02-05-2007 - Windsurfen, Nieuws

Wave- en crossover test 2007

Vaarimpressie van de nieuwe lichting wave-/crossoverboards & zeilen
Voor de tweede test van Motion windsurf mag. zijn we samen met het Duitse Windsurfi ng Jahrbuch op zoek gegaan naar een geschikt testdecor. Een locatie om alle soorten windsurfboards en zeilen in een keer onder de loep te nemen. Een plek dus die alles zoveel mogelijk omstandigheden kan bieden, van spiegelglad water tot golven, van harde chop tot dumpende shorebreak. Het werd niet geheel toevallig het windrijke Canarische Eiland Tenerife, waar collega Tris Best inmiddels zijn eigen testcentrum opgebouwd had. En niet zomaar een: het OTC (Offi cial Test Centre) biedt zijn klanten meer dan 100 boards en 60 zeilen van alle verschillende merken. Ideaal dus voor ons om het 2007-materiaal aan de tand te voelen, maar
ook voor vakantiegangers om hun eigen test te doen! In de baai van El Medano vind je een uitstekende bump & jump-spot, links om de hoek ligt de eurowavespot El Cabezo en een baai naar rechts de freeridespot La Tejita met supervlak water. In combinatie met veelbelovende windstatistieken de ideale plek voor een grote test. Op het programma stonden de iets grotere freeriders en de eurowave- en crossoverboards met bijpassende zeilen.

 

De boards en zeilen die behandeld zijn:

Waveboards 75 & 85 liter

 

Voor de 75-liter-waveboards hebben we een keuze gemaakt voor boards die in Nederland het beste tot hun recht komen. Waveboards die volgens de makers ook op niet perfecte dagen
met lichte onshore wind en middelmatige golven een maximale grijns op je gezicht toveren en die bij sterke wind ook hun mannetje staan.

Wat voor de meeste testers een lichtwind-waveboard is, is voor zwaardere surfers, een highwind waveboard. Boards uit de 85-liter-categorie moeten van alle markten thuis zijn om hun baasjes te behagen. We hebben in deze categorie op enkele boards na geen superradicale boards getest, maar vooral goede allrounders, waarmee de meeste windsurfers plezier zullen hebben.
Voor lichte surfers is het bij deze boards niet zo belangrijk hoe snel de boards planeren, zij zullen eerder op de manoeuvreerbaarheid- score letten. Zwaardere surfers krijgen elk board wel de bocht om, zij letten dus juist op de planeereigenschappen van de boards. Dit geeft ook weer aan dat het zinloos is simpelweg de scores van een board bij elkaar op te tellen om zo de winnaar van een test te bepalen. Het gaat om de voor jou relevante scores, daaraan kun je zien of een board voor jou geschikt is.

 

Waveboards 75 liter
Exocet U-Surf 76
F2 Guerilla 76
Fanatic AllWave 75
JP Real World Wave 76
Mistral Syncro 76
Tabou Pocket Wave 72

 

Waveboards 85 liter
Exocet Exo Wave 85
F2 Guerilla 84
Fanatic FreeWave 86
JP Real World Wave 83
Mistral Beast 86
Mistral Syncro 86
Naish Global Wave 87
RRD Freestyle Wave 86
T1 WaveX 83
Tabou Da Curve 85

 

Wavezeilen 4,7 & 5,3 m2

 

4,7 Vierkante meter is de lievelingsmaat van vele windsurfers. Of het nou op zee is of op een grindgat met veel wind: als een 4,7 uit de tas getrokken kan worden zijn de omstandigheden meestal echt goed. Hou je van stevige Hollandse kost en zak je zo nu en dan goed door in de kroeg, of vaar je gewoon vaak bij onshore omstandigheden met vlagerige wind, dan is en 4,7 vaak net niet genoeg en kies je beter voor een 5,3 of 5,4. Dit is de reden dat we in onze wavezeiltest simpelweg beide maten getest hebben om zo aan te geven hoe de beide maten zich tot elkaar verhouden. In de regel zal een zeil van hetzelfde type in een andere maat hetzelfde
varen, als dit zo is staat er verder niks aangegeven. Soms komt het echter voor dat een van de beide maten duidelijk anders voer, dit vind je terug in de test.

De wavezeilen in deze test zijn in principe in te delen in twee categorie_ɬ

 van