Veilig kitesurfen op de Noordzee: tips en adviezen van de NKV
Nederland heeft 520 kilometer aan kust en meer dan 70 kitesurfspots. Van bijna verlaten spots in het noorden tot de sfeervolle wijdse wateren aan de mooie Zeeuwse kust. De zee lonkt, maar de muien, golven en stroming maken deze spots soms uitdagend. Sommige spots zijn druk en anderen hebben obstakels of een dikke shorebreak.
Tekst: Nederlandse Kitesurfvereniging / Eva Krul
Foto’s: Jakob Gjerluff, Cat Yde
Hou snelheid als je over een golf gaat. Niet te hard maar ook niet te zacht.
Naast het volgen van lessen is het maken van voldoende vlieguren belangrijk. Dat is een veelgehoord antwoord van kite-instructeurs als je vraagt wat er nodig is om zelfstandig de Noordzee op te kunnen gaan. Natuurlijk staat het ook buiten kijf dat je tenminste met één buddy gaat. Zo kunnen jullie elkaar helpen en of de reddingsbrigade inschakelen als het misgaat.
En hoe zorg je ervoor dat je als leek opgewassen raakt tegen de vaak rommelige golven, de stroming of de ‘wasmachine’ waarin je in kunt belanden? Wat doe je als je board kwijt raakt en die vervolgens door de deining uit het oog verliest? Naast de vlieguren is het hebben van theoretische kennis over kiten op de Noordzee belangrijk om je voor te bereiden op deze en andere uitdagingen. Daarom hieronder wat adviezen met theoretische informatie en handvatten om jouw Noordzee-sessie tot een succes te maken.
Je kan je board ook eerst over de shorebreak heen tillen en daarachter starten
Informeer jezelf over de Noordzeespot waar je gaat varen.
De website van de Nederlandse Kitesurfvereniging (NKV) heeft een uitgebreide spotkaart met spotinformatie. Op een aantal Noordzeespots staan windmeters. Op de spotkaart hebben die spots ook een sectie met de actuele winddata. Naast foto’s en tekst staan er ook veel spotvideo’s op de NKV-spotkaart.
Ook op de spot check je uiteraard de condities. Vraag locals of er muien zijn en waar deze zich bevinden. Uiteraard check je ook direct even of er andere obstakels zijn waar je rekening mee kan houden. Ligt er er ergens een oud wrak onder het water of een kleine pier?
Wees je bewust van de invloed van muien en stroming.
Muien zijn kanalen waarin water terugstroomt naar zee. Je kunt de plekken waar muien zich vormen herkennen aan de golfslag die anders is. Vaak breken daar de golven niet omdat het kanaal dieper is dan de zandbanken eromheen. Om aan de stroom van een mui te ontsnappen moet je naar de zijkant te zwemmen of bodydraggen.
En dan is er soms die harde stroming. Wanneer je denkt de walk of shame te kunnen ontlopen kan een verandering van eb naar vloed (of andersom) er toch voor zorgen dat je lopend over het strand meer meters maakt dan varend over het water. Het is goed om kennis over de stroming te hebben.
Wordt het vloed? Dan stroomt het zeewater richting het noorden. Wordt het eb? Dan is de stroming naar het zuiden.
Vanwege de getijden kan het zinnig zijn je sessie te plannen. Check voor je sessie diverse apps: van actuele metingen en de weersveranderingen tot het aantal knopen die de windapp aangeeft voor die dag. Omdat de getijden op de Noordzee van grote invloed zijn op de stroming die weer van invloed is op jouw sessie, plan je jouw sessie wanneer mogelijk ook op basis van de stroming. Wanneer de stroming dezelfde kant op stroomt als de wind is dat vaak nadelig voor de druk die je in je kite voelt: de druk neemt gevoelsmatig af, zeker wanneer het hard stroomt. Wordt het eb? Dan is het fijn als de wind uit het zuid(west)en komt. De 25 knopen kunnen dan zomaar als 30 knopen aanvoelen. Is het getijde opkomend (vloed) en komt de wind uit het noorden? Dan heb je gevoelsmatig meer druk in je kite.
De verschillende spot aan onze Noordzee zijn niet overal hetzelfde. Daarnaast vindt de kentering, de verandering in getijden, niet overal op hetzelfde moment plaats. Check dus niet zomaar een random spot wanneer je jouw sessie gaat plannen. Sommige kitespots hebben speciale variabelen die een effect hebben op de stroming. Denk aan een haven die flink de zee in uitsteekt of denk aan de eilanden. De spots op Schiermonnikoog hebben bijvoorbeeld een andersoortige stroming dan spots aan de kust van Zeeland. De spotkaart van de NKV geeft hier meer informatie over. Daarnaast kan de stroming een extra gunstig of extra nadelig effect hebben wanneer het volle maan is geweest. Dan stroomt het namelijk nog harder! Dat heet springvloed/ springeb.
Check je spullen en skills.
Voorkom extra problemen door te zorgen dat jouw materiaal en vaardigheden passen bij de omstandigheden en spots die jij kiest voor jouw sessie.
• Zorg dat je gear in de juiste conditie verkeert. Voordat je de Noordzee opgaat check je of
jouw quickrelease goed in- en uit elkaar gaat. Soms kan er zand in het systeem zitten waardoor deze niet (snel genoeg) opengaat. Daarnaast is een drijfvest aan te raden. Check of jouw harnas een safety-knife heeft. Deze heb je nodig om je lijnen door te snijden wanneer je onverhoopt in de problemen bent gekomen en de lijnen gevaarlijk om je benen heen gewikkeld raken.
• Oefen regelmatig hoe je jezelf kunt redden in noodsituaties. Het is gemakkelijker om dit te oefenen op een spot waar je geen last hebt van golven of stroming.
Door goed voorbereid het water op te gaan kun je de uitdagingen die de Noordzee je voorschotelt het hoofd bieden.
De NKV
Door het delen van kennis en ervaring willen we kitesurfers motiveren en inspireren om veilig het water op te gaan. Ben je benieuwd wat de NKV nog meer doet voor de kitesurfers in Nederland? Neem dan eens een kijkje op de website van de NKV. Van het openen en openhouden van spots tot het organiseren van evenementen, de Nederlandse Kitesurfvereniging is er voor kiters en door kiters.
Wil je weten wat de NKV nog meer doet voor de kitesurfers in Nederland? Klik dan hier
Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Volg ons dan op Instagram en Facebook! Vergeet ook niet de nieuwste editie van Access Kiteboard Magazine 2024 te bestellen. Benieuwd naar boeiende en interessante blogberichten over kitesurfen? Klik hier! Wilt u ook graag abonnee worden van onze Access Kiteboard magazine? Klik dan hier