15-12-2022 - Nieuws, Wielrenblad

Van Nicholas introduceert vernieuwde Zephyr Disc: De upgrade van de endurance fiets

De Van Nicholas Zephyr staat al jaren bekend om zijn betrouwbaarheid. De Zephyr biedt de ultieme mix van comfort en evenwicht die nodig is voor een racefiets waarop je de hele dag kunt blijven rijden. Met deze upgrade introduceert Van Nicholas de vernieuwde Zephyr, die op een aantal belangrijke punten is verbeterd. Ralph Moorman, General Manager Van Nicholas: “We hebben onszelf de vraag gesteld hoe we het comfort zouden kunnen verhogen zonder concessies te doen aan de prestaties en omgekeerd. Het antwoord daarop bestaat uit heel veel slimme technische oplossingen.”

De legendarische trilling dempende eigenschappen van titanium bieden al grote voordelen wat betreft prestaties en comfort. Daarnaast helpt de dunne, soepele achtervork het ‘rumoer’ van het wegdek te ondervangen. Door de geometrie dusdanig aan te passen zodat er ruimte is voor banden met een groter volume (tot 35mm), is nu comfort op een ander niveau toegevoegd dat de bulten en hobbels van het wegdek helpt glad te strijken. Voor doeltreffende vermogensoverdracht en nauwkeurige controle is stijfheid voor die punten waar er sprake is van hoge belastingen, nog steeds cruciaal. Daarom heeft Van Nicholas zich op drie hoofdpunten gefocust: de balhoofdbuis, de trapas en de assen.

De grootste verandering zit in de balhoofdbuis. Door de balhoofdbuis als één geheel – inclusief een kort gedeelte van de bovenbuis en de onderbuis – te gieten, konden de lasverbindingen verder weg worden geplaatst van de punten met de hoogste belasting in deze zone. Dit verbetert de algemene stijfheid en verlaagt het risico van metaalmoeheid. De trapas is ook opnieuw ontworpen zodat er een T47 model met schroefdraad in past. Deze veelzijdige oplossing met zijn overmaatse configuratie bevordert stijfheid en spaart gewicht uit. Tenslotte bieden steekassen meer stijfheid bij het accelereren, afremmen of een snelle verandering van richting dan gewone snelspanners.

De kabels zijn volledig geïntegreerd. Dit verbetert de aerodynamica; vlak gemonteerde schijfremmen met rotoropties van 140 of 160 mm zorgen ervoor dat de fiets in alle omstandigheden veilig tot stilstand kan worden gebracht. 

Op de vraag of hij vond dat ze met de Zephyr Disc hadden bereikt wat ze wilden bereiken, zei Ralph: “Volgens ons hebben we de perfecte mix gerealiseerd van prestaties en comfort, de ideale fiets om lange dagen te racen – dus ja, ik geloof van wel!”

Specificaties en prijzen

De Zephyr Disc is leverbaar vanaf januari 2023 als volledige fiets in de maten XS, S, M, L en XL (48cm, 51cm, 54cm, 57cm en 60cm) leverbaar vanaf €4.749 en als frame (inclusief voorvork) vanaf €3.199.

Check voor meer informatie over de Zephyr Disc de website van Van Nicholas!


Wil je meer wielrennieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Wielrenblad en volg ons op Facebook en Instagram!

 van