29-05-2013 - Mountainbiken, Nieuws

Up/Down #2 2013

Enduro’s, ze worden steeds populairder. Maar dat hoeven wij jullie natuurlijk niet uit te leggen. In ons enthousiasme om over alles wat met mountainbiken te maken heeft, hebben wij natuurlijk heel erg veel geschreven over de opkomst van een discipline die eigenlijk al zo lang bestaat als mountainbiken zelf. We willen de evolutie van die rasechte trailbike en naamgever van een hele categorie laten zien aan de hand van de evolutie die hij heeft doorlopen, de allereerste Enduro stamt namelijk zelfs al uit 2002.

Specialized Enduro: evolutie van een soort

Het klinkt een beetje hoog van de toren geblazen, maar het is niet absurd om te stellen dat de Specialized Enduro naamgever is van de categorie en discipline waar de complete fietswereld op het ogenblik van uit zijn dak gaat. Afgelopen najaar introduceerde Specialized wéér een herziene uitvoering van de Enduro. Feit is dat de Enduro sinds het begin heeft gestaan voor een rijdersbike. In dit nummer een test van drie Specialized Enduro’s, de 2004, 2008 en 2013 versie.

updown_nieuws_nummer_2_2013

Weight Weenies – mag het een onsje minder zijn?

Allereerst de definitie van Weight Weenies: Bicycle enthousiast who becomes obsessed with subtracting weight from his bicycle at all costs, including overriding safety concerns and practicality. A Weight Weenie will always replace a 100 gram component with a 99 gram component regardless of all other factors, including costs, durability, and overall design and functionality. Materials that are commonly used in the pursuit of lightness include: aluminium, carbon fibre, composites and titanium. Een reportage met Han den Breeje – de customizer, Ernie Frieke – de professor, Guus Derckx – de tovenaar, en Ninko Doornbos – de strijder.

Trentino: op zoek naar de eerste hoogtemeters van het jaarupdown_nieuws_nummer_2_trentino

Met drie dikke fully 29’ers achterop de auto vertrekken richting Trentino in Italië. Trentino ligt in het noorden, een van de eerste hoger gelegen gebieden waar de sneeuw na de winter snel verdwijnt en waar je vroeg in het seizoen de eerste hoogtemeters en afdalingen kunt maken. De modder zorgt er tijdens het fietsen voor dat we half door de bochten glijden en af en toe de controle bijna verliezen.

 

Ook al is dit nog niet alles, het lijkt ons meer dan genoeg om ervoor te zorgen dat jullie zin krijgen in het lezen van het nieuwe nummer. Nog geen abonnee? Word abonnee en kies uit een van de gave welkomstcadeau’s! Hoef je ook niet meer naar de kiosk voor je favoriete mountainbike magazine. Dat scheelt weer. Een los nummer kan je natuurlijk ook online bestellen in de Soul webshop.

UPDOWN_2013_num2_cover

 

 

 van