01-12-2005 - Surfen, Nieuws

WETSUITS

Het meest essentiële bezit van iedere Noordzee-surfer is ongetwijfeld een wetsuit. Over het algemeen heb je bij ons meer lol met een goed pak en een matig board dan andersom. Natuurlijk, een goed board is belangrijk, maar zonder pak raak je in onze overwegend koude omstandigheden snel onderkoeld. Tijdens de echte warme dagen aan einde van de zomer als het water nog lekker warm is, houd je het nog wel even vol zonder pak, maar als je echt wilt surfen is je wetsuit je beste vriend.

           

Een surfpak kost behoorlijk wat geld, maar daar krijg je tegenwoordig veel voor
terug. Mits goed onderhouden gaat een pak al snel een paar jaar mee. Onderhoud is echter wel het sleutelwoord en in de praktijk gaat het hier bij veel surfers mis. Surfpakken hebben een hoop te verduren, zowel in als buiten het water. Zon, zout water, de onvermijdelijke urine, zand, broeierige vuilniszakken of Ikea-tassen, kofferbakken en vochtige badkamers; je surfpak wordt er niet beter van. Aan de andere kant, het is een gebruiksvoorwerp en je eigen urine kan op bepaalde momenten natuurlijk een waar feest zijn. Toch kan het geen kwaad je beste vriend op een waardige manier te behandelen.

Aan- en uittrekken
De manier waarop je je wetsuit aan- en uittrekt is heel bepalend voor de duurzaamheid ervan. Wanneer je pak lastig aan te trekken is, wil het nog wel eens helpen om je sokken aan te houden. Met sokken aan glijden je voeten net even wat makkelijker door de manchetten wat een hoop geworstel kan schelen.
Bij het uittrekken is de kans op scheuren of andere beschadigingen ook groot. Zeker bij slecht weer heb je nog wel eens flinke haast om het rubber te vervangen voor je warme droge kleren. Lange nagels zijn een goede manier om je pak om zeep te helpen, maar ook je pak aan je enkels over de parkeerplaats slepen verkort de levensduur aanzienlijk. Pakken met een rits zorgen regelmatig voor de nodige problemen. Zeker als je in je eentje bent kan het gesjor aan dat koordje van je rits je pak ernstig beschadigen. Veel ritsen weerstaan het gesjor wel, maar de aanhechting van je rits aan je pak is bijzonder gevoelig voor schade. Een beetje geduld en tact kan een hoop leed voorkomen.

Spoelen en drogen
Je surfpak is vervaardigd van neopreen, een materiaal met een behoorlijk open
celstructuur. Die cellen raken verstopt met zand en zoutkristallen waardoor het pak minder soepel wordt en minder isoleert. Het is daarom zaak je pak na iedere sessie uit te spoelen met zoet water. Niet alleen het zichtbare zand er afwassen, maar de boel echt grondig uitspoelen dus. Uitspoelen doe je bij voorkeur met lauw water. Het hete douchewater tast namelijk de lijm van je pak aan. De rits en de klittenbandgedeeltes vragen om extra aandacht. Je surfpak kun je beter niet in de zon drogen. Zeker, tussen surfsessies door is het aanlokkelijk om het wel te doen, maar op de lange termijn is zonlicht desastreus. Zonnestralen drogen het pak niet alleen, ze maken direct inbreuk op de celstructuur en drogen je pak.

 

6 surf magazine

Voor de mag met dit artikel volg de link:

http://6.soulonline.nl/index.php?page=soulshop_detail&CID=208

 

 van