stemmetje in je achterhoofd: “Ben je er klaar voor? Heb je niet te weinig getraind? Heb je niet te veel getraind? Heb je wel juist getraind?”  En dan is het natuurlijk de kunst om alles even rationeel in het juiste perspectief te plaatsen…

Tekst & Beeld: Kristien Achten & Geert de Geeter 

pse_2014_ChristophSauser_apix_verbier-leukerbad-101

Met de checklist van de Perskindol Swiss Epic toetst vinken we alvast enkele vereisten af:

  • Ervaring in mountainbike races: Bij de ene is het net iets langer geleden dan bij de andere, maar door de jaren heen hebben we toch al een mooi lijstje aan relatief technische meerdaagse marathons af kunnen vinken.
  • De bekwaamheid om als team te kunnen functioneren: Het is onze vuurdoop als team, maar de afspraken zijn duidelijk. Het parcours is te knap om er niet optimaal van te genieten. Het rijplezier primeert dus maar dat wil echter niet zeggen dat we niet gaan rijden voor wat we waard zijn.
  • Over het vermogen beschikken om ritten tussen 40 en 80km te overwinnen met dagelijks 1000 tot 1500 hoogtemeters en dat voor 5 dagen op rij: Klinkt ons als niet te onderschatten maar toch wel doenbaar. De beloofde trails, uitzichten en technische passages sleuren ons er wel door.
  • In staat zijn om 1000m te klimmen aan één stuk: Dat gaat pijn doen! Maar volgens volgende vuistregels moet het wel lukken: vind de juiste klimcadans, de traagste dicteert het tempo, denk aan iets leuks, neurie een liedje en stop vooral niet met trappen!
  • Over de vaardigheid beschikken om lange downhill en single trail passages aan te kunnen: Jawel! Veel en lang graag!
  • Zichzelf voldoende kunnen inschatten en geconcentreerd blijven bij afdalingen van 1400 meter aan één stuk: Dat is nu eens precies waarom we voor de Flow gekozen hebben!

PERSKINDOL_SWISS_EPIC_stage5_Swingbridge_credit_APiX

Een eerste snelle oogworp op de startlijst van de  Perskindoll Swiss Epic 2016 vertelt ons dat de concurrentie alvast niet te onderschatten is. Aan de start staan onder meer de kersvers olympisch kampioen Nino Schurter, meervoudig wereldkampioen Christophe Sauser, die andere wereldkampioen José Hermida en nog heel wat klinkende namen als Alban Lakata, Ralph Näf, Luckas Flückiger, Kristian Hynek.

Ook Michiel van der Heijden trekt na de World Cup in Andorra naar de Zwitserse Alpen om samen met Andri Frischknecht nog wat punten te sprokkelen voor de UCI-ranking. Bij de vrouwen wordt een even straffe strijd beloofd. Met de huidige wereldkampioene, naast de Belgische, Nederlandse én Zwitserse kampioene XCM is ook dit bezwaarlijk een zwakke bezetting te noemen!

Nog 7 nachten slapen! Houd ons avontuur in de gaten via de Facebook-pagina, website en nieuwsbrieven van Up/Down.

PERSKINDOL_SWISS_EPIC_stage4_Bridge_Stalden_credit_apix

Update 24 augustus

 Dé SWISS EPIC, meneer? Jazeker! Een kleine drie weken voor het spektakel los zal barsten, staat Up/Down Mountainbike Magazine aan de start van de derde editie van de PERSKINDOL SWISS EPIC. 

Tekst & Beeld: Kristien Achten & Geert de Geeter 

Tijdens dit zesdaagse mountainbike event geven meer dan 300 teams uit 25 verschillende landen het beste van zichzelf. Dit jaar wordt nog meer flow beloofd op de wondermooie paadjes van de Walliser Alpen. Met klinkende startplaatsen als Zermatt, Leukerbad en Verbier zijn de vooruitzichten veelbelovend.

Swiss Epic Flow_Up Down_05

De organsatie houdt vast aan de succesvolle formats: de EPIC-versie, met de nadruk op endurance en gericht op liefhebbers van het betere klim- en daalwerk en de FLOW-versie, meer gericht op de thrillseekers en de downhill-focused bikers. In beide formats is een puike conditie noodzakelijk, uitgebreid met de nodige technische bagage en een behoorlijke portie lef en zelfvertrouwen, onmisbaar in de lange afdalingen.

Swiss Epic Flow_Up Down_06Up/Down rijdt de uitdagende SWISS EPIC FLOW en zal na zes dagen genieten en afzien een kleine 280 kilometer en meer dan 15.600 hoogtemeters achter de kiezen hebben. De proloog in Zermatt is meteen veelbelovend met een start vanop de Rothorn (3.104m) en een spectaculair uitzicht op de beroemde Matterhorn. De volgende dagen zullen minstens even adembenemend zijn te midden van enkele indrukwekkende 4000m-pieken, rond de traditionele wijngaarden en schilderachtige bergdorpjes, langs de historische “Suonen” en uiteraard op het meest uitgebreide netwerk van eindeloze trails.

Swiss Epic Flow_Up Down_07

Zes dagen van pure mountainbike actie omgeven door een spectaculair Alpenlandschap. Swissies be prepared, Up/Down Magazine staat aan de start! Houd ons avontuur in de gaten via de Facebook-pagina, website en nieuwsbrieven van Up/Down.

 van