24-06-2016 - Surfen, Nieuws

Waarom Kuta Lombok beter is dan Kuta Bali!

Kuta wordt vaak geassocieerd met de bekende badplaats op Bali. Uitgaan, surfen, zonnen en shoppen: het kan allemaal op een van de meest bekende plaatsjes van Bali. Als je Kuta Bali opzoekt op Google zul je bijna niks anders tegenkomen dan witte stranden, prachtige resorts en leuke winkelstraten. Een ideale locatie om tijdens je trip naar Indonesie te bezoeken. 

Dromen zijn bedrog

Helaas is niets minder waar. Dankzij het toerisme is Kuta namelijk de laatste 20 jaar veranderd van een vissersdorp naar een gigantische toeristische badplaats. Voor Australiërs is Kuta wat Salou of Chersonissos voor ons is. Een zonnige badplaats waar het bier goedkoop is en het uitgaan tot diep in de nacht door gaat. Meer heeft Kuta Bali eigenlijk niet te bieden, de surf bij Kuta beach is niet meer dan matig voor Indonesische begrippen en hoewel de betere spots hemelsbreed niet ver van Kuta liggen, is het door het drukke en chaotische verkeer alsnog bijna een dagtrip om deze te bereiken. Kuta is druk, smerig en relatief duur.

Is Kuta het wel waard om te bezoeken als je voor het surfen naar Indonesie gaat? Zeker, alleen wel Kuta op het buureiland Lombok. Kuta Lombok is wat Kuta vijftien jaar geleden op Bali was een leuk klein plaatsje, geen grote clubs, dikke resorts of winkelstraten maar kleine tentjes langs de weg en ‘s avonds strandfeestjes. De surf om en rond Kuta is fantastisch en makkelijk te bereiken met de scooter. De surf locals zijn vaak bereid om je naar de beste spots te brengen, Vanuit Kuta heb je toegang tot de meeste surfspots aan de zuidkust dus zowel voor de beginnende als gevorderde surfer zijn er goede golven.

Lombok2
Gerupuk 

Gerupuk is een grote baai waarin vijf verschillende spots liggen. Deze spots zijn alleen bereikbaar per boot en al voor een paar Euro’s kan je een boot inclusief kapitein huren. Een korte boottocht langs de kreeft kwekerij brengt je tot naast de line-up en de boot blijft de gehele sessie daar liggen. Nog goedkoper is het om een boot met andere surfers te delen. De vijf spots die Gerupuk telt zijn Inside Gerupuk, Outside Gerupuk left and right, Don-Don en Pelawangan.

Inside Gerupuk is een golf voor zowel beginners, intermediates en ervaren surfers en de golf is het hele jaar door surfbaar en het bestbij opkomend tij.

Outside Gerupuk is groter en dan inside en kan met de juiste condities vanuit een stijle drop in een holle snelle barrel veranderen.

Don-Don loopt het beste door de diepe ligging in de baai het beste als het echt hoog is. de golf breekt als een perfecte A-frame en is goed te surfen in alle getijen.

Pelawangan ligt het best verscholen in de baai en heeft de meeste swell nodig om echt goed te breken. in de luwte van de baai is dit een goede spot voor beginnende surfers.

Naast Gerupuk zijn er tal van andere spots de bekendste zijn Mawi en Desert Point.

Mawi

Ongeveer twintig minuten ten westen van Kuta ligt Mawi. Als de swell laag is biedt Mawi zowel linkse als rechtse korte barrels. Wordt de swell meer dan twee meter dan verandert Mawi in een holle lefthander. Mawi is in elke omstandigheden te surfen en kan zelfs de hoogste swell aan. Mawi is niet voor ieder niveau zeker als de golven wat hoger zijn is het echt een spot voor de ervaren surfer.

Desert Point

Desert Point is de ware parel van Lombok en in de juiste condities kan een barrel wel twintig seconden lopen. Alleen met wind uit het zuidoosten, genoeg swell en met laag tij veranderd Desert Point in een van de mooiste golven op deze planeet. Wil je desert point surfen is het goed om te weten of de condities juist zijn het kost je namelijk drie uur om de spot te bereiken vanuit Kuta.

 

 

 van