Vraag het de fysio: Rugklachten?
Vraag het de fysio:
Rugklachten?
Misschien nog wel erger dan helemaal geen golven, is aan de kant zitten met een blessure terwijl je maten de ene na de andere goede golf scoren. Hoewel surfen een relatief veilige sport is, vergt het veel van je lichaam. Vooral wanneer je met je neus in de boter valt en dagen achtereen lange sessies surft, kunnen kleine pijntjes structurele blessures worden. Fysiotherapeut Tim Binkhorst geeft tips om snel van je klachten af te komen, of beter nog, ze te voorkomen.
De wervelkolom vormt de basis van ons lichaam. Het is een opeenstapeling van 24 wervels, het heiligbeen en de verbindende tussenwervelschijven. Binnen de wervelkolom loopt het ruggenmerg waarin de zenuwen lopen. Tijdens het surfen heeft je rug het zwaar te verduren. Je manoeuvreert je lichaam in de meest uiterste houdingen en je rug wordt continu in allerlei richtingen gebogen, gestrekt en gedraaid. Tijdens het peddelen bijvoorbeeld staat het onderste deel van je wervelkolom in de uiterste strekstand en wordt hij zwaar belast door het gewicht van je armen en benen. Tegelijkertijd zijn de buikspieren (die de rugspieren in evenwicht moeten
houden) vaak minder actief, waardoor je uiteindelijk een irritatie van de kleine wervelgewrichten kunt krijgen. Dit geeft het welbekende branderige pijn- of krampgevoel, en kan zelfs uitstralennaar je bil of been. Als dit het geval is kan het zijn dat de zenuwen die langs de wervel lopen geirriteerd zijn of dat de tussenwervelschijf beschadigd is. Behalve door overbelasting kan je natuurlijk ook acute rugproblemen krijgen door bijvoorbeeld een wipe-out op een zandbank. Zo kan in een klap een wervel verschuiven of een hernia ontstaan.
Behandeling
Wanneer de rugklachten teveel worden moet je naar de huisarts. Deze zal je adviseren om toch zo veel mogelijk actief te blijven en af te wachten of het lichaam zichzelf herstelt. De pijn in je rug wordt namelijk vaak voor een groot deel veroorzaakt door verkrampte spieren die het lichaam proberen te beschermen tegen schade (bijvoorbeeld wanneer een wervel van zijn plek raakt of misschien wel gebroken is). Rustig blijven bewegen is de beste manier om die verkramping tegen te gaan. Spierverslappers, die regelmatig worden voorgeschreven, hebben het gevaar dat ze die zelfbescherming van het lichaam ondermijnen. Een goede diagnose is als altijd essentieel. Een arts, gespecialiseerde fysiotherapeut of manueel therapeut kan hier vaak meer zien en doen dan je huisarts. Een ander voordeel van een bezoek aan een fysiotherapeut is dat je klachten worden geanalyseerd en de oorzaak ervan wordt achterhaald. Pas als je de oorzaak kent, kun je structureel aan een oplossing gaan werken.
Kracht en flexibiliteit
Surfen vraagt zowel flexibiliteit en kracht van de spieren rondom je wervelkolom. Een goede ‘core stability’ houdt je wervelkolom en bekken in de optimale positie, waardoor je de kans op irritaties en blessures verkleint. Maar niet alleen je rug heeft baat bij een stabiele romp, ook je schouders en knieen zullen sterker aanvoelen en minder snel vermoeien. Door regelmatig ‘core stability’ oefeningen te doen, kan je je rug een hoop ellende besparen en wellicht je surfen naar een hoger niveau tillen. Een stabilityball is een ideaal hulpmiddel voor het trainen van de spieren die de wervelkolom in balans houden. Maar als je niet in het bezit bent van deze handige tool werken onderstaande oefeningen ook prima. Daarnaast is yoga ook een goede manier om de kracht, flexibiliteit en stabiliteit in de rug te vergroten.
Tim Binkhorst is als fysiotherapeut en trainer aan de
HSA verbonden. Bij zowel de junioren als de senioren
behandelt hij fysieke klachten en zorgt hij ervoor dat
de surfers topfit en pijnvrij aan de start verschijnen.
Sinds kort is hij een eigen praktijk begonnen die
zich specifiek richt op de behandeling en revalidatie
van surfers, motorcrossers, snow-, wake-, kite- en
skateboarders. http://www.flowfysio.nl/
Core Stability:
1
Steun op handen en voeten. Strek een been
en de tegenovergestelde arm. Zorg hierbij dat je
wervelkolom recht blijft (lang maken voor je gevoel) en
laat je onderrug niet inzakken.
2
Ga op je zij liggen en houd
je lichaam strak als een
plank. Duw vanuit je arm je bekken
omhoog. Beide oefeningen vijf
maal links en vijf maal rechts. Tien
tellen vasthouden.
Flexibiliteit:
1
Ga in kleermakerszit
zitten. Draai je romp
zodanig dat je naar achter
kijkt, maar zonder je
armen te gebruiken.
2
Ga op je rug liggen. Strek een arm naar achteren
en buig je andere been. Zet je voet in de knieholte
van het andere been en draai deze naar de grond.
6 surf magazine – Abonnee worden?