VAUDE lanceert RETHINK-producten

RETHINK slaat een uitdagende brug tussen recyclebaarheid en functionaliteit, als volgende stap naar de circulaire textieleconomie. De eerste producten (rugzakken, slaapzakken, slaapmatten en outdoor kleding) zijn nu al verkrijgbaar.

RETHINK product

Dit voorjaar lanceert VAUDE haar eerste RETHINK-producten. Met dit innovatieve concept heeft het outdoor merk na uitgebreid onderzoek en experimenteren een belangrijke mijlpaal bereikt in de productie van duurzame, recyclebare producten. Dit is met name voor outdoor kleding en -uitrusting een grote uitdaging. Het concept sluit volledig aan bij de visie van VAUDE op circulaire economie. Het merk werkt bijvoorbeeld al jaren samen met verschillende spelers in de textielindustrie om een holistisch terugnamesysteem voor textiel op te zetten.

“Circulaire economie en recyclebare producten worden steeds belangrijker,” zegt Stefan Lörke, Hoofd Kleding Product Management. Bij VAUDE willen ze voorop lopen in deze ontwikkeling. RETHINK, hun nieuwe concept, is een grote stap voorwaarts. Het betekent het hergebruik van afgedankte producten als materiaaldonoren, wat de ecologische voetafdruk verkleint. Het streven naar zuivere materialen en functionaliteit in het ontwerp zorgt ervoor dat de producten optimaal recyclebaar zijn. VAUDE werkt ook actief aan projecten voor textielrecycling, omdat ze geloven dat dit de toekomst is.

VAUDE circularity

Nieuwe manier van denken

“Bij VAUDE is RETHINK een nieuwe benadering van recyclebaarheid,” legt Claudia Gutsche, productmanager Trek & Hike bij VAUDE, uit. “Veel elementen op outdoorkleding en -uitrusting zijn opnieuw doordacht als onderdeel van dit circulaire concept. Om recyclebaar te zijn, moeten producten uit één materiaal bestaan. We hebben nu na lang onderzoek en experimenteren oplossingen gevonden die functionaliteit behouden. Deze zijn verwerkt in de RETHINK-producten.”

Voorbeelden van deze oplossingen zijn onder andere:

  • Innovatieve polyester weerbescherming: De gebruikelijke coating die rugzakken tegen natheid beschermt, wordt vervangen door een PET-coating voor zuiverheid.
  • Compleet PET-rugpand dankzij 3D Airmesh-technologie: Een rugpand volledig gemaakt van PET, waardoor de rugzak recyclebaar is.
  • Duurzame koorden en verstellingen: Alle koorden, ritstrekkers en klittenbandsluitingen zijn gemaakt van gerecycled PET of PET en kunnen gemakkelijk worden gerecycled.

De eerste RETHINK-producten zijn dit voorjaar beschikbaar via VAUDE en bij verschillende dealers in Nederland. Het assortiment omvat rugzakken, slaapzakken, slaapmatten en fietsshirts.

 van