27-01-2015 - Skiën, Nieuws

Vincent Gagnier wint X Games Big Air

Acht maanden nadat Vincent Gagnier zijn rug brak, wint hij goud op het onderdeel big air tijdens de X Games.

De wedstrijd begon met twee heats. De top drie uit de twee heats ging door naar de finale. In een 15 minuten durende jamsessie lieten de skiërs zo veel mogelijk tricks zien. De jury beoordeelde elke trick met een score tussen de 0 en 50. De beste twee scores van de skiërs werden bij elkaar opgeteld om de ranking te bepalen.

In heat 1 namen Jesper Tjäder, PK Hunder, Noah Morrison, Bobby Brown en Vincent Gagnier het tegen elkaar op. In heat 2 strijdden Gus Kenworthy, Jossi Wells, Alex Schlopy, Kai Mahler en Elias Ambühl om een plaats in de top 3.

Schermafbeelding 2015-01-27 om 10.35.12

Vincent Gagnier aan de start

 

Gus Kenworthy en Jossi Wells startten in de plaats van Alex Beaulieu-Marchand en Henrik Harlaut. Alex Beaulieu-Marchand blesseerde zich eerder tijdens de X Games en Henrik Harlaut maakte een harde crash tijdens de slopestyle finale op dezelfde dag. Hij heeft een gebroken sleutelbeen en een hersenschudding.

De winnaars van heat 1 waren Vincent Gagnier, Bobby Brown en Jesper Tjäder. Uit heat 2 gingen Alex Schlopy, Kai Mahler en Elias Ambühl door naar de finale.

Schermafbeelding 2015-01-27 om 10.35.42

Alex Schopy met neon kanten

 

De finale bestond uit een 18 minuten durende jamsessie die echt insane was! Elias Ambühl gooide een triple cork 1620s en deed een poging tot een switch triple cork 1800. Switch triple cork 1260s japans en double cork 1620 mutes van Jesper Tjäder. Kai Mahler ging voor de switch double misty 1440s en “reverse carve” double cork 1260s. Alex Schlopy probeerde een switch 1980 (!!) en Bobby Brown hield het bij zijn double misty 1260.

Ondanks bovenstaande tricks was Vincent Gagnier toch echt de man van de wedstrijd. Hij ging niet voor de triple corks maar voor style en een unieke aanpak. Zijn twee hoogste scores verdiende hij met een double bio 1620 double Genie-to-safety en daarna een double bio 1620 double Genie-to-Octo grab. In deze tricks heeft hij dus twee verschillende grabs en een bijzondere draai as. Om je er iets bij voor te kunnen stellen staat hier de video van zijn twee winnende runs. Om het nog bijzonderder te maken: hij had deze tricks nog nooit eerder gedaan!

[youtube id=”W7RZvup1vjY”]

 van