16-10-2018 - Skiën, Tips & Tricks

Wat doe jij het liefst?

Voor je alle resultaten gaat lezen, is het belangrijk dat je je afvraagt wat voor skiër je bent, wat voor model je zoekt en wat wel of niet voor jou werkt. Iedereen is anders en wat de een fijn vindt, daar kan de ander weer helemaal niets mee. Ski’s zijn de afgelopen jaren steeds breder gegaan en rockertechnologie is niet meer weg te denken. Maak dus voor jezelf een lijstje van wat je graag op de berg wilt doen, je eigen ervaring (wees realistisch, denk in weken in plaats van jaren) en wat je wel of niet fijn en belangrijk vindt in een ski. Wil je vooral hard over de piste? Ski je meer op de piste, maar wil je langzaamaan een stapje naar de poeder gaan maken of juist richting het park? Of zoek je juist een tweede paar ski’s voor de piste of dikke verse sneeuwdagen?


 

PISTE

We beginnen allemaal op de piste en het is dan ook een plek waar plezier begint. Is bochten draaien, je techniek verbeteren, hard gaan en de rest van de groep proberen in te halen helemaal jouw ding? Dan ben je hier aan het goede adres. De ski’s in deze categorie variëren in niveau en skistijl. De verbreding van de ski’s en verwerking van rocker blijft zich doorzetten. De geteste ski’s lopen uiteen van 78 millimeter tot 95 millimeter onder de voet, waardoor enkele ook prima het (verspoorde) terrein mee in te nemen zijn.


 

FREEMOUNTAIN

Laat je de grote schansen aan de jonge kids over, maar wil je wel meer dan alleen pistes skiën? Lees dan verder en bereid je voor om komend seizoen te genieten van nieuwe mogelijkheden die je blik op de berg en je manier van skiën zullen veranderen.

Al enkele jaren kiezen we niet voor de benaming ‘allmountain’ maar ‘freemountain’. De reden hiervoor is dat wij vinden dat de term allmountain geen recht doet aan de ski’s die vandaag de dag in deze groep worden ingedeeld. De allmountaincategorie is ontstaan als gevolg van een breder wordende pisteski die zo breder inzetbaar werd, maar nog steeds een traditionele piste-oriëntatie als basis had. De ski’s die we nu in deze groep indelen, hebben de piste niet meer als basis, maar geven je de vrijheid om écht de hele berg te verkennen op één paar ski’s. De technologische ontwikkelingen, andere montagepunten en nieuwe shapes die we de afgelopen jaren hebben zien ontstaan, maken dit mogelijk en dienen eer aangedaan te worden. Shapes die je bijvoorbeeld de breedte van gemiddeld 90 millimeter tot ongeveer 110 millimeter onder de voet doen vergeten, dankzij het draaigemak dat ze met zich meebrengen. Eén ski om met bochten over de piste te knallen in die perfecte corduroy op weg naar het lesklasje van de kids, om daarna de verse kniediepe poeder in te duiken, te spelen, heerlijke powturns te maken, te jibben en aan het einde van de dag tussen de hobbels, door slush en het verspoorde terrein naar je welverdiende biertje te skiën. Freemountainski’s dus.

POEDER

Heb je een piste- of een parkski en zoek je er eentje bij voor als de dikke vlokken hard naar beneden komen? Dan nodigen we je graag uit om je onder te dompelen in de wonderschone wereld van de poederski’s. Afhankelijk van wat je in de poeder wilt doen, de geteste poederski’s hebben allemaal wel in meer of mindere mate rocker in hun lijf verwerkt. Tevens varieert de stijfheid van de ski’s en deze is in combinatie met de radius één van de belangrijke factoren die bepaalt of de ski meer geschikt is voor een lichte of zware rijder, beginnende of gevorderde skiër, meer gericht is op de newskool parkrat die in de poeder wil spelen of de traditionele skiër die van bochten en cruisen houdt.


Dit artikel is afkomstig uit White Freeski magazine 2017 #1. Mocht je meer reisverhalen, interviews, tip & tricks en nog veel meer willen lezen? White Freeski magazine 2017 #1 is los te bestellen in onze webshop. Voor het gemak kun je ook abonnee worden zodat je geen nummer meer hoeft te missen!

 van