05-10-2018 - Snowboarden, Leesvoer

Van Step-In naar Step-On

Het kliksysteem, is het terug? Burton lanceerde vorig jaar een hightech variant die luistert naar de naam Step On. Het ziet er veelbelovend uit, de combinatie van binding en boot. Het moet het instapgemak bevorderen. En er wordt veel over gesproken. Terje Haakonson is stoked, oude rotten in het vak zijn nieuwsgierig en de media? Die willen er het fijne van weten.

In de jaren negentig waren er al systemen die het in- stappen in je binding moest versnellen en gemakkelijker moest maken. Maar niet een systeem wist het echt te redden. De Step On lijkt toch een ander verhaal. Burton vond het tijd om het systeem onder de loep te nemen. Niet zomaar wat verzinnen en dan zien hoe het loopt. Nee, designen, testen, prototypes. Het hele traject startte ongeveer vijf jaar geleden. Er werd een team van snowboardtechneuten samengesteld, die zich alleen mochten bezighouden met het bedenken van een nieuw instapsysteem, from scratch. Na vele verschillende prototypes en eindeloze testruns is er eindelijk resultaat.

Wat?

We moeten even goed kijken naar dit nieuwe product, want hoewel het lijkt op de Step In uit de jaren negentig, is het systeem vele malen geavanceerder. Het heet niet voor niets de Step On in plaats van Step In. Het nieuwe ontwerp bestaat uit een boot en een binding, zoals we gewend zijn. Echter, de strapsont­ breken. Je ziet nauwelijks het verschil met de gewone systemen, behalve als je heel goed kijkt. Esthetisch is er helemaal niets mis met deze set­up.

Er zitten drie contactpunten op de boot, die vast­ klikken in de binding: een op de hiel voor de high back, een aan de zijkant naast de kleine teen en een aan de kant van de grote teen. Burton adviseert de boa op de boots niet meteen maximaal aan te slingeren, de schoenen zitten namelijk al erg ergonomisch rondom je enkel en voorvoet en te strak aantrekken kan juist minder comfortabel zijn.

Het hele idee achter de Step On is dat je op de eerste plaats niet meer hoeft te zitten of bukken om je board onder je voeten te klikken. Het zorgt voor een aanzienlijk click and go­gemak. Daarnaast verbetert de Step On ook het boardgevoel. Het reactievermogen is sneller, omdat het systeem geen enkele speling tussen boot en binding toelaat. Hoewel het in het begin wel­ licht nog geen tijdwinst oplevert, omdat je even moet wennen aan het hele systeem, zul je na enkele dagen wel degelijk voelen dat het hele driepuntssysteem snel is, comfortabel voelt en tevens een steentje bijdraagt aan het verbeteren van je techniek.

Is het solide? Ja. Zowel freestylers als backcountry­ experts hebben het systeem door en door getest. Diepe landingen, grote crashes of big jumps: de Step On blijft on. Wat je mening ook is, de Step On is heel intelligent ontworpen. Voor iedereen die zich graag laat verleiden om sommige dingen in het leven te vergemakkelijken door middel van hightech producten.

Werkt het?

De grote vraag waar iedereen het antwoord op probeert te vinden is natuurlijk: werkt het nu echt? Als we de eerste reacties mogen geloven: ja. Maar we vragen het de mannen van The Old Man Boardsports te Amsterdam. Zij waren, samen met wat andere Europese shops en journalisten, een van de eerste genodigden om de Step On aan een heuse test te onderwerpen.

Hun oordeel: ‘We waren erg sceptisch in het begin. We kenden de oude systemen van zowel Burton als de andere merken goed en daar waren we eigenlijk nooit zo enthousiast over. Dit was ander koek, meteen al te voelen na de eerste meters die we ermee maakten. Tijdens de eerste run waren we al van het product overtuigd en tevens totaal verrast. Je stapt inderdaad heel makkelijk in. En dat geloofden we op voorhand eigenlijk ook wel, het ging ons om de sensatie, het contact met het board. Heb je hetzelfde gevoel met je board en de comfort die je gewend bent van de straps? Het antwoord is ja. Het is totaal niet te vergelijken met het oude step­in systeem.

Het stapt veel makkelijker in en je hebt meer gevoel met je board. De Step On is comfortabel en er blijft geen ijs of sneeuw aan je schoen plakken. Er zit namelijk geen stuk metaal meer onder de boot. Sterker nog, het biedt naast het instapgemak nog iets extra’s. Je kan namelijk nog beter druk geven op je board, doordat je voor en achter goed vastzit. Zo genereer je meer drukopbouw op de kanten en kun je veel meer pressen als je dat wilt.

Daarnaast stap je ook in de poeder en op een helling gemakkelijker in. Doordat je de achterkant van je schoen in de binding klikt zit het meteen vast en zal je schoen bij de eerste de beste bocht die je maakt nog net iets verder vastklikken in je binding. Het enige waar je wel op moet letten is dat je broek achter op je schoen met een clip vastgezet wordt. Dit is om te voorkomen dat je broek tussen het kliksysteem komt. Dat is een kwestie van wennen, maar het werkt gewoon. Je hebt dus controle, performance en comfort!

We hebben inmiddels verschillende testtrips gedaan met medewinkeliers, journalisten en snowboardlief­ hebbers. Iedereen is enthousiast, zelfs de journalisten die alles graag kritisch bekijken. Maar van alle testers, een gemengde groep van mannen, vrouwen, jong, oud, van half gevorderd tot zeer ervaren snowboarders, gaf bijna iedereen aan dat ze erg blij waren met het systeem. Wat we er ook van willen vinden, het werkt gewoon. Al met al een verrijking voor het snowboarden en een oplossing voor niet alleen de oude mannen met een dikke buik, maar juist voor iedere rijder.’

Woord: Harry Weijers    Beeld: The Old Man

Dit artikel is afkomstig uit Taste snowboard magazine 2017 #2. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tips & tricks en nog veel meer willen lezen? Taste snowboard magazine 2017 #2 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van