Wetsuit test C-Skins
Het is zo ver. Helaas. Na een heerlijk lange nazomer is het winterweer gearriveerd. Voor veel dames een reden om de kitespullen een winter lang op te bergen, maar voor een gelukkig steeds groter wordende groep diehards een reden om eens wat beter naar een warm winterwetsuit te zoeken.
In deze wetsuittest neemt Lisette twee dameswetsuits onder de loep; een –bij vrouwenpakken relatief zeldzaam- frontzip wetsuit en een oldschool backzip wetsuit. Beide wetsuits komen van dezelfde fabrikant wat een eerlijke vergelijking oplevert tussen “C-Skins most successful and recognized wetsuit” en de “serious bang for your buck”. Een mooie gelegenheid om het golfsurf-georiënteerde wetsuitmerk bij de kitesurfende dames te introduceren. De volgende wetsuits zullen uitgebreid getest worden.
C-Skins Legend
5/3 mm
kleur: blauw/zwart/grijs
€ 179,99
C-Skins Wired
5/4/3 mm
kleur: rood/zwart
€ 309,99
Op het eerste gezicht
Billen! Naast dat ze getailleerd zijn hebben beide wetsuits een nogal forse uitsparing voor een vrouwelijke bilpartij. De Legend is wat vrolijker door het frisse blauw, de Wired heeft door het diepe rood een ietwat meer winterse uitstraling. Door de dikte van het neopreen ogen de pakken warm.
Aantrekken die handel
Beide wetsuits hebben een zogeheten FireCore Poly Pro lining, wat neer komt op een zacht –bijna wollig- laagje aan de binnenkant van het pak. Dit voelt niet alleen comfortabel aan, maar je krijgt het pak ook zeer gemakkelijk aan. Waar de Legend een simpele afwerking van de mouwen heeft, heeft de Wired meer detail en afsluitende polsen. Het neopreen van de Wired is –en voelt- op de armen en benen dikker dan bij de Legend. Even snel in de weerspiegeling van de auto kijken leert dat het design van de Legend het vrouwelijk figuur toch mooier afkleedt dan de Wired.
In het water
Om een winterwetsuit echt goed op warmte te kunnen testen, is er gewacht tot de reële wintercondities gearriveerd waren. Met een buitentemperatuur van 6 graden, een goede plens regen en een watertemperatuur van 12 graden was het met recht hondenweer te noemen. Beide wetsuits zijn zowel golf- als kitesurfend getest, waarbij de Legend bij het kitesurfen net zo warm aanvoelde als de Wired, maar bij het golfsurfen het extra dikke neopreen van de Wired zijn werk deed. De Legend heeft op de borst en rug een titanium coating, wat de warmte goed op je lijf vast houdt en je lijf tegen de wind weert. De Wired heeft deze coating niet, maar beschikt over dikker neopreen op zowel armen als benen, waar je vooral bij stil liggen profijt van hebt.
Beide pakken zijn zeer flexibel in de schouders. Bij de Legend komt dit door het plaatselijk dunnere, zeer flexibele neopreen. De Wired heeft door de frontzip een flap neopreen die vanaf de rug, los van de schouderpartij over het hoofd gaat. Hiermee ontbreekt het trekkende gevoel aan de rug en schouders wanneer je je armen beweegt. Vooral met golfsurfen was het voordeel in bewegingsvrijheid van de armen tijdens het paddelen hierdoor groot.
Beide wetsuits zijn meer dan voldoende warm voor een ijskoude wintersessie. Toch wil je na twee uur op het water bij de Legend best wel graag een warme douche en een dikke trui aan. De Wired houdt na dezelfde tijd nog zo veel warmte vast dat je het pak liever niet uit trekt.
Van dichtbij bekeken
Dat het Wired pak je langer warm houdt ligt niet alleen aan de dikte van het neopreen. Daar draagt ook de wijze waarop de verschillende wetsuitdelen aan elkaar gestikt en gelijmd zijn aan bij. Het Legend wetsuit heeft op de borst zogeheten glued and blindstiched naden, waardoor deze panelen waterdicht aan elkaar zitten.
Op de armen en benen zijn de naden echter niet gelijmd of blind gestikt, waardoor deze naden niet waterdicht zijn. Het pak verliest hier iets aan warmte. De naden van het Wired wetsuit zijn voorzien van een Power Seam; een smalle elastische rubber strip die over de naden loopt, waardoor het wetsuit beter waterdicht is, en de warmte langer geïsoleerd blijft.
Het grootste verschil tussen de geteste wetsuits was het rits-systeem. De Legend beschikt over de traditionele backzip; een rits over de rug. Omdat bij de rits -net als de simpel gestikte naden- vaak wat warmteverlies op treedt, heeft C-Skins deze rits goed verstopt onder een dikke, nauwaansluitende laag titanium coating. Het voordeel van deze traditionele backzip is dat je het pak gemakkelijk aan en uit trekt.
De Wired heeft op de rug geen rits. Hierdoor kun je het pak niet wijder maken om het over de schouders te trekken, wat resulteert in enig gefriemel op de parkeerplaats. De frontzip zien we bij vrouwenpakken niet zo vaak, omdat de dames dit systeem dus veelal als onhandig ervaren. Het grote voordeel van de frontzip voor dames is -naast de extra bewegingsvrijheid bij de schouders- dat je nooit meer knopen in je haar krijgt omdat dit in het klittenband van je wetsuit blijft hangen.
De conclusie
Een wetsuit kopen blijft altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur en het beschikbare budget. Bij de overweging tussen de geteste wetsuits liggen de grote verschillen hier:
C-Skins Legend
– Afkledend design
– Veel bewegingsvrijheid bij de schouders
– Makkelijk aan en uit te trekken
– Maar; minder warm dan de Wired
C-Skins Wired
– Mooier afgewerkt en houdt langer warm in het water
– Ultieme bewegingsvrijheid schouders
– Geen klittenband, geen knopend haar
– Maar; kleedt minder af dan de Legend