30-08-2020 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Wat neem je mee op reis? Tips van Jalou, Annabel & Gijs

Eindelijk heb je dat vliegticket geboekt naar die exotische kitesurf-bestemming. Je kijkt ernaar uit om voor de kust van die parelwitte stranden in Brazilië te kiten of op die hoge golven in Zuid-Afrika of Mauritius te surfen. Maar wat neem je nu mee om een onvergetelijke kitesurftrip te beleven zonder al te grote zorgen? Jalou Langeree, Annabel van Westerop en Gijs Wassenaar geven hun persoonlijke reistips.

Jalou Langeree

Extra vinnen, leashes en een boardrepair-kit

‘Als ik naar afgelegen plekken ga, houd ik er rekening mee dat er bijna geen surfshops zijn. Ik ga er vanuit dat ik daar vrij weinig kan krijgen en daarom neem ik extra vinnen, leashes en ook spullen mee om mijn boards te repareren. Ik wil op zo’n mooie bestemming als Mauritius niet zonder board kom te zitten en soms neem ik zelfs twee exact dezelfde boards mee. Niet elk ‘ding’ kan gemaakt worden en dan heb ik in ieder geval nog een extra board achter de hand.’

‘In Mozambique lag een keer de hele neus van mijn board eraf en die heb ik toen met ducktape weer vastgemaakt. Dat bleef wel goed zitten, maar voor de fotoshoots die we deden was het natuurlijk geen gezicht.’

Ruime set met kites

‘Ik neem meestal een ruime set, met zo’n vier tot vijf kites mee. Variërend van zes tot tien vierkante meter. De maten van de kites zitten vrij dicht bij elkaar, dus als er eentje stuk gaat,dan kan ik altijd nog een andere kite pakken. Verder heb ik voor het repareren van kites ook altijd wat bij me. Een soort doektape. Als de scheur niet te groot, is kun je je kite daarmee zelf repareren. Maar als er echt een enorme winkelhaak in het doek zit, dan kan ik dat zelf niet maken, hoor.’

‘Meestal heb ik niet zoveel pech met mijn materiaal. Ik ga er ook goed mee om en speel goed in op de scenario’s die kunnen gebeuren. Als ik het idee heb, dat mijn kite kapot kan gaan, release ik hem. Als ik zie dat de golf erin gaat knallen, dan gooi ik mijn bar alvast los om te voorkomen dat de kite kapot scheurt. Verder heb ik altijd het nieuwste van het nieuwste materiaal bij me, dus dat scheelt ook. Wij schieten vaak beelden voor tijdschriften en video’s, dus dan moet mijn gear wel on point zijn.’

EHBO-set met ORS en superglue

‘In medisch opzicht heb ik alle inentingen die je kunt krijgen. Verder heb ik vaak een goed EHBO-pakket mee. Daar zit onder andere ORS in, voor als je aan de diarree raakt. Vroeger had ik dat EHBO-setje altijd bij me, maar de laatste tijd ben ik daar wat slordiger mee. Ik reis veel met andere mensen en dan denk ik ach, het loopt wel los.’

En wat zit er in dat EHBO-pakket? ‘Anti-muggen spray, ORS, paracetamol en iets om je wonden schoon te maken. Een ontstekingsremmer of antibioticacrème. In tropische landen zitten veel bacteriën en we lopen daar continu op slippers en blote voeten rond. Dat zijn toch andere bacteriën dan we in Nederland gewend zijn. Je moet je wonden wel goed schoonmaken, overdag afplakken en ’s avonds weer laten drogen. En probeer zo’n wond zoveel mogelijk droog houden, want anders geneest het niet. Door het zoute water holt het alleen maar verder uit.’

‘Verder heb ik vaak superglue mee voor als je wat grotere sneeën hebt. Als er niemand is om je wond te hechten, dan kun je het daarmee zelf dichtplakken. Verder heb ik vaak deet, anti-muggenspray mee en trek ik in tropische gebieden ’s avonds vaak een lange broek aan tegen de muggen.’

Genoeg cash en tie-rips

‘Een internationaal rijbewijs en genoeg cash geld. Je kunt niet overal pinnen en als je losgeld bij je hebt, dan ben je koning. In Madagaskar hadden we teveel spullen bij ons en moesten we 600 euro betalen voor het overgewicht. We konden daar niet pinnen, dus we waren blij dat genoeg cash bij ons hadden.’

