28-08-2020 - Mountainbiken, Nieuws

Virtual Reality mountainbike ervaring van Danny MacAskill in Amsterdam

In samenwerking met de wereldberoemde Santa Cruz Bicycles atleet Danny MacAskill biedt Ride Out in Amsterdam vanaf 25 augustus een nog nooit eerder vertoonde VR mountainbike-ervaring aan: de Danny MacAskill VR Ride Out. Bezoekers kruipen in de huid van MacAskill en leggen een parcours af waarbij zij levensecht ervaren wat MacAskill ziet en voelt in zijn meer dan 600 miljoen keer bekeken online video’s van spectaculaire tochten over de hele wereld. 

Ride Out is de plek waar fietsliefhebbers van binnen en buiten Amsterdam de innovaties van morgen kunnen zien, tochten kunnen ondernemen met profwielrenners en workshops kunnen volgen. De Schotse contentstudio Cut Media ontwikkelde in samenwerking met VR studio Rewind een VR technologie voor Ride Out / Santa Cruz Bicycles, waarbij zij samenwerkten met de populaire mountainbiker Danny MacAskill. Als bezoeker neem je plaats op een Santa Cruz mountainbike die haarfijn de bewegingen nabootst die je via een VR-bril voor je ziet. Bezoekers kruipen zo voor vijf minuten op het zadel van MacAskill, waarmee Ride Out een wereldprimeur in huis heeft. 

Stap je op het zadel van een Santa Cruz mountainbike van de VR Ride Out dan kom je terecht in een van de meest spectaculaire video’s van Danny MacAskill: The Ridge. Deze video is exact hetzelfde nagebootst in de VR-ervaring. Je fietst op grote hoogte over smalle paadjes, raast rakelings langs diepe kliffen en baant je een weg tussen grote rotsen door. De Santa Cruz mountainbike is haarfijn afgestemd op de signalen en bewegingen die je als bezoeker maakt. Daardoor voelt het trappen, remmen en sturen levensecht aan.

Niet eerder werkten een VR-technologiestudio en een mountainbiker zo intensief samen. ‘Iets wat ik altijd al eens heb willen doen, is iemand de ervaring geven van rakelings langs een klif te fietsen zoals ik doe in mijn video. Natuurlijk kan ik niet met iemand achterop mijn fiets de bergen ingaan, dus leek het ons een leuk idee om een aantal van de spannendste momenten uit onze video opnieuw in VR te creëren. We hebben met z’n allen heel hard gewerkt aan VR Ride Out, om het net zo te laten voelen alsof je echt op de Black Cuillin Ridge op Isle Of Skye en langs een 81 meter hoge brug in Graubünden in Zwitserland rijdt. Ik moet zeggen dat deze ervaring met al deze nieuwe technologie bijna meer angst opwekt dan het echte werk. Super om het nu met iedereen te kunnen delen’, aldus Danny MacAskill.

Stu Thomson, CEO bij Cut Media, voegt daaraan toe: ‘De video The Ridge, waarop dit experience gebaseerd is, is in onze twaalfjarige samenwerking met Danny een heel belangrijk project voor Cut Media als creatief bureau. VR Ride Out biedt de mogelijkheid om op een geheel nieuwe manier content te maken rondom atleten om zo merken met hun publiek te verbinden. Het mooie van Danny’s ritten is dat ze zowel de doorgewinterde kern van de wielersport, als het grote publiek versteld doen staan. Wat hij doet, hoe hij het doet en de plaatsen waar hij naartoe reist. Vijf jaar later wordt The Ridge nog steeds elke dag door duizenden mensen bekeken, en nu kan iedereen het zelf testen en weggeblazen worden met een voorproefje van hoe het is om Danny te zijn, dankzij VR Ride Out.’

 van