24-02-2009 - Windsurfen, Nieuws

Waarom jij volgend jaar met betere spullen vaart

We vroegen onze Nederlandse R&D-boys om ons eerlijk antwoord te geven. Is al dat getest niet meer dan een goed-klinkend marketingverhaal of een leuk excuus om veel te varen, of hebben wij elk jaar echt een beter zeiltje in ons handen? En staan we echt op een beter boardje?

 

Aan het woord zijn Pieter Bijl (NeilPryde/Fanatic), Peter Volwater (North Sails, F2), Ben van der Steen (Exocet, Simmer Style) en kersverse testrookie Kevin Mevissen (Neil- Pryde, JP).

 

 

 

 

Hard werken
Bij de ontwikkeling van nieuw materiaal is er een nauwe samenwerking tussen de shaper en zijn testers. R&D (research and development, oftewel onderzoek en ontwikkeling) is een proces dat eigenlijk het hele jaar doorloopt. Tegen de tijd dat het nieuwe spul bij ons in de winkel ligt, hebben de teamriders alweer menig rakje gevaren met de nieuwe zeilen en boards, en zo hun indrukken opgedaan van wat weer verbeterd kan worden. Het wachten is nu op feedback van de consument en dealers, zodat de designteams hun tanden kunnen zetten in de ontwikkeling van het materiaal voor het jaar erna. Op het moment dat jij je gloednieuwe Ice van North Sails voor het eerst uitprobeert, is designer Kai Hopf alweer bezig met het model voor het jaar erna! Hard werken dus?

Pieter: Reken maar, soms maken we voor een zeil wel vijftien proto’s hier op Maui voordat we tevreden zijn. Je kunt je dus voorstellen dat om een range van een stuk of twaalf zeilen te ontwikkelen je op tijd moet beginnen! Ik maak ook echt lange dagen. s Morgens ga ik altijd naar het NeilPryde Design Waarom jij volgend jaar met betere spullen vaart Woord Marcelino Lopez & Mart Kuperij Beeld Andrew Dunne, Exocet, J_

 van