31-01-2013 - Kitesurfen, Nieuws

Verzamelen voor Red Bull King of the Air 2013

Kiteboarders van over de hele wereld hebben uitgekeken naar de terugkeer van Red Bull King of the Air en hebben er alles aan gedaan om te kunnen deelnemen. Zestien toppers en acht wildcards werden voor de wedstrijd geselecteerd.

KAAPSTAD (Zuid-Afrika) Na een pauze van acht jaar is Red Bull King of the Air weer helemaal terug. De laatste keer werd het evenement in Maui (Hawaï, VS) gehouden en de windpatronen op het Bloubergstrand aan de kust van Kaapstad zien er op dit moment goed uit voor de beoogde wedstrijddatum ergens tussen 1 en 15 februari.

Behalve de zestien uitgenodigde kiteboarders, wisten nog acht anderen via een wildcard een plek te bemachtigen. Dit deden ze door een video van zichzelf op te sturen, waarin ze hun beste kunstjes op het water laten zien. Onder de deelnemers zijn de extreme kiteboarder Ruben Lenten (NED), landgenoot en wereldkampioen in 2012 Youri Zoon en de plaatselijke wildcard Oswald Smith, die nog maar pas de Zuid-Afrikaanse kampioenschappen op zijn naam heeft geschreven.

De jury bestaat uit de onverschrokken kiteboardster Susi Mai, redacteur van Kiteworld Magazine en presentator van ‘The Kite Show’ Jim Gaunt en de Zuid-Afrikaanse Red Bull King of the Air-veteraan Greg Thijsse. Zij zullen de hoogte, stijl en creativiteit waarmee elke kiteboarder zijn manoeuvres uitvoert, deskundig beoordelen.

Dankzij de nieuwe opzet van de wedstrijd, waarbij deelnemers worden afgevlagd, krijgt iedere kiteboarder de kans om zijn beste manoeuvres te laten zien en hoog te scoren. Vier deelnemers gaan het water in met elk een wetsuit in de kleur van een vlag op het strand. Na een bepaalde tijd wordt de kiteboarder met de laagste score afgevlagd (de vlag in zijn kleur wordt neergelaten) en moet hij het water uit. De laatste die overblijft, is de winnaar.

Ook aanwezig in Kaapstad is surflegende Robby Naish, die de kandidaten in de aanloop naar de wedstrijd het vuur aan de schenen zal leggen.  Robby heeft meerdere wereldtitels windsurfen en kiteboarden op zijn naam en doet op 49-jarige leeftijd nog steeds mee aan internationale wedstrijden.

De deelnemers zijn:
Ruben Lenten (NED), Kevin Langeree (NED), Youri Zoon (NED), Nick Jacobsen (DEN), Billy Parker (VS), Sam Light (GB), Lewis Crathern (GB), Kevin de Smidt (NED), Steven Akkersijk (NED), Jesse Richman (VS), Tom Court (GB), Luke Whiteside (GB),  Gianni Aragno (SP), Shawn Richman (VS), Luke McGillewie (ZA) & Reno Romeu (BRA)
De wildcards:
Sam Medysky (CAN), Oswald Smith (ZA), Johnno Sholte (NED), Andries Fourie (ZA), Graham Howes (ZA), Jandre Fraser (ZA), Alan Steele (ZA) & Nicolas Falcou (FRA)

Ga voor meer informatie over de wedstrijdvoorwaarden naar www.redbullkingoftheair.co.za of #RedBullKingoftheAir op Twitter.

[youtube id=”2q-4qbKlTC8″]

 van