08-03-2015 - Mountainbiken, Nieuws

Vernieuwde Shimano Acera groepset

Shimano introduceert de vernieuwde Acera groep, in navolging op de high-end groepen. De Acera groepset is ontworpen voor de instapmodellen mountainbikes. Dankzij eerdere innovaties op de ‘high-end’ groepen, kunnen beginnende mountainbikers profiteren van de laatste technologieën op op mountainbike gebied. De belangrijkste vernieuwing die Shimano heeft doorgevoerd is dat er een speciale mountainbike en trekking versie beschikbaar is. Een triple crank voor mountainbike en een dubbel crank voor trekking doeleinden. 

MTB versie
Het eerste dat opvalt aan de Acera mountainbike groep is het frisse en agressieve ontwerp van de crank en de achterderailleur. Naast de nieuwe look, is de achterderailleur nu voorzien van Shimano’s Shadow RD technologie. Bekend van de groepen uit het hogere segment zoals SLX en Deore. Shadow RD is bedoeld voor agressiever rijden. Door zijn lage profiel en single tension constructie, raakt de derailleur het frame niet in ruige omstandigheden. Sinds de grotere wielmaten populair zijn in het Acera segment, komt de Acera aandrijflijn met een 40-30-22 triple crankstel en heeft het een compacte voorderailleur. De nieuwe voorderailleur geeft meer ruimte voor de banden van de grotere wielmaten en verbetert de wendbaarheid.

Voor een strak uiterlijk en een betere kabelloop, integreerde Shimano de shifter en de 2-vinger remhendel. Met de grotere optische versnellingsdisplay kunnen beginnende mountainbikers in één oogopslag zien in welke versnelling ze rijden. Een enkele versnellingshendel is optioneel verkrijgbaar.

De Acera mountainbike groep is verkrijgbaar met hydraulische schijfremmen. De stoere roestwerende componenten geven maximale prestaties met een minimum aan onderhoud.

Trekking versie
Omdat Acera aan populariteit wint in het trekking segment, heeft Shimano besloten om een speciale trekking groep te ontwikkelen. De nieuwe trekking groep set heeft een fluisterstille werking, biedt een soepele werking en is duurzamer in vergelijking met de mountainbike Acera versie. De trekking groep biedt twee versnellingscombinaties (44-32-22T en 48-36-26T) en heeft een cleaner uitelijk. Het ontwerp van de crank en de achterderailleur geven duidelijk de verschillende toepassingen van de groepen weer.

 van