23-02-2009 - Windsurfen, Nieuws

Vuistregels van de vin

De vin is het meeste onderschatte en onzichtbare onderdeel van je surfuitrusting. Daarom: de belangrijkste vinvuistregels van de deskundigen.

 

De vinexpert zijn:

Ben van der Steen (28)

Ben is reeds twaalf jaar actief als wedstrijdsurfer, momenteel als pro in de PWA worldtour. Ben wordt gesponsord door Select en test al hun vinnen.

 

Caspar Verhaagen (62)

Deze uitvinder voor Shell is na zijn pensioen met volle passie doorgegaan met uitvinden: van vinnen dit keer. Caspar maakt al ruim 25 jaar zijn eigen vinnen en heeft vele nationale surfers (inclusief zichzelf!) een paar knopen toe laten voegen aan hun PR. Sinds een paar jaar voorziet hij Select van advies bij het maken van hun vinnen.

 

Daniel Aeberli (25)

Naast zijn werk als shaper en tester bij F2 is Daniel vorig jaar begonnen met zijn eigen vinnenmerk Choco Fins. Daniel weet als geen ander dat een vin een board kan maken of kraken.

 

Hoe werkt een vin?
Een vin zet de kracht die je zeil levert om in snelheid. De kracht die een vin levert tijdens het varen heet lift. Zonder snelheid geen lift.

 

Caspar: Belangrijk om te weten is dat lift evenredig is met het vinoppervlak. Meer vin = meer lift. Bovendien neemt lift kwadratisch toe met de snelheid. In de praktijk houdt dit in dat je bij hele hoge boardsnelheden te veel lift kunt krijgen! Lift wordt ook be_

 van