28-12-2015 - Kitesurfen, Nieuws

WATER SAFETY WEAR DRIJFVEST ‘HERO’

‘Congratulations, you have been selected from more than 1300 registrations for Red Bull Coast to Coast.’ Dat stond er op de uitnodiging die Tom Rotmans ontving. De Red Bull Coast to Coast is een kitesurfrace, heen en terug vanaf het eiland Fehmarn (Duitsland) naar de Deense kust over de Oostzee. Bij elkaar opgeteld zo’n 40 kilometer. Naast fanatieke wedstrijdracers is er een groot recreatief deelnemersveld en doen er ruim 500 deelnemers mee uit 19 verschillende landen! Een van de strenge eisen van de organisatie is dat je gear in goede staat verkeert en ook het gebruik van een safety- of impactvest is verplicht. Op de Oostzee kan het namelijk behoorlijk spoken en met harde wind is zo’n overtocht best wel een uitdaging. Een uitgelezen kans dus om het Hero drijfvest van Water Safety Wear te beproeven.

Op het eerste gezicht

In alle eerlijkheid ben ik zelf nogal sceptisch over safety- en impactvesten. Ik heb in het verleden verschillende vesten aangehad en comfortabel zaten deze nooit. Nu het dragen van een vest voor deze race verplicht is, en het eigenlijk ook wel een fijn idee is bij zo’n lange tocht, vond ik het tof om het recentelijk gelanceerde Hero drijfvest uit te proberen. Dit drijfvest is gemaakt van een elastisch stofje: 80 nylon en 20 spandex. In tegenstelling tot andere reddingsvesten is het drijfvermogen niet op stukken schuim gebaseerd, maar is in het vest een (via gaspatroon of met de mond) opblaasbaar compartiment opgenomen dat in normale toestand niet je bewegingsvrijheid beperkt. Het vest is beschikbaar in twee uitvoeringen; met korte mouwen of zonder mouwen. Bij het vest wordt standaard een CO2 patroon meegeleverd. Over de kleuren kunnen we kort zijn: zwart. Het vest is verkrijgbaar in de maten smal, medium, large en extra-large. (Op verzoek is extra-small ook leverbaar.) Aan de voorzijde vinden we een rits die niet helemaal naar onderen door loopt. Dat is iets lastiger bij het aan- en uittrekken maar dit geeft meteen een beduidend langere levensduur. Ritsen gaan vaak aan de onderkant stuk. Dankzij de afstelbare klittenbandjes aan de zijkanten blijft het vest goed zitten.

Op de linkerborst vinden we de release voor het CO2 patroon waarmee het vest opgeblazen kan worden. De release is fel rood gekleurd en dusdanig groot dat je hem ook met handschoenen goed kunt bedienen. Wel zo makkelijk in de koudere tijden van het jaar! Het is een beetje muggenziften maar het touwtje had wat mij betreft iets korter mogen zijn. Op de rechterborst is op schouderhoogte een rood buisje bevestigd waarmee je het vest kunt laten leeglopen en eventueel met de mond op kunt blazen. Dit rode buisje is afgesloten door een dopje zonder schroefdraad. Ook met handschoenen zijn het buisje en dopje goed te bedienen. Het vest geeft een solide indruk.

Hoe werkt het

Hoewel het vest ongekend technisch overkomt is het eigenlijk heel simpel. In geval van nood trek je aan de release en het vest blaast zichzelf op. Mocht de CO2 patroon je om welke reden dan ook in de steek laten, dan kun je met een paar keer blazen via het buisje ruim voldoende drijfvermogen creëren. Door de vorm en plaatsing van het keurig in het vest verwerkte drijflichaam draai je in het water vanzelf op je rug. En als je na je benauwde avontuur weer veilig aan wal bent kun je het vest gewoon leeg laten lopen, een nieuwe CO2 patroon plaatsen en je vest is weer helemaal inzetbaar.

Tijdens de race

Toen er bij de Red Bull Coast 2 Coast vlak voor de start nog een controle op de zwemvesten plaatsvond werd het nog even spannend. Op het laatste moment kwam het bericht dat ieder reddingsvest een CE keurmerk moest hebben en dat zat er dus niet op. Mijn vest werd na uitvoerige bestudering wel goed bevonden.

Voor je het vest aantrekt plaats je een CO2 patroon, hierbij moet je goed opletten dat het touwtje goed voor het patroon langs gaat want anders gebeurt er helemaal niets als je aan de release trekt! Je trekt het vest aan als een trui over je hoofd, of je stapt er in als een broek. Rits dicht en trek de klittenbandjes aan de zijkant strak. Klaar voor gebruik! Over dat gebruik kan ik heel kort zijn. Ik maak gebruik van een heuptrapeze en dat gaat in combinatie met dit vest uitstekend. Tijdens het varen heb ik nauwelijks iets van het vest gemerkt. Het zit prima, is eigenlijk best wel warm en het geeft een goed gevoel van veiligheid.

Waar ik aanvankelijk bang was dat je het vest weg kunt gooien als het eenmaal opgeblazen is geweest, werd ik blij verrast met het feit dat je er een nieuw CO2 patroon op kunt monteren en dat het vest op die manier oneindig vaak te gebruiken is. Ook de rits (die niet helemaal tot onderaan openritst) duidde er op dat er is nagedacht over de duurzaamheid van het vest. Ik had graag gezien dat er nog een extra zakje in verwerkt zou worden zodat je bijvoorbeeld een telefoon of GPS-tracker mee kunt nemen. Daarnaast kan het correct plaatsen van het CO2 patroon wellicht eenvoudiger gemaakt worden. Hoewel ik in geval van nood liever een opvallend gekleurd vest – in plaats van zwart – aan zou hebben, gaf het vest wel extra warmte op het water.

Conclusie

Voor iedereen die veel lange tochten of downwinders maakt vind ik dit drijfvest zeker een aanrader. Het is een enorme verbetering van je veiligheid zonder daarbij (zoals andere vesten) op bewegingsvrijheid in te leveren.

Dit artikel is afkomstig uit Access #5 2015, deze is te bestellen in onze webshop. Je kunt voor het gemak ook abonnee worden zodat alle uitgaven voortaan op je deurmat belanden, waardoor je geen nummer meer hoeft te missen.

 van