07-12-2007 - Windsurfen, Nieuws

Upwind 360

Sinds Josh Stone de windsurfwereld veroverde met de spock is het windsurfen op vlakwater tot een zeer hoog niveau gebracht. Wat de betere freestylers tegenwoordig laten zien, kwam een paar jaar geleden zelfs in onze stoutste windsurfdromen niet voor. Maar met de opkomst van de soms heel technische moves zijn de eenvoudiger uit te voeren moves naar de achtergrond verdwenen. De upwind 360 bijvoorbeeld. Een leuke move – vrij eenvoudig te leren en op bijna elk board mogelijk – wordt zelden nog gemaakt. Wij vonden het daarom hoog tijd om deze klassieker weer eens in de spotlights te zetten.

Woord & daad Maurice Both Beeld Jasper Dijkman

 

Zorg dat je lekker planeert, met beide voeten in de voetbanden. Zoek bij voorkeur een plek uit waar weinig chop is en de wind niet te hard, bijvoorbeeld aan het einde van een vlaag. Loef hierna in een vloeiende beweging sterk op.

1
Kantel je board, zodat deze goed op de rails (zijkant) komt te staan, trek je achterste hand aan en breng de mast naar achteren. In feite is dit dezelfde beweging als bij het overstag gaan, maar dan net wat extremer.

2
Blijf oploeven tot de neus van het board recht in de wind staat. Breng nu de mast weer terug naar voren. Let wel, je voeten blijven gedurende de move in de voetbanden!

3
De mast staat nu helemaal rechtop. Verplaats je achterste hand verder naar achteren; zo krijg je meer controle over je zeil. Je bent nu klaar om de wind aan de andere kant van je zeil te laten komen.

4
De wind komt nu aan de andere kant van je zeil. Breng je mast nu naar voren. Op deze manier zal je set de draai die je hebt ingezet blijven volgen. Leun hierbij lichtjes tegen je zeil. En zoals bij elke move: kijk in de richting die je op wilt gaan!

5
Je bent al aardig op weg, maar je bent er nog niet. Blijf in balans en houd je achterste hand ver achter op de giek. Het is tijd om je zeil door de wind te duwen.

6
Je staat nu ongeveer 180 graden gedraaid ten opzichte van je uitgangspositie. De neus van je board wijst in de richting waar je vandaan bent gekomen. Duw je zeil door de wind. Wees op dit punt alert: je zult plotseling veel druk in je zeil krijgen.

7
Leun nu licht naar achteren. Op deze manier kun je de druk opvangen. Je board zal het zeil volgen, maar begeleid deze wel met je onderlichaam. De druk in je zeil wordt langzaam minder. Houd voor het behoud van de controle je achterste hand nog wel achter op de giek, want je bent er nog niet helemaal.

8
Nog een stukje verder draaien en happa de druk in je zeil is weer normaal. Laat je lichaam weer een neutrale positie aannemen. Als je naar achteren blijft leunen, zul je in het water wegzakken. Dit geldt vooral als je op een board met weinig volume staat.

9
Je bent weer terug in de uitgangspositie. Je staat nog in de voetbanden, dus als je de ruimte hebt is het zaak je set weer in plan_ɬ

 van