‘Verder maak ik bij het reizen altijd mijn tas dicht met tie-rips en slotjes. Ik wil niet dat ze mijn tas open maken of er iets in stoppen wat er niet in hoort. Ook heb ik altijd zo’n internationale stekker mee.’

‘Eten doe ik het liefst zo lokaal mogelijk. Ik wil me aanpassen aan het land waar ik ben. Maar ik doe wel navraag en ga bij een restaurantje zitten waar ik denk dat het oké is. Ik neem geen ijsklontjes en ik eet ook geen vlees. Bij een restaurant aan zee eet ik soms wel eens vis. En als ik weet dat het drinkwater oké is, dan eet ik wel salades. Als het water niet goed is, dan eet ik liever ook geen salades.’

Vraag locals hoe de spot werkt

‘Als je een gebied niet kent, is het wel slim om dat uit te zoeken. Ga naar een kitesurfschool toe of vraag aan de locals hoe zo’n spot werkt. Zijn er rotsen en wat doet de wind normaal. Neemt de wind toe of is het een thermische wind. Je wilt niet op een plek naar buiten gaan, waar bijna niemand is. Dat is gewoon dom. Zelf vaar ik meestal wel met andere mensen en gaan we altijd gezamenlijk het water op.’

Annabel van Westerop

Flying Blue golf club

‘Hoeveel kites ik meeneem? Dat hangt er vanaf waar ik naar toe ga, wat de windcondities daar zijn en wat je van de vliegmaatschappij mag meenemen aan bagage. Het is niet normaal wat je voor je bagage moet bijbetalen. Ik wil zo goedkoop mogelijk reizen en daar heb ik wel foefjes voor. Bij de KLM ben ik lid van de Flying Blue golf club. Als je dan een golftas mee neemt, mag hij gratis mee. Een nadeel daarvan is dat die slechts 23 kilo mag wegen. Maar je kunt dan wel 1 board, 3 tot 4 kites en een trapeze meenemen. Dat is dan beter dan 150 euro voor je kitebag betalen.’

‘Al mijn kleding gaat gewoon in mijn handbagage. Ik heb vaak een klein koffertje mee en een rugzak. Ook al ga ik twee maanden weg, alles gaat daarin. Meer neem ik niet mee. Als je zoveel reist als ik, dan merk je dat je helemaal niet zoveel nodig hebt. Vooral als je naar warmere oorden gaat. Soms is dat wel een gevecht. Ik wil graag al mijn leuke kleding meenemen, maar dat kan ik niet. Ik neem twee leuke setjes mee voor ’s avonds en dat is genoeg.

Reparatiesetje

‘Voor het repareren van mijn kites heb ik altijd een klein tasje mee met de essentiële dingen. Met een schroevendraaier, een paar extra schroeven en stickers om het doek of de strut van de kite te plakken. Een paar tie-rips voor als je verbinding tussen de strut en de leading edge losgaat. Dat kun je dan met een tie-rip vastmaken.’

‘Toen ik nog veel aan wedstrijden meedeed, was ik medisch altijd goed voorbereid. Zo had ik paracetamol, anti-diarree en strepsils bij me. En pleisters, Betadine en desinfecterende crème. Als je echt iets ernstigs hebt, moet je toch naar het ziekenhuis, maar het is wel slim om de basis bij je te hebben. Verder ben ik maximaal ingeënt.’

Alleen reizen is leuk

‘Voor mijn reizen ben ik erg goed georganiseerd. Ik wil graag weten waar ik slaap of verblijf. En als ik ergens alleen ga kiten, vind ik het fijn als ik word opgehaald van het vliegveld. Als je alleen reist, maak je ook sneller contact met andere mensen. Je bent echt op jezelf aangewezen en de mensen om je heen. Dan pas je je sneller aan de lokale mensen en de lokale omgeving aan.’

‘Bij de wedstrijden kwam ik altijd alle andere riders tegen en dat was heel gezellig. Nu concentreer ik me meer op de lifestyle van de sport en ga ik naar een locatie toe om daar content, foto’s en video’s, te schieten. Er gaat voor mij een hele nieuwe wereld met andere, mooie bestemmingen open.’

Opgeladen telefoon

‘Als je alleen reist, is het wel slim als je telefoon opgeladen is. Dat je altijd iemand kunt bellen voor als het fout gaat. En dat je wat cash geld op zak hebt. Na jarenlang alleen gereisd te hebben, sta ik mijn mannetje. Ik raak niet meer geïntimideerd door een groot vliegveld met andere talen op de borden, maar ik vind het wel fijn om alles goed te regelen.’

