15-01-2015 - Windsurfen, Nieuws

Van freerider tot waveripper

Het was aan het einde van het windsurf seizoen in Québec City. De dagen werden korter, het weer veel kouder en de bladeren kregen een herfstachtige kleur. Voor een windsurfer als Maxime Gagnon is dit jaargetij maar droevig. 

Zijn achtergrond
Maxime begon met zeilen al voor hij kon lopen. Allemaal te danken aan zijn fanatiek zeilende vader. Tot zijn achttiende reisde hij door heel Amerika voor verschillende trainingskampen en competities. Toen hij de leeftijd bereikt had om naar een hogere school te gaan, stond hij voor een lastige keuze. Een carrière als professioneel zeiler of het leven van een student. Met wat hulp en advies van zijn ouders heeft hij uiteindelijk gekozen voor het studentenleven. Zoals iedereen met een passie, was het lastig voor Maxime om dit los te laten. Hij moest op een of andere manier zeilen. Dit was wanneer hij windsurfen ontdekte.

Windsurfen in Québec
Québec is een stad waar het niveau van windsurfen erg hoog ligt als je bedenkt dat ze geen eens een plek hebben met open water. Met het hoge niveau en de lokale omstandigheden had Maxime geen andere keus dan zijn windsurf skills een niveau hoger te trekken.

Maxime beschouwt zichzelf als een doorsnee weekend warrior windsurfer. Omdat het windsurfen nou eenmaal een dure hobby is koos Maxime altijd voor de middenweg. Hij had geen nieuwe, dure gear nodig. Het enige waar het bij Maxime om ging was het plezier van het windsurfen. Niet meer niet minder. Hij heeft een hele grote passie voor de sport, sommige zeggen dat hij geobsedeerd is, maar verre weg van een pro-rider.

Toen hij het aanbod kreeg om met het Makani Team naar San Carlos te gaan, vroeg hij zichzelf af: Jullie nemen mij mee naar deze paradijselijke plek en gaan hier vervolgens mij filmen terwijl ik goed gespoeld wordt door moedertje natuur? Gelukkig was hier niks van waar, behalve dan dat het een paradijs is voor windsurfers.

Maxime en zijn Punta San Carlos ervaring
Een paar weken verder zat Maxime op het vliegtuig naar San Diego. Zijn hoofd zat vol met onzeker gedachten. Hij zag zichzelf talloze keren falen met gijpen en geheel verkeerd terecht komen met jumps. Na een paar relaxende dagen in San Diego gevuld met angst, enthousiasme en onzekerheid, vertrok de groep richting Punta San Carlos.

Voor Maxime voelde deze plek aan alsof het geschapen was door de windsurf god. Hij ontdekte al snel dat deze plek niet allen voor pro’s is. Het is volgens hem de beste plek op aarde om te leren waveriden. De wind is perfect afgestemd op de golf en vice versa. Alles lijkt op zijn plek te vallen, er is geen druppel water die niet in het plaatje past.

Na dag 1 voelde Maxime zich op zijn gemak op het water, toch had hij de smaak nog niet te pakken. Zijn timing was helemaal verkeerd en het leek wel alsof hij voor het eerst op een windsurfplank stond. Gelukkig was hij omsingeld door goede coaches die hem alles leerde vanaf de basics. Van je board tot veiligheid en lichaamshouding. Deze tips waren hem goud waard. Na deze clinic ging het als een trein. Maxime wist zijn plek te vinden in het water en kon zijn timing vinden om de golven uit te rijden. Het voelde voor hem alsof hij een nieuwe sport had opgepikt.

Of het nou is om je waveriding te verbeteren of om een eerste stap te zetten in het waveriden, Puta San Carlos is volgens Maxime de beste plek op aarde om dit te doen. De kans krijgen om wakker te worden en de dag te beginnen met Stand Up Paddle boarding. Vervolgens te gaan mountainbiken, en de dag af te sluiten met een windsurf sessie is voor een sportfreak als Maxime geweldig. Voeg hieraan toe de gastvrijheid en het goede eten en je hebt een prachtig get-away avontuur.

Zie hier de video van de Punta San Carlos trip

[ hana-code-insert ] 'Freerider to waveripper' is not found

 van