06-06-2011 - Surfen, Nieuws

Van binnen uit: Breaka Burleigh Pro

Afgelopen februari deed Yannick de Jager mee aan zijn eerste grote internationale wedstrijd buiten Europa. In Burleigh Heads, Australië om precies te zijn. Een Nederlander die mee doet aan een contest met Parko en Taj Burrow gebeurt niet elke dag. Een verslag van binnenuit.

Tekst: Yannick de Jager
Beeld: MP photopraphy

De Breaka Burleigh Pro, mijn eerste wedstrijd buiten Europa en mijn eerste wedstrijd in boardshorts. De dag voor de contest is de line-up bezaaid met WCT surfers die dit event gebruiken als training en aanloop voor de Quiksilver Pro, de kick-off van de WCT 2011. De campsite waar we slapen ligt op 100 meter lopen van de ‘beach marshall’ (degene bij wie je je lycra ophaalt) en de event site. Bij het opstaan hoor ik het startsignaal van de eerste heat. Ik zit pas in heat 22 van de tweede ronde, door een ‘seeding’ van resultaten uit het verleden. Vandaag hoef ik niet aan de bak en kan ik wat heats bekijken. Ik verwonder me over het niveau van zoveel onbekende Australische namen en gezichten, opkomende talenten. Het percentage airs dat ze landen zowel in en buiten heats ligt erg hoog.

Contest dag. Terwijl ik mijn lycra aantrek voel ik de spanning oplopen. Het is niet voor het eerst dat ik dit voel, de afgelopen twee jaar heb ik er al van mogen proeven tijdens grote Europese wedstrijden. Het is het type spanning dat je in staat stelt om een prestatie neer te zetten en soms zelfs boven je niveau te surfen. Het kan je echter ook meedogenloos opvreten. Bij mij heeft die spanning in de meeste gevallen het laatste gedaan, maar daar wordt aan gewerkt.

Terwijl we een set ducken komt het startsignaal. Er liggen twee jongens aan mijn inside waardoor ik niks van de set weet te pakken. De omstandigheden zijn slecht. Het lijkt meer op een inconsistent beachbreak dan op de klassieke pointbreak die ik jaren eerder surfte. De plek in de line-up die ik van de kant had gespot is onvindbaar. Na acht minuten heb ik nog steeds geen golf gepakt, terwijl de anderen al een aantal scores hebben staan. Mijn eerste golf is een close out. Twee ingezakte golven en kostbare tijd later, pak ik eindelijk een golf die een sectie geeft waar ik iets mee kan: een carve en vervolgens een kleine snelle turn in de close-out. Puur voor de carve in de pocket krijg ik een 5.10. Een goede score voor een move, maar ik heb toch echt een betere golf nodig. Ik peddel terug, maar maak te snel een keuze voor een golf die niet werkt. Ik probeer positief te blijven. Tijdens het terug peddelen ga ik voor een ‘inside peeler’ die veel potentie lijkt te hebben. Bij de take-off word ik door een ‘chop’ in de golf tegengehouden waardoor ik er niet inkom, Fuck! Het voelt als de gemiste kans. De volgende set doemt op. Ik lig nog te ver inside en zie hoe de anderen de bommen van de heat pakken met tot wel zes moves op een golf. Ik vertel mezelf dat als ik nog een redelijke golf pak met tenminste twee goede secties, ik makkelijk de vereiste 6.23 kan scoren. De laatste minuut gaat in en ik pak wat er op me af komt. Na een bottom turn zie ik een snelle sectie opkomen waar alleen een speed/ power floater mogelijk is, vervolgens een set up turn en de hoop op nog een goede sectie. Helaas, de golf slaat dicht, zakt weg en ik kan slechts nog een ‘foam climb’ maken: 5.20. Einde heat, einde contest.

Als ik nou maar niet zo doelloos in de line-up zat in het begin, als ik maar een betere golfkeuze had gehad, als ik beter had gewacht op de sets, als ik die ene gozer voorbij had gepeddeld waar ik de kans voor had… als ik die ene inside ‘peeler’ wel was ingekomen. Per WQS-ervaring hoop ik de als-momenten te schrappen en mijn wedstrijdsurfen zo dicht mogelijk bij het vrij surfen te laten komen. Misschien komt het wel neer op het echt leren genieten tijdens de wedstrijd zelf. Na het bekijken van de beelden met goede vriend en team maatje Lars Musschoot is het me overduidelijk. Ik word al iets minder gefrustreerd en bewust van mijn fouten tijdens de heat. Ik voel mijn competitieve vuur ontvlammen, ‘eager’ om te leren en te verbeteren tijdens dit soort WQS situaties.

 van