04-01-2016 - Mountainbiken, Nieuws

Up/grades: Specialized SWAT Zee Cage 2

“Jaren geleden begon ik met een rugzakje te rijden, een Camelbak M.U.L.E. Daar paste genoeg in voor een rondje mountainbiken ergens op een parcours in Nederland. Waterzak natuurlijk, tooltje, reserveband en pomp, eventueel een regenjas en twee krentenbollen met oude kaas. Mijn banden maakte ik op een gegeven moment tubeless. En na een aantal jaar positieve ervaring, tenzij ik een hele lange route ging rijden en teruglopen geen optie was, durfde ik het wel aan om geen binnenband mee te nemen. Met de opkomst van de grotere wielen reed ik in Nederland ook nauwelijks op een full-suspension, dus in het frame was ruimte genoeg voor een bidonhouder. Of twee. Dus het water verhuisde van mijn rug naar mijn fiets. De krentenbol, als ik die al meenam, kon ook prima in het zakje achterop mijn fietsshirt. En opeens was ik helemaal vrij om mijn rugzak thuis te laten. En dat voelde heerlijk licht en luchtig. Totdat ik, of een fietsmaatje, natuurlijk een keer ergens met een losse schroef kwam te staan (meestal dat vriendje overigens, want ik kan uiteraard prima sleutelen en bij mij zit nóóit wat los). Een tooltje smokkelde ik nog wel eens mee in de broekzak van mijn fietsshort, maar dat was eigenlijk irritant, want het was zwaar en daardoor schommelde het bij het fietsen, of het prikte ergens in je lies. Om nog maar te zwijgen over het risico dat je een keer onderuit zou schuiven en je jezelf met die tool zou perforeren.

Specialized SWAT Zee Cage 2 - tekst1

Toen ik twee jaar geleden bij de presentatie was waar Specialized zijn ingebouwde tooltje op de nieuwe Epic introduceerde, was ik nog niet razend enthousiast. Maar toen ik vervolgens de bidonhouder met geïntegreerd tooltje zag, vielen de puzzelstukjes opeens in elkaar. Dit was de oplossing! Kortom, sindsdien zit de Zee Cage op mijn hardtail, waar ik in Nederland mee rijdt (in de bergen rijd ik wel nog steeds met een rugzak). Met inbussen van drie tot acht millimeter en een Torx25 kan je de meeste dingen op je fiets – in ieder geval tijdelijk – fixen, maar het tooltje is spectaculair simpel. De genialiteit zit ‘m in het feit dat je hem altijd bij je hebt. Of ik moet eigenlijk zeggen: dat hij er altijd bij is.”

€ 55,-

www.specialized.com

 van