02-04-2012 - Kitesurfen, Nieuws

Waar moet je wanneer zijn voor het juiste tij, wind en golven? Deel 1

Als ‘t waait: gaan! Dat is over het algemeen de beste regel om te bepalen of je het water op gaat. Maar als je de hele dag de tijd hebt én het waait de hele dag, kun je je beste vaarmoment en -plek kiezen. Want behalve windsterkte en -richting, bepalen tij en golven waar en wanneer de omstandigheden het gunstigst zijn. Zo kun je met het ‘verkeerde’ tij zoveel last van de stroming hebben dat je zelfs met een grotere kitemaat alleen maar bezig bent hoogte te lopen. Waar moet je wanneer zijn voor het juiste tij, de juiste wind en golven?

Door: Milo Extercatte met medewerking van: Kitesurf.nl voor de praktische tips en Rijkswaterstaat (RWS) voor de achtergrondinformatie over eb en vloed

Altijd eerst checken: Windguru
Op Windguru kun je de basisinformatie vinden over de verwachte vaaromstandigheden. In dit voorbeeld ziet het er voor zondag (7 augustus) goed uit in Scheveningen.


Bron: www.windguru.com. Scheveningen, zondag 7 augustus lijkt een goede dag te worden.

Windsterkte: Met 16 tot 22 knopen gemiddeld is de windsterkte de hele dag goed, twee sterren volgens Windguru.

Windrichting: In Scheveningen is de windrichting ideaal bij zuidwest (sideshore van links) of noordoost (idem van rechts), west of noord is ook prima (sideonshore), noordwest is recht aanlandig (on-shore). Alles tussen noordoost en oost, oost en zuidzuidwest is te aflandig en dus gevaarlijk. Dan kun je het beste naar andere spots gaan, waar de wind wel side-shore of on-shore is.

Golven: Met anderhalve meter golf is het voor de beginners lastig varen en voor de gevorderden leuk golfrijden, mits je met het juiste tij gaat.

Golfperiode: De golven komen met vijf seconden tussentijds redelijk snel achter elkaar, maar ze zijn nog goed genoeg om lekker te kunnen golfrijden. Hoe langer de periode hoe mooier en sterker de golven zijn, want er is dan meer massa per golf.

Golfrichting: Westzuidwest, net als de windrichting. Dit betekent dat de golven vanuit westzuidwest komen. Het is mogelijk dat ze uit een andere hoek komen, als er een lagedrukgebied op de Noordzee ligt.

Overige factoren: Temperatuur achttien graden; lekker met je zomerpak aan. Geen wolken en geen regen voorspeld. Maar het beste kun je regen – en onweer – nog even checken op Buienradar.nl en www.knmi.nl/waarschuwingen_en_ verwachtingen/maritiem/marifoon.html. Want in buien varen is niet aan te raden vanwege de veranderende wind.


Bron: www.rws.nl (water/wind) op 16 augustus. Eén knoop is één zeemijl/uur is ongeveer 0,5 m/s. 7 m/s is dus ongeveer 14 knopen.


Final check: Werkelijk gemeten wind
Deze site toont niet de voorspelling, maar de werkelijk gemeten wind: www.rws.nl/geotool/wind.aspx en www.knmi. nl/actueel Hier kun je dus ook zien hoe hard de vlagen zijn. Voorspellingen kunnen er soms flink naast zitten, omdat de wind zomaar vijftig kilometer kan opschuiven.

Hier kun je dus ook zien hoe hard de vlagen zijn. Voorspellingen kunnen er soms flink naast zitten, omdat de wind zomaar vijftig kilometer kan opschuiven.


Tij, eb & vloed
Wat verder handig is om te checken, is het tij. Grafieken kun je vinden in getijdenboekjes en op internet, zoals bij Windfinder.


Bron: www.windfinder.com. Getijden kalender met de voorspellingen voor Scheveningen, Nederland.

Hoe laat kun je dan het beste het water op gaan? Met zuidwestelijke wind kun je in Scheveningen het beste met afgaand tij gaan varen. Dan gaan de wind en het tij in tegengestelde richting, en heb je het minste last van de stroming.

Het tij is afgaand na de ‘kentering’ van het tij, enkele uren na hoogwater. Op dat moment is er bijna geen stroming. In het voorbeeld vindt die kentering om half twee plaats, dus vier uur na hoogwater. Rond hoogwater is het vaak een enorme ‘klotsbak’ (onrustig water) omdat de vloedstroom dan ook maximaal is, dus die momenten kun je het beste vermijden. Per kitespot is de invloed van het tij weer anders, dus vraag aan lokale kiteboarders hoe dat op hun spot zit.


Bron: www.rijkswaterstaat.nl Beide tabellen tonen aan dat het op zondag 7 augustus rond half tien ’s ochtends en tien uur ‘s avonds hoogwater is en rond half zes laag water.


Conclusie: voor je kitesessie kun je deze dag, 7 augustus, dus het beste eerst uitslapen en dan tussen één en zeven uur op het water staan!

Klik hier voor ‘Waar moet je wanneer zijn voor het juiste tij, wind en golven? Deel 2’ !

 van