04-04-2012 - Mountainbiken, Nieuws

Waregem gastheer voor het Belgisch kampioenschap XCE (eliminator)

Het West-Vlaamse Waregem, niet toevallig dé bakermat van het City Mountainbike Challenge gebeuren, krijgt de eer om het allereerste Belgisch kampioenschap XCE (Eliminator) te organiseren. Het BK vindt plaats op zondag 19 augustus ter gelegenheid van de vierde manche van de CMC. Het is, na het BK marathon in 2004, de tweede maal in de geschiedenis dat Waregem het decor is voor een titelstrijd in het mountainbiken.

De XCE-discipline, waarbij de E staat voor ‘eliminator’, is de jongste tijd aan een flinke opmars bezig. Vorig seizoen maakte het grote publiek voor het eerst kennis met deze relatief jonge mountainbikediscipline, met wedstrijden die op een ultra kort parcours worden afgewerkt en een gelijkaardig verloop kennen als dit van de fourcrosswedstrijden: via een systeem van eliminatie gaan een aantal deelnemers telkens een ronde verder, tot de finale uiteindelijk de winnaar oplevert.

XCE maakte in 2011 voor het eerst haar opwachting in het voorprogramma van een aantal WB-manches en dit seizoen komt de UCI met drie volwaardige XCE-wereldbekermanches op de proppen. Binnen twee weken staat de eerste WB-manche in eigen land in Houffalize op het programma. Nadien vinden er in mei nog manches plaats in het Tsjechische Nove Mesto en het Franse La Bresse. Klap op de vuurpijl moet het allereerste wereldkampioenschap XCE worden dat begin september georganiseerd wordt in het Oostenrijkse Leogang.

Sinds dit seizoen staan alle manches van de City Mountainbike Challenge op de UCI-kalender. Eén en ander houdt in dat de wedstrijden van de elites en beloften voortaan zullen afgewerkt worden volgens het eliminator principe: zes reeksen van drie ronden, gevolgd door een troosting voor de afvallers, twee halve finales over vier ronden, een kleine finale over vier ronden en dé grote finale over zes ronden.

Het BK XCE staat open voor dames en heren, dit vanaf de leeftijd van 17 jaar. Juniores die echter niet aan dit BK wensen deel te nemen kunnen voorafgaand van start gaan in de reguliere juniorswedstrijd.

Check ook: http://www.citymtbchallenge.be/

Check hier hoe het er aan toe ging in 2010!

[youtube id=”6CpXNWPsbnM” w=”630″]

 van