‘Als ik op mijn bestemming aankom, dan bel ik altijd even mijn ouders. Die afspraak hebben we gemaakt. En als het te lang duurt, dan bellen ze de politie. Die veiligheid hebben we ingebouwd.’

‘Qua voeding maak ik me verder niet druk. Ik vind het juist leuk om eten uit andere landen te eten. Mijn maag is ook sterk en kan veel aan. Alleen met vuil drinkwater ben ik wel voorzichtig. Wij zijn dat niet gewend. Ik drink liever niet uit plastic flessen, maar soms kan het niet anders.’

Gijs Wassenaar

Check de voorspellingen

‘Voordat je vertrekt, moet je goed naar de voorspellingen kijken. En of het aantal knopen wind dat ze voorspellen ook klopt. Als er in Kaapstad bijvoorbeeld zuidoostenwind wordt voorspeld, dan weet je al dat de wind harder wordt dan voorspeld. In Nederland is de windvoorspelling vaak best goed, maar in andere landen is dat niet zo. Daarom heb ik op trip ook vaak bijna al mijn kites mee. Dan weet ik zeker dat ik de goede maat bij me heb. Een 8 of 9 meter lijkt een klein verschil, maar als je zulke hoge sprongen maakt, dan wil je gewoon het maximale uit je kite halen. Dan scheelt tien procent een hoop.’

Een impactvest

‘Als het echt hard waait, dan draag ik een impactvest. Om mijn ribben te beschermen. Als je dan uit de lucht valt, dan beschermt dat je wel. Ik ben verder niet zo’n voorstander van het dragen van een helm. Want als je dan op het water klapt, dan is je hoofd zwaarder door die helm en dan krijg je een nog grotere klap op je nek. Ik weet niet of dat klopt, maar zelf ervaar ik dat wel zo.’

‘Het belangrijkste is dat je niet alleen het water op gaat. Dat is nog belangrijker dan zo’n reddingsvest. Als het fout gaat, dan moet er iemand bij je in de buurt zijn die je kan helpen. Die je het water uit vist als jij knock-out gaat. Als je grote sprongen wilt maken, zorg er dan voor dat je gaat kiten met iemand die goed is. En let op elkaar. Dan kun je zo nodig samen bodydraggen naar de kant toe.’

Insuline pomp

‘Zelf heb ik diabetes en ik heb daarom altijd een goede medische kit bij me. Met een insulinespuit, cola, glucose, een extra insulinepomp en een infuus-set. Ik weet hoe mijn lichaam werkt en waar mijn grenzen liggen. Daar moet je je wel bewust van zijn. Ik moet er altijd rekening mee houden en kan niet zomaar onbezorgd wat eten. Ik weet nu hoe mijn lichaam reageert op koolhydraten, insuline en sport maar het heeft me wel wat tijd gekost om uit te zoeken hoe dat werkt.’

‘Ik ga overal heen en ik laat me niet door mijn diabetes beperken. Als ik iets op mijn bord zie liggen, dan weet ik ongeveer hoeveel koolhydraten erin zitten. Dat heb ik geleerd in de loop der jaren. Verder let ik wel op de kwaliteit van het kraanwater en drink ik bijvoorbeeld geen cola met ijsblokjes. Daar houd ik wel rekening mee.’

Google Earth

‘Als ik een spot niet ken, dan bekijk ik die vaak met Google Earth. Dan kun je zien of er rotsen liggen onder water. En zorg ervoor dat je een spot gezien hebt, met laag water. Dan kun je alle rotsen zien liggen.’

Blijf flexibel

‘Het is goed om dingen uit te zoeken, maar naar mijn mening moet je ook niet teveel plannen. Als je wat minder plant, dan ben je flexibeler en kun je je reis beter afstemmen op de wind en de golven. En daar draait het uiteindelijk om. Zelf maak ik het liefst hoge sprongen en dat kan naar mijn idee het beste in Kaapstad en Oman. Dat kan heel goed zijn, maar ga er niet vanuit dat je altijd de beste condities scoort. Foto’s zeggen ook niet alles. Je moet daar een beetje geluk mee hebben.’

Tekst: Natasha Smit
Beeld: Ydwer van der Heide en anderen

Dit artikel komt uit Access #1 van 2020. Voor meer kitesurf nieuws, Tips & Tricks, leesvoer en de laatste magazines kijk op Ridersguide.nl. Wil je altijd up-to-date blijven? Klik dan nu hier en word abonnee van Access en volg ons op Facebook en Instagram!

 van