27-11-2018 - Skiën, Leesvoer

Veilig naar de sneeuw op winterbanden

Wie op wintersport gaat doet er goed aan winterbanden te monteren. Maar waarom? En is het ook daadwerkelijk verplicht? Het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen levert bij veel gebruikers elk jaar weer de nodige vragen op.

Wat zijn winterbanden?

Een winterband biedt goede grip onder winterse weersomstandigheden. Dat komt omdat winterbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden. Daardoor blijven ze flexibel bij lage temperaturen. Daarnaast hebben de banden een grover en gelamelleerd profiel. Het grovere profiel zorgt voor een groter oppervlak om sneeuw te verplaatsen en de lamellen zorgen voor extra grip. De sneeuw- en modderresten worden veel sneller afgevoerd. Hierdoor ontstaat er meer grip op de weg, is de trekkracht groter en is de remweg aanzienlijk korter dan met zomerbanden. Winterbanden zijn ook beter bestand tegen lagere temperaturen en blijven flexibel, in tegenstelling tot zomerbanden. Kortom: staat de winter voor de deur? Gebruik winterbanden voor maximale veiligheid.

Wanneer winterbanden?

Dat is afhankelijk van het weer. Onder de zeven graden Celsius zijn winterbanden een stuk veiliger dan zomerbanden en is de grip een stuk beter. Als vuistregel kun je aanhouden om in de periode van oktober tot maart op winterbanden te rijden. De winterband is dus niet alleen een verstandige keuze voor de wintersport.

Hoe herken ik een winterband?

Een winterband is herkenbaar aan het sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band. Om het symbool te mogen gebruiken is slechts een remtest (in Europa) of een tractietest (standaard in de Verenigde Staten) op sneeuw voorgeschreven. Het symbool geeft alleen aan dat het voldoet aan minimale eisen om op sneeuw te mogen rijden. Voor de profieldiepte van winterbanden wordt ten minste 4 millimeter aanbevolen. Met minder profiel zijn de winterse eigen- schappen van de band zeer matig.

Wat is een goede winterband?

Niet iedere winterband beschikt over dezelfde eigenschappen. Alle winterbanden worden getest op sneeuw, ijs, nat en droog wegdek. Daarnaast worden de winterbanden beoordeeld op het geluidsniveau, brandstofverbruik en de slijtvastheid. De verschillende testen worden met regelmaat online gepubliceerd. Wat is dan een goede winterband? Voor een objectief antwoord op deze vraag kun je het beste onafhankelijke testen lezen.

Wat zegt de regelgeving?

In Nederland en België ben je niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Bij winterse omstandigheden is het echter verstandig om te kiezen voor winterbanden. Winterbanden zijn wel verplicht in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland, onder winterse omstandigheden, op bergpassen of gedurende een vaste periode. Er is sprake van winterse omstandigheden bij ijzel, gladheid door sneeuw, modder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
Ga je richting de Alpen dan zul je deze omstandigheden altijd tegenkomen. Hoe mooi de dag ook begint, het weer kan binnen enkele uren volledig omslaan. Laat je dus niet verrassen en ga in de winter altijd op winterbanden richting de Alpen.
Het is verstandig om naast winterbanden altijd sneeuwkettingen aan boord te hebben en in sommige gevallen is dit zelfs verplicht. Het weer in de bergen kan snel omslaan, wat kan leiden tot omstandigheden waarin sneeuwkettingen verplicht zijn. In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen niet toegestaan. Als er geen sneeuw of ijs op de weg ligt, zijn de kettingen namelijk schadelijk voor het wegdek. In Duitsland zijn TÜV of Ö-NORM goedgekeurde sneeuwkettingen verplicht.

veilig naar de sneeuw op winterbanden 2

Wat zegt de verzekering?

Krijg je onverhoopt een botsing en heb je geen verplichte winterbanden en/of sneeuwkettingen? Dan ben je niet verzekerd, omdat je de lokale wetgeving niet hebt nageleefd. Los daarvan loop je het risico op een fikse boete (variërend van tachtig euro tot enkele honderden euro’s). Zelfs in beslagname van de auto kan een sanctie zijn. Het is verstandig om je goed te laten informeren, zodat je goed voorbereid op reis gaat en op de hoogte bent van de lokaal geldende regels.

Wanneer sneeuwkettingen?

Een belangrijk veiligheidsaspect wanneer je op wintersport gaat zijn de sneeuwkettingen. In sommige landen is het verplicht om deze in de auto te hebben of om ze te gebruiken wanneer de omstandigheden hierom vragen. Vaak wordt er in bepaalde gebieden met een bord langs de weg aangegeven dat het gebruik van kettingen verplicht is. Sneeuwkettingen zijn belangrijk voor de grip als je bergop rijdt, maar ook bergaf zijn ze soms onmisbaar. Sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven as. Heb je een vierwielaangedreven auto? Check altijd het instructieboekje van je auto. Als je banden zijn voorzien van sneeuwkettingen, is de maximale snelheid vijftig kilometer per uur.
Er wordt wel eens gedacht dat zomerbanden met sneeuwkettingen volstaan onder winterse omstandigheden. In veel landen is dit tegen de regels en vaak passen de kettingen niet om je zomerset. Dus, rijd in de winter op winterbanden en wanneer verplicht in combinatie met sneeuwkettingen. Maak je er niet gemakkelijk van af.

Nog een paar tips:

  • Oefen thuis eerst een paar keer met het monteren van de sneeuwkettingen. Dit is niet zo eenvoudig als het lijkt.
  • Check voordat je met vakantie gaat de regels van het land waar je naartoe gaat.
  • Leg de sneeuwkettingen binnen handbereik en niet onder allerlei bagage.
  • Gebruik handschoenen tijdens het monteren.
  • Controleer na enkele tientallen meters of de sneeuwkettingen nog goed zitten.
  • Op wegen zonder sneeuw of ijs slijten je sneeuwkettingen erg snel, dus rijd niet langer dan noodzakelijk op sneeuwkettingen.
  • Reinig de kettingen na gebruik met warm water en droog ze af, bewaar de kettingen op een droge plaats.

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit White #1 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van skiën, word dan abonnee! Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram! Ook zijn al onze magazines te vinden in de Soul Kiosk App, deze is te downloaden via de App Store en Google Play Store

 van