VAUDE combineert functionaliteit en comfort met duurzaamheid in milieubewuste wandelkleding

Het is weer lente, dus we trekken er weer massaal op uit. Wie graag de buitenlucht opzoekt voor een mooie wandeling, is waarschijnlijk een natuurliefhebber. Hoe mooi is het dan als je wandeluitrusting óók rekening houdt met de natuur? Toch wordt veel textiel in de outdoorbranche gemaakt van synthetische materialen op basis van aardolie. De outdoorproducten van VAUDE zijn juist ontwikkeld met materialen die deels zijn gerecycled en/of bestaan uit organisch materiaal. Zonder in te leveren op comfort of performance, zoals het Elope Jacket en de Skarvan Biobased Pants laten zien. Want praten over duurzaamheid is één ding – het daadwerkelijk dragen is een tweede.

Elope Jacket – Functionele wandeljas van gerecycled materiaal

Het Elope Jacket is een functionele outdoorjas die grotendeels bestaat uit milieuvriendelijke, gerecyclede materialen, wat bij de productie waardevolle grondstoffen bespaart. De wind- en waterdichte tweelaags-constructie is een goede keus voor milieubewuste wandelaars: de slijtvaste buitenstof bestaat voor honderd procent uit gerecycled polyester, en ook voor de voering worden uitsluitend gerecyclede grondstoffen gebruikt.

Of het nu tijdens een dagtocht, een huttentocht met overnachting of een verre reis is – het Elope Jacket biedt solide bescherming tegen weersinvloeden voor bewuste outdoorliefhebbers met een ecologisch geweten. Dat houdt bij het wandelen de geest vrij voor de écht belangrijke zaken. Zowel de dames- als de herenversie kan verbluffend klein in de eigen binnenzak worden opgeborgen, zodat hij moeiteloos in je tas past en je hem dus overal mee naartoe neemt. Het Elope Jacket beschikt verder over okselventilatie en waterafstotende ritssluitingen, en de nauwsluitende, verstelbare capuchon kan in de kraag worden opgerold. Dus wat voor weer het ook wordt, met het Elope Jacket is er maar één doel: op naar de natuur!

Skarvan Biobased Pants – Natuurlijk robuuste wandelbroek van organische olie

Met de nieuwe trekkingbroek Skarvan Biobased Pants zet VAUDE een grote stap op weg naar het post-fossiele tijdperk. Samen met Evonik ontwikkelde VAUDE namelijk een biobased polyamide dat grotendeels afkomstig is van bonen van de duurzame ricinusplant. Dit biopolyamide (PA 6.10), onder de naam Vestamid Terra, biedt als eerste een duurzamer alternatief voor conventionele, op aardolie gebaseerde synthetische materialen.

Naast de ecologische voordelen is het nieuwe materiaal ook zeer functioneel, dankzij de hoge rekbaarheid en een lage vochtopname. Doordat de Skarvan snel droogt, is de wandelbroek ideaal voor een wandeling door het gras in de frisse ochtenddauw, bij korte regenbuien, maar ook vanwege kortere droogtijden na het wassen. De broek is bovendien zeer elastisch en toch vormvast. Zijn flexibele tailleband en licht voorgevormde knieën maken de Skarvan een goede keus voor frisse-luchtliefhebbers die graag bewegen. Zowel het dames- als het herenmodel is voorzien van twee steekzakken, een zak met ritssluiting op het been en op het achterwerk voor belangrijke kleine dingen.

Duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd

Voor VAUDE-chef Antje von Dewitz is grondstofrecycling een centrale toekomststrategie voor duurzame producten. “De vervuiling door plastic afval is een van de vele milieuproblemen van de moderne tijd. Met het gebruik van gerecycled materiaal dragen we eraan bij dat waardevolle grondstoffen opnieuw worden gebruikt, er minder uitstoot bij de productie ontstaat en er in zijn geheel minder fossiele hulpbronnen worden verbruikt. Daarom willen we het recyclingaandeel in onze producten de komende jaren nog verder vergroten en werken we tegelijkertijd aan biobased materiaalinnovaties. Ons doel is: weg van de olie, naar hernieuwbare en duurzame oplossingen.”

René Bethmann, innovatiemanager bij VAUDE: “Met de innovatieve textielvezel van biopolyamide brengen we voor het eerst een duurzaam alternatief met betere performance-eigenschappen op de markt. We hopen dat duurzame producten in de toekomst ook een aanzienlijke impact zullen hebben op de prestatienorm van outdoorproducten. Dit nieuwe materiaal laat namelijk zien dat duurzaamheid en performance prima samen kunnen gaan.”

Het Elope Jacket en de Skarvan Biobased Pants zijn voorzien van het VAUDE Green Shape-label, wat staat voor een milieuvriendelijk, functioneel product van duurzame en bluesign®-gecertificeerde materialen. Ongeveer negentig procent van de VAUDE-kleding is voorzien van het door de staat verleende textielzegel Grüner Knopf (Groene Knoop). Daarnaast voldoen alle door VAUDE gebruikte gerecyclede materialen aan de Global Recycled Standard (GRS), Recycled Claim Standard (RCS) en/of Taiwan Green Mark (TGM).


Word abonnee van Soul Magazine zodat je het nieuwste magazine als eerste ontvangt en geen artikel hoeft te missen. De nieuwe uitgave van Soul is ook los te bestellen via de Soul Webshop of in de betere boekhandels. Volg Soul Magazine op Facebook en Instagram!

 van