06-06-2011 - Surfen, Nieuws

Weekend Warriors

Zondag 26 september 2010, en in mindere mate de maandag er na, staan stevig in ons collectieve geheugen gegrift. Het was misschien wel de beste surfdag van het jaar. Zon, windstil en krachtige deining die ook nog een beetje hoogte had. Langs de hele kust ging het los. Typisch zo’n dag waarvan je denkt dat hij in geen enkel ‘officieel’ surfland zou misstaan. Een van de vele surfers die tijdens dat bewuste weekend van de onwaarschijnlijke omstandigheden genoot, was ex-dreamtour surfer Marlon Lipke. In het kader van het Protest Weekend Warriors concept was de Portugese Duitser samen met de Belg Lars Musschoot in Scheveningen op bezoek bij Yannick de Jager. Aangezien we zelden internationale pro surfers over de vloer krijgen, en al helemaal niet die zo met de neus in de boter vallen, wilden we wel eens horen hoe hij het vond.

Hee Marlon, waar hang je momenteel uit?

Ik zit op dit moment in het prachtige Frenando de Nohora in Brazilië voor de eerste grote 6-sterren World Qualifier.

Je bent ook betrokken bij het Protest Weekend Warriors concept. Wat is daar precies het idee achter?

Het idee is eenvoudig. We willen laten zien dat er, naast de bekende plekken in Frankrijk, Portugal en Spanje, meer goede golven in Europa te vinden zijn die je makkelijk en snel kunt bereiken. Tijdens de eerste trip gingen we naar Sardinië waar we goede golven vonden en ik ben net terug van onze laatste expeditie naar Andalusië. Het ging af!

De trip naar Nederland was verrassend goed getimed, precies op de beste dag van het jaar. Wanneer besloten jullie hierheen te komen?

Ja, de timing was inderdaad perfect. Twee dagen van te voren maakten we de call. Het is altijd lastig om zo’n beslissing te maken. Er moet veel geregeld worden en je moet altijd maar afwachten of de voorspellingen uitkomen. Natuurlijk wil je de beste golven, maar er moeten ook andere surfers, filmers en fotografen aanwezig zijn om de actie vast te leggen. Gelukkig pakte het goed uit.

Was het je eerste keer in Nederland?

Ik was wel eens in Nederland op het hoofdkantoor van Protest geweest, maar ik had er nog nooit gesurft.

Had je enig idee wat je te wachten stond?

Een beetje wel natuurlijk. Ik ken Yannick al een tijdje dus ik had al de nodige verhalen gehoord en foto’s gezien.

Wat dacht je toen je daadwerkelijk op het strand stond?

Ik kon het nauwelijks geloven. Ik weet dat Nederland best leuke golven kan hebben, maar dit had ik niet verwacht. Het zag er super uit en we zagen zelfs wat kleine spittende barrels. Iedereen was stoked!

Lekker gesurft dus?

Ja zeker. Ik rekende op onshore condities, maar het was gewoon echt goed. Clean, met echte swell en meer kracht dan waar ik op gerekend had. Ik heb een paar goede sessies met Yannick en Lars gesurft. Die jongens kunnen goed surfen, zeker als je beseft waar ze vandaan komen, maar ik vond het niveau sowieso niet tegenvallen.

Heb je nog ergens anders gesurft, of alleen in Scheveningen?

Ik logeerde bij Yannick dus we hebben alleen in Scheveningen gesurft. Eerst bij de pier en later nog op de Zuid. Scheveningen is een goede spot met meerdere opties qua windrichting dus er was geen reden om verder te zoeken.

Een geslaagde expeditie dus?

Absoluut. Ik heb veel goede golven gesurft over de hele wereld, maar ik ben super stoked dat ik, ondanks mijn drukke schema, het geluk had om precies op de beste dag van het jaar in Nederland te zijn. De hele trip was een succes, van de golven en de jongens met wie ik was, tot de cultuur en het eten.

Nog een beetje de toerist uitgehangen op de wallen of in de coffeeshop?

Haha, nee dat is er niet van gekomen. Het meest Hollandse dat ik geproefd heb was het eten.

Staan er nog soortgelijke expedities op de rol?

Ik ben dus net terug uit Andalusië, maar dat was waarschijnlijke de laatste Weekend Warriors. Ik ben wel in gesprek met mijn sponsors om een vervolg aan de korte clips te geven, maar dan onder de naam Lipke’s Log.

En voor de rest, wat zijn je plannen voor dit jaar?

Ik zit weer full time op de WQS. Na een stop in 2010 ben ik weer keihard aan het trainen om te kwalificeren voor de World Tour.

Zien we je nog eens in een Hollandse line-up?

Ik hoop het. Ik moet op enig moment toch weer een keer langs Protest, maar deze keer check ik dan zeker de surf.

Tot slot, nog een goede tip voor goede surf bij ons in de buurt?

Volgens mij kan het in Engeland, direct aan de andere kant van het kanaal, goed los gaan.

 van