30-03-2011 - Windsurfen, Nieuws, Tips & Tricks

Chop Hop

De beginperiode uit je windsurfcarrière is misschien af en toe zwaar, maar tegelijkertijd heel bijzonder. De eerste keer heen en weer varen zonder te vallen. De eerste keer overstag. De eerste keer planeren, met trapeze varen en gijpen. Het geeft je allemaal een enorme kick. Als je ook in de voetbanden hebt leren varen is het tijd voor de volgende adrenalinebust: de chop hop.

Tekst en uitvoering: Maurice Both
Foto’s: Stephanie de Man

1. Zorg dat je een lekker vaartje hebt en in de voetbanden staat. Haak uit je trapezelijntjes. Het makkelijkste is om een steil golfje (chop dus) te spotten en deze straks als schans te gebruiken. Zoals Maurice laat zien kan het ook op nagenoeg vlak water, maar laten we het zo makkelijk mogelijk maken. Zorg bovendien dat je voldoende wind hebt. Probeer de chop hop bijvoorbeeld niet aan het einde van een vlaag.

2. Maak je klaar voor de hop. Je gaat je onderlichaam als een veer gebruiken, net als bij een sprong op het droge. Dit begint met door je knieën te buigen. Trek daarbij de clew (achterlijk) iets aan om extra druk in je zeil op te bouwen.

3. Strek je benen om de afzet in te zetten. Doe dit precies op het moment dat je de chop raakt.

4. De extra druk die je hebt opgebouwd in je zeil, de chop en de veerbeweging laten je omhoog schieten. Je bent bijna los. Laat de clew weer wat open om de wind te lozen. Zo maak je een veilige sprong. Een dichte clew resulteert al snel in een ongewilde voorwaartse rotatie.

5. Trek je benen in en… airtime! Geniet van het moment. Houd ter behoud van de controle je blik tijdens de sprong naar voren op het water gericht.

6. Je vin moet natuurlijk maximaal uit het water komen, dus trek je benen goed in. Houd de clew licht geopend.

7. Je begint te zakken. Tijd om je klaar te maken voor de landing.

8. Strek vlak voor je het water weer raakt je benen. Trek bovendien de clew weer iets dichter.

9. Vang de landing op door goed je knieën te buigen. Dat is alles. Zet hem op!

Ideetje.
Heb je de chop hop goed onder controle? Probeer deze dan eens ingehaakt. Je kunt dan je voorste hand in de lucht loslaten en lekker nonchalant laten hangen of je maatjes op het water groeten. Wil je nog een stapje verder? Probeer de rails van je board te grabben (vastpakken). Let er wel op dat je trapezelijntjes goed zijn gepositioneerd op je giek, anders ga je nonchalant eenhandig op je smoel.

 

 

 van