22-08-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Van een hutje tot een strandpaviljoen

Met het afbreken en opbouwen van het clubhuis van mijn eigen watersportvereniging nog fris in het geheugen, ga ik richting Zandvoort. Daar heb ik afgesproken met de architecten en clubleden die een nieuw strandpaviljoen op het Zandvoortse strand hebben gebouwd. Het eerste clubgebouw voor kiteboarders aan de Noordzee die het jaar rond mag blijven staan. Het jaar rond downwinders, warm douchen en een plek om elkaar te treffen. Als ik het strand kom opgelopen staat er een niet te missen paviljoen met twee verdiepingen. Tijd om erachter te komen hoe de leden van de Watersport Vereniging Zandvoort dit voor elkaar hebben gekregen.

Tekst: Stefan van der Kamp

Fotografie: Chiel de Nooyer, Rob Bossink

 

Paul Koote van het bestuur van de Watersport Vereniging Zandvoort (WVZ) vertelt uitkijkend over de Noordzee hoe de club 46 jaar geleden werd opgericht. In 1966 begon de WVZ als een vereniging van zeilers en vissers die zo samen de krachten konden bundelen. Veel meer dan een hutje op palen en een verzameling boten had de club nog niet in die tijd. Met de komst van het windsurfen schoof het karakter van de club meer op richting brandingsporten. Tim Klijn was een van de leden van het eerste uur. Zijn oversteek van het kanaal met Engeland staat de meeste nog wel op het netvlies. Met de komst van het kiteboarden zijn veel leden overgestapt van een zeiltje naar een vlieger en werd de club ook toegankelijker voor een breder publiek.

Sinds lange tijd leeft de wens onder de leden om een vast clubhuis te plaatsen op de plek waar eerst een containerconstructie stond. Al jaren had de WVZ een uitzonderlijk tweeverdiepingclubhuis, maar deze moest elk najaar weer worden afgebroken. In 2009 vroeg de watersportvereniging dan ook een bouwvergunning aan bij de gemeente. Er zijn maar weinig strandpaviljoenen die een vergunning krijgen om een jaar rond gebouw neer te zetten. In principe is het namelijk niet toegestaan om een gebouw het jaar rond te laten staan. Doordat het clubhuis als een soort haven voor zeilboten en start en landingsplek voor kiteboarders fungeert, kregen ze groen licht om een plan uit te werken.

Maar eerst moest in een een algemene ledenvergadering de eisen opgesteld worden. Denk aan mensen die dingen als ‘douches’ en ‘ja, maar dan wel met warm water’ door elkaar roepen. Uiteindelijk wordt iedereen het eens en worden architectenbureaus gevraagd om een plan te maken voor het gebouw.In maart 2010 mogen de bureaus hun plannen presenteren en het bestuur en de bouwcommissie kiezen door middel van een vooraf opgestelde puntenlijst het beste plan. De gelukkige winnaar is het bureau Bloem en Lemstra Architecten die met hun ontwerp van een klassiek strandhuis met een eigentijdse verschijning de meeste van de 40 criteria hoog wisten te scoren. Voordat de eerste paal de grond in gaat, moet er eerst nog een aannemer gevonden worden die het op zich kan nemen voor het niet ruime budget van de club. Uiteindelijk blijkt D&S Houtconstructie BV uit Beverwijk de juiste partner door het meedenkend vermogen en de ervaring in de houtbouw. Leden zoals Ronald Bossink van de bouwcommissie nemen een hoop taken op zich om het gebouw, dat zo goed als kaal wordt opgeleverd, verder af te maken. Zo wordt het schilderwerk en de elektriciteit in eigen beheer gedaan door de leden van de club.  In februari 2011 kan de eerste paal de grond in. Normaal is weinig wind in een seizoen niet fijn, maar nu kwam het goed uit. Er kon hard doorgewerkt worden. Laurien Keller van Bloem en Lemstra Architecten vond het prachtig om te zien hoe de clubleden samen meehielpen bij de bouw en de schouders onder de werkzaamheden zetten. Binnen vier maanden staat het gebouw er en kan het in gebruik worden genomen. De expertise van Bloem en Lemstra Architecten, die graag strandpaviljoens  ontwerpen, in combinatie met het aannemersschap van Houtconstructie BV en de hardwerkende clubleden heeft ervoor gezorgd dat het functionele gebouw binnen korte tijd staat. Of in de woorden van Paul Koote uit het bestuur van de WVZ: “Het uitzonderlijke clubhuis is het resultaat van een erg prettige samenwerking tussen opdrachtgever, architect en aannemer aangevuld door een enorme inzet van de leden van de vereniging.”

Het strandpaviljoen met bovenverdieping kenmerkt zich door een opvallend houten patroon met verschillende dichtheden. Laurien Keller & Arjen Bloem leggen uit hoe dit werkt. Door te variëren in de ruimte tussen de houten planken komt er veel licht binnen in het gebouw. De planken zijn bij de kleedkamers haaks op het glas geplaatst met genoeg ruimte voor het licht om naar binnen te treden. Doordat ze haaks zijn geplaatst, is het alleen mogelijk om naar binnen te kijken als je er recht voor staat en niet van veraf of opzij. Een gewaagd concept voor een kleedkamer, maar voor kiteboarders die normaliter gewend zijn om zich om te kleden op de parkeerplaats is het geen brug te ver. Op de muren onder het buitenterras zijn de planken dicht tegen elkaar geplaatst waardoor de stijl gelijk blijft. Het gebouw heeft een uniform uiterlijk en de ijzeren balken geven het paviljoen het karakter van een klassiek strandpaviljoen.

Bij binnenkomst in het clubgebouw valt op dat er een ruime aankomsthal is met doorkijk naar de kantine op de eerste verdieping. Links zijn er de kleedkamers en rechts de lockers. De kleedkamers hebben een hangplek voor de wetsuits en lockers voor kleding. Ook zijn er gescheiden douches voor mannen en vrouwen. De kleedkamers zijn erg licht door het ruime gebruik van glas. Terug in de aankomsthal lopen we via de supboards naar de lockers voor de surfspullen. Zo te zien zijn er veel kiteboarders op de club, want bijna elk kluisje herbergt wel kites. Voor alle leden is de club het jaar rond toegankelijk door middel van een toegangscode zodat je altijd als het waait bij je spullen kunt. De vliegers zijn zo opgepompt met de compressor zodat je als lid zo snel mogelijk op het water staat.

Het is mogelijk om als buitenstaander een keer te gaan proefvaren bij de WVZ om te kijken of het je bevalt. Er is namelijk plek om te groeien bij de vereniging. Op het moment heeft de club rond de 500 leden, maar dat kan naar 600.  Zeker voor ouders met kinderen is de club interessant. Naast een jeugdzeilplan is er een jeugdkiteplan waarbij de intentie is om kinderen het kiteboarden bij te brengen. Het is zelfs mogelijk om als gezin lid te worden zonder enige ervaring in de watersport. Als de intentie er maar is om de branding in te gaan. Een jaarlidmaatschap bij de WVZ kost € 135,- euro en een gezinslidmaatschap kost € 174,-. Voor nieuwe leden is er een eenmalig inschrijfgeld van € 150,- euro. Dit is er omdat de leden jarenlang hebben gespaard voor het nieuwe clubhuis en op die manier ‘koop’ je jezelf bij wijze van spreke in. Een kitelocker is te huur voor € 125,- per jaar en een kledingkast voor € 51,- per jaar.

 van