17-03-2011 - Surfen, Nieuws

Wetsuit up!

Het meest essentiële bezit van iedere Noordzee-surfer is ongetwijfeld een wetsuit. Over het algemeen heb je bij ons meer lol met een goed pak en een matig board dan andersom. Tijdens de echt warme dagen aan het einde van de zomer houd je het nog wel even vol zonder pak, maar als je echt wilt surfen is je wetsuit je beste vriend. Waar de pioniers van onze sport het nog moesten doen met een warme trui, een flinke laag vaseline en een kampvuur op het strand, hebben wij de beschikking over de modernste materialen en technologieën.


Als er iets in het afgelopen decennium een revolutie heeft doorgemaakt dan is het wel het wetsuit. Die revolutie zorgde niet alleen voor nieuwe surfspots rond de poolcirkel, ook de gemiddelde Noordzee-surfer kreeg de mogelijkheid tijdens de wintermaanden in relatief comfort door te surfen. Moderne wetsuits zijn op alle fronten beter dan de vorige generaties. Ze hebben een betere pasvorm, zijn flexibeler, warmer en ook nog eens duurzamer. Tel uit je winst.

LESS IS MORE
Minder naden en minder rits betekent meer flexibiliteit. In de zoektocht naar warme pakken die ook flexibiliteit bieden, zijn de laatste jaren aanzienlijke stappen gezet. Nieuwe constructietechnieken maakten het mogelijk een pak uit minder losse stukken te maken, hetgeen minder naden betekende. Een ander winstpunt bleek de rits. De eerste stap was de komst van zogenaamde zipperless suits. De lange rits op je rug, traditioneel de achilleshiel in termen van flexibiliteit en warmte, verdween langzaam naar de achtergrond. Het lastige aan- en uittrekken bleek echter een obstakel. Tegenwoordig hebben de meeste pakken weer ouderwets een rits, maar deze is aanzienlijk korter geworden of naar de borst verplaatst. Het resultaat is steevast meer warmte en bewegingsvrijheid.

NIEUWE MATERIALEN
De grootste winst, zowel voor ons als het milieu, is echter het gebruik van nieuwe materialen. Het op olie gebaseerde neopreen is jarenlang de norm geweest. Dat traditionele neopreen biedt bewezen kwaliteiten, maar is ook enorm milieubelastend. De eerste alternatieven die zich aanboden waren overigens nog primair gericht op het vergroten van de warmte. Titanium was ineens een toverwoord. Het ‘nieuwe’ materiaal bleek een geweldige isolerende werking te hebben en leende zich dan ook perfect als voering van het rompgedeelte van je wetsuit. Inmiddels staat de zoektocht naar alternatieven niet langer slechts in het teken van meer warmte. De industrie erkende ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid om groener te gaan. Rubber gebaseerd op kalksteen lijkt in de toekomst het traditionele neopreen te gaan verdringen en ook voor de voering ging men op zoek naar alternatieven. Waar dit in de toekomst toe gaat leiden is onzeker, maar inmiddels zijn er pakken verkrijgbaar met uiteenlopende voering, van chloorvrij wol tot bamboe. Echt groene wetsuits lijken vooralsnog onhaalbaar of in elk geval niet economisch rendabel. Met ontwikkelingen waarbij bijvoorbeeld gerecycled plastic wordt verwerkt in wetsuits zijn de eerste pogingen echter een feit. Een ander opmerkelijk fenomeen is het wetsuit met ingebouwd verwarmingselement. De techniek is nog niet geheel verfijnd en vooralsnog redelijk kostbaar, maar de kans is groot dat we in de toekomst allemaal rondpeddelen in een elektrisch verwarmd pak. Natuurlijk wel op basis van groene stroom, maar dat spreekt voor zich.

PASVORM
Hoe fancy een wetsuit ook is, zonder de juiste pasvorm werkt hij niet optimaal. Elk merk heeft een andere maatvoering en dus andere pasvorm. Sommige merken zullen je beter liggen dan andere. Ga bij de keuze niet slechts af op de mening of ervaringen van anderen, maar pas meerdere pakken van verschillende merken. Tegenwoordig zijn er aparte pakken voor vrouwen, dat is niet voor niets. Door veel te passen en je goed voor te laten lichten vind je praktisch altijd een pak dat bij je past. Houd ook goed voor ogen wat je van je wetsuit verwacht. Ben je niet het type dat de hele winter doorsurft dan is een goede 3/2 misschien een betere keuze dan een goedkopere 4/3. Een pak dat goed zit laat geen onnodige opening bij je nek en sluit nauw aan bij je onderrug. Koop een wetsuit altijd strakker dan je denkt nodig te hebben! Een wetsuit zet ongeveer vijf procent uit en wordt hierdoor ruimer. In een te ruim zittende wetsuit verlies je warmte.

ACCESSOIRES
Neopreen accessoires zijn essentieel in de winter, de meeste lichaamswarmte gaat tenslotte verloren via de handen, voeten en het hoofd. Investeren in neopreen accessoires betaalt zich dubbel en dwars uit in meer surfplezier en langere sessies. Als de kwaliteit van de accessoires goed is, kan in sommige gevallen met een dunner wetsuit worden gesurft. Naast handschoenen, booties en caps is er tegenwoordig ook een scala aan ‘underwear’ te krijgen. Een polypro of titanium top maakt van je 3/2 praktisch een 4/3 en met de nieuwste generatie vesten met ingebouwd verwarmingselement ben je natuurlijk helemaal spekkoper. Net als bij de wetsuits bepaalt de pasvorm van de accessoires of het product bij je past. Laat je in je lokale surfshop goed voorlichten over alle ins en outs van de accessoires, want er is nogal wat te krijgen. Ook hier geldt: meten is weten. Passen dus!

 van