29-04-2015 - Snowboarden, Nieuws

Viking Venture: Chicks, motors en snowboarden

Zonder solid plan, maar met een duidelijk doel gingen we, Cheryl Maas, Aimee Fuller en Šárka Pančochová, deze zomer op pad in Noorwegen. Het idee was even simpel als geniaal: rondcrossen op een motor, snowboard achterop en diep de fjorden in voor een slushsessie.

Input: Cheryl Maas, Aimee Fuller / Beeld: Vernon Deck

Viking venture - tekst 5

We spreken af bij Cheryl thuis, die woont sinds kort in Noorwegen, om een concreet plan te bedenken. We willen weten waar we heen kunnen, wat we allemaal mee moeten nemen en of dat mogelijk is met de motor. Oh, ja, die motors moeten we wel nog even zien te regelen.

Noorwegen is een van de mooiste landen van de wereld. Deze trip, waar we alledrie al langere tijd over dromen, gaat eindelijk werkelijkheid worden. We verzamelen onze spullen en zorgen ervoor dat alle drie de motors in orde zijn. Terwijl we de boel inventariseren stuiten we op een paar kleine problematische details omtrent de motors. Op de eerste plaats stamt de motor van Cheryl uit 1972. Geen probleem als deze niet een Frans nummerbord had gehad, want nu is het ding officieel illegaal in Noorwegen. Maar goed, laten we ons daarover geen zorgen maken. We maken ons wel zorgen als Šárka de kickstarter van haar motor bij de eerste starts meteen doormidden trapt. Ok, geen paniek. Die brengen we gewoon naar de garage.

Echt spannend wordt het pas als blijkt dat Aimee überhaupt nog geen motor heeft. Terwijl Šárka’s motor gerepareerd wordt, roept Aimee de hulp in van de sociale media. Beet! Er blijkt in Noorwegen iemand te zijn die haar zijn motor wil lenen. Aimee reist naar de beste man af, stapt in haar hotpants op de veel te grote 690cc, raakt met haar voeten niet eens de grond, en laat de ietwat perplexe eigenaar achter in een grote stofwolk. Dat haar rijbewijs slechts toegestaan is tot 660 cc, is dan ook weer een klein detail waar we ons voorlopig maar geen zorgen over besluiten te maken.

Bepakt, bezakt en inmiddels met een uitgedacht plan vertrekken we een paar dagen later naar Jondal, 390 kilometer rijden vanaf het huis van Cheryl. Urenlang rijden we langs ijskoude meren, zien we het gras veranderen in sneeuw en rijzen de fjorden langzaam aan de horizon. Als we om elf uur ‘s avonds de motor bij het houten hutje parkeren, is het nog steeds licht genoeg om een glimp van de idyllische omgeving op te vangen. In de ochtendzon stappen we weer vol vreugde op de motor en rijden we richting Folgefonna, het dichtstbijzijnde skigebied dat nog geen 45 minuten rijden is.

Viking venture - tekst 8

Het duurt niet lang voordat de weg naar de gletsjer steeds smaller wordt en op een gegeven moment nog maar één auto breed is. Het gapende gat waar je in kijkt – en het ontbreken van de vangrail – wennen en op een gegeven moment krijgen we weer oog voor het fantastische uitzicht tijdens de slingerende rit. Wanneer Aimee haar reisgenoten op een gegeven moment achter in de verte ziet verdwijnen, blijkt dat de motor van Šárka het voor de tweede keer begeven heeft. Nog voor Aimee om kan draaien hebben Šárka en Cheryl het gereedschap al tevoorschijn gehaald. Het mag allemaal even duren. Als we uiteindelijk op de top van de berg aankomen is het eindelijk tijd voor methods, sidehits en inverts in het funpark van Folgefonna.

Noors niemandsland - tekst 4

Benieuwd naar het vervolg van deze trip van Cheryl en der vriendinnen? Dit artikel is afkomstig uit Taste snowboard magazine 2014 #1. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? Taste snowboard magazine 2014 #1 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van