15-01-2014 - Nieuws, Wielrenblad

Vallende Sterren: Deel 2

Wielrennen is een sport van verhalen over barre beklimmingen, vroege vluchten en dramatische valpartijen. Vallende sterren is een serie posters gebaseerd op valpartijen in professionele wielerwedstrijden. En hoewel Confucius nooit op een fiets is gesignaleerd is zijn bekende uitspraak motto voor deze serie van Grafisch ontwerper Menno Anker: “Grootsheid is niet nooit vallen, maar iedere keer weer opstaan als het wel gebeurt.”

Tekst & Beeld: Menno Anker

Tijdens de tourversie van de Giro in Utrecht kwam Menno zwaar ten val en brak hierbij zijn heup. Naar aanleiding van deze valpartij kwam hij op het idee om diverse falling stars te illustreren in een serie posters. Hier volgt deel twee in een reeks van unieke afbeeldingen.

Falling Star Marco Pantani.

Bijgeloof hoort bij het wielrennen. Marco Pantani kwam in de Giro d’ Italia 1997 ten val door een overstekende zwarte kat. Hij verliet de Giro. Bracht het hem meer ongeluk? Niet in de daaropvolgende Tour de France waar hij twee etappes de won. Het jaar erop won hij zowel de Giro als de Tour de France.

Vallende1

Falling Star Wim van Est

Van Est schreef historie met zijn val in de 13e etappe van de Tour de France. Rijdend in de gele trui valt van Est in een diep ravijn in de afdaling va de Aubisque. Met aan elkaar geknoopte fietsbanden wordt hij omhoog getrokken. “Zeventig meter viel ik diep. M’n hart stond stil maar mijn Pontiac liep!” Van Est won later in z’n carrière nog twee maal een etappe.

Vallende2

 van