22-09-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Waar let een professioneel jurylid op bij een kitetrick?

Er zijn meerdere disciplines in het kiten waarbij je een jury nodig hebt: big-air, parkstyle en de freestylen. In dit artikel geven international judge Tom Schouten en big air-kanon Lasse Walker je kort een inkijkje in het brein van een jurylid. Zo weet je volgende keer zelf ook beter waar je op moet letten als je – live of via Youtube – een wedstijdje volgt. 

Hoe word je jurylid?

Een juryteam bestaat altijd uit mensen met een verschillende afkomst. Dit om te voorkomen dat er te partijdig kan worden gejureerd. Om in het juryteam te komen moet je ten eerste bekend zijn met de namen van al de tricks. Ook moet je getraind zijn om binnen 5 seconden een score te geven voor de trick. Er zijn ook kiteskills voor nodig, want om de moeilijkheid van tricks te begrijpen moet je zelf ook enige ervaring hebben met de uitvoering van die tricks. Daarom helpt het ook als je zelf wedstrijden hebt gevaren. Als jurylid word je trouwens gewoon betaald. Je bent tenslotte aan het werk en meestal draai je lange dagen. Vanaf de skippersmeeting tot aan het moment dat de laatste heat wordt gevaren. Daarna is er een debriefing waarbij wordt overlegd over de dag zelf. Ook is er altijd een discussie gaande over de scoring van bepaalde tricks. 

Waar let de jury op?

De jury let bij al de disciplines op de volgende punten: snelheid, technische moeilijkheidsgraad, de afgelegde afstand (travel), kitepositie, grabs, landing en style. Style is een subjectief onderdeel, dat kan verschillen per jurylid, de rest is objectief meetbaar. 

Hoe worden scores bijgehouden? 

De scores worden tegenwoordig bijgehouden op een gedigitaliseerd platform. Voorheen werden alle scores bijgehouden op papier. Bij de WKL wordt gewerkt met tablets waarop de juryleden hun scores invoeren. Deze scores worden in het systeem tot een gemiddelde score berekend en die wordt getoond aan de riders en het publiek.  

Wat gebeurt als er een jurylid een trick mist? 

Soms wordt er wel een trick gemist, maar met het nieuwe wedstrijdformat van de WKL is dat moeilijk. Bij dit wedstrijdformat doen alle riders een voor een hun tricks, waardoor het beter is voor de jury om een goede score voor de trick te geven. Bij andere wedstrijden (zoals de King of the Air) waarbij riders soms tegelijk de lucht in knallen is het nog wel mogelijk om een trick te missen. Hiervoor hebben de juryleden een M op hun tablet, wat een afkorting is voor ‘Miss’ Voor de ontbrekende score wordt automatisch door het systeem een gemiddelde van de andere juryleden ingevoerd, zodat het systeem altijd een score heeft om te berekenen. Er wordt verwacht van een jurylid dat hij de hele trick scoort. Je kan dus niet een goede score geven als je de afzet of de landing mist.  

Zijn drukkere heats moeilijker te jureren?

Je kunt meer tricks missen, als er veel riders op het water staan. De heats zijn per wedstrijd verschillend ingedeeld. Bij de WKL zijn er in de eerste rondes heats met meer riders. Naarmate de wedstrijdladder vordert worden de heats kleiner en dus makkelijker voor de juryleden om te beoordelen. 

Is jureren moeilijk? 

Bij de WKL wordt er van de juryleden verwacht dat ze meteen na de trick een score geven aan de uitvoering daarvan. Als een rider ver van de kant is kan het soms moeilijk te zien zijn voor juryleden. Er is wel een mogelijkheid om de trick terug te kijken in de slow-motion, alleen kan je op basis van deze beelden geen accurate score geven.

Dit komt omdat de camerabeelden altijd vanuit een andere hoek zijn geschoten dan de jury ziet. Ook kan het zijn dat op deze beelden de kite niet zichtbaar is. Er kan wel op deze beelden worden gekeken of dat de rider bijvoorbeeld de bar, chickenloop of zijn leash pakt met een paas. Zo kunnen er punten in mindering worden gegeven of kan een jump toch als crash worden aangemerkt. Er is elk evenement wel een discussie tussen een teleurgestelde rider met de jury over puntentoekenning. Begrijpelijk. Elke rider wil winnen en een tiende van een punt maakt soms al het verschil tussen winnen en verliezen.  

Is het jureren veranderd door de tijd heen? 

De laatste ontwikkeling is het digitale systeem wat bij de WKL wordt gebruikt. Het is een systeem dat de scores binnen 15 seconden op een groot scherm laat zien zijn. Zo kunnen alle mensen over de hele wereld de livestream meekijken. Er wordt weleens geopperd om kijkers mee te laten jureren. Persoonlijk lijkt mij het publiek laten jureren geen goed idee. Dan scoort een deadman waarschijnlijk meer punten dan een dubbele pass en dat is niet goed voor de sport. Het is voor de gemiddelde toeschouwer lastig de moeilijkheidsgraad te bepalen. Dit is naar mijn mening altijd het probleem geweest van de freestyle. Het kan, zelfs voor mensen die al jaren kiten, haast onmogelijk zijn om bepaalde rotaties uit elkaar te houden. 

Met het wedstrijdformat bij de WKL zijn wij aan het proberen om de mensen meer betrokken te maken bij de freestyle door alle tricks een voor een te laten zien. Als je meekijkt via de livestream zijn er bovendien supergoede commentatoren die de tricks beschrijven. Ook komt de tricknaam in beeld met meteen het aantal punten erbij. Zo hopen wij om de kijker meer te leren over de freestyle. Dat de namen te moeilijk zijn mag geen drempel zijn voor het publiek om weg te blijven bij de freestyle. Ook als je kijkt naar het skateboarden, dat miljoenen fans heeft, is het moeilijk voor mensen om te zien welke tricks er worden uitgevoerd. Alsnog vinden mensen het leuk om te kijken.  

Tekst: Tom Schouten, Lasse Walker 
Beeld: Ydwer van der Heide


Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van