16-08-2011 - Snowboarden, Nieuws

Verslag Burton New Zealand Open 2011

Hoewel het officieel nog zomer is in Nederland, zitten wij hier momenteel midden in de winter. We zitten namelijk aan de andere kant van de wereld, in Wanaka, Nieuw Zeeland. Afgelopen week vond het eerste vijf sterren TTR evenement van het 2011 – 2012 seizoen plaats in Cardrona, Nieuw Zeeland. Voor de Nederlandse delegatie bestaande uit Joris Nijdekker, Charlotte van Gils en Dimi de Jong vond op dinsdag de eerste ronde voor de slopestyle wedstrijd plaats.

Cardrona, NZ
Woord & beeld: Ananda van Welij

Charlotte van Gils en half Nederlander, half Nieuw Zeelander Stef Zeestraten tijdens de training, stoked! 

De wedstrijd bestaat voor de heren uit vier rondes: pre-kwalificatie en kwalificatie op de eerste wedstrijd dag gevolgd door semi-finale en finale op de tweede dag. De dames hebben drie rondes te gaan voor het uiteindelijke podium is bepaald. Tussen de wedstrijddagen kregen de riders een dag de kans om te trainen en te wennen aan de wisselende omstandigheden. Gezien de weersomstandigheden kwam dit goed uit want de tweede en laatste schans van het parcours was vanwege de sterke wind op de eerste wedstrijddag niet open maar wel onderdeel van de semi-finale en finale. Na de eerste trainingsdag bleken de riders uiteindelijk wel blij met de laatste schans. Charlotte: “Hij ziet er groot uit maar doordat de schans klopt in verhoudingen voel je het niet.”

Zon, maar sterkte wind en snelheidsproblemen, die er voor zorgde dat Torstein Hormgo tijdens de training op de eerste dag al met een gebroken arm naar huis ging, begroeten de riders. Helaas wisten de Nederlandse jongens zich niet te kwalificeren. Charlotte wist zich bij de 11 uitgenodigde dames in de semi-finale te voegen, om zich vervolgens als eerste van de 8 dames te plaatsen voor de finale.

Charlotte van Gils en coach Milan Verhoop zien Shelly Gotlieb haar double flippen, vlak voor Charlotte haar derde run neer zet.

Geconcentreerd en klaar om te gaan rijden was het om 10 uur voor Charlotte tijd om de eerste van haar drie runs neer te zetten. Op z’n zachts gezegd gingen de dames los in de finale. Shelly Gotlieb verbaasde vriend en vijand door op de laatste schans een double wildcat (backflip) in te zetten. Dit was haar eerste poging ooit voor een double op een echte schans en gelijk ook de eerste double van een dame in een wedstrijd. De uiteindelijke winnares van de Billabong Bro Down een week eerder in Snow Park Jamie Anderson was goed op dreef en stond al snel op de eerste plek.

Voor Charlotte kwam het door het niet perfect landen van haar eerste twee runs uiteindelijk neer op een combinatie van durven maar vooral ook tactisch nadenken. Een front-side 360 nose-tap over de barrel, 50-50 front-side boardslide, een 50-50 shifty mute over de up-rail, gevolgd door een strakke backside 360 mute over de eerste schans en een frontside 720 over de tweede gaven haar de mogelijkheid om een podium plek te bemachtigen. Helaas ging de landing van de 720 niet helemaal perfect en leverde uiteindelijk een vierde plaats op. Hoewel het net naast het podium is, is een vierde plek van 41 riders toch een mooie start van het seizoen!

Over een week zullen de Nederlanders deelname aan de 100% New Zealand Winter Games. Kom dus volgende week terug voor de laatste update.

Charlotte van Gils mid-air in haar backside 360 mute.

